Yaklaşık 2-3 yıl önce iş yerinde farklı bir birimde çalışıyordum. O zamanlar, incir sezonu olması nedeniyle sabah sekiz, akşam on mesaimiz vardı. Doğal sonuç olarak dairede yaşar hale gelmiştik. Herkes evinde yaptığı pratik birşeyleri getirir olmuştu. Sezonun sonlarına doğru Rukiye Abla, bize haşhaşlı revani yaptı. Tadına bir baktık.... Hemen tarifini aldım. O zamandan beri hemen her bayram bu tatlıyı yapıyorum. Bu yıl fındıklı bükme ya da muhallebili kadayıf denemek istedim. Kışın gelmesiyle yine ailecek o kadar hastayız ki pratik bu tatlıyı yaptım.
RUKİYE ABLA'NIN HAŞHAŞLI REVANİSİ
Malzemeler:
- 4 yumurta
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı şeker
Şerbeti için:
- 1250 kg toz şeker
- 3 su bardağı su
Üzeri için:
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı soğuk süt
Yumurta ve şekeri çırpın. İçine yağı ekleyin. Haşhaş, un ve kabartma tozuyla hamur kısmını homojen hale getirin. Borcamı yağlayıp kek hamurunu yayın. Kare büyük ya da dikdörtgen büyük borcama tam oluyor. 170 derecede yaklaşık 40-45 dakikada pişiyor.
Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu kaynatın. Limon sıkmanız gerekmiyor.
Şerbet dökülürken soğuk olacak, keki sıcak olacak. Bu şekilde bir gece dinlensin. Ertesi gün üzerine bir bardek sütle hazırlanmış krem şantiyi yayın.
Üzerini isterseniz haşhaş tohumlarından şekiller yaparak, isterseniz şeker hamurundan küçük şeylerle süsleyin. Çınarcık bu sefer şeker hamuru istedi diye ben öyle süsledim. Üzerine birde mum yaktık :)
Çıtır çıtır haşhaşla, güzel bir tatlı. Afiyet olsun.
Ayyy..Tarifim farklı da olsa biliyorum bu lezzeti ben. Gerçekten o çıtırtı çok hoş..Öncelikle geçmiş olsun Aslıcım. Ve de ellerine sağlık.. Serap-Lezzetli Somunlar
YanıtlaSilteşekkürler Serap Hanım, benim favori tatlım.
YanıtlaSilFotoğrafına bakınca içinde kakao da var zannettim. Haşhaşın o çıtırtılı lezzetini ben de seviyorum, ellerine sağlık Aslı'cığım:)
YanıtlaSilteşekkürler aslı abla :)
YanıtlaSil