29 Ocak 2012 Pazar

Watson & Crick - Hayatın Yapıtaşları



Geçenlerde D&R da gezerken Tübitak yayınlarına takıldım. Çınar için ne aldıysam, fayda etmedi. Hiç ilgisini bu yayınlar çekmiyor. Oğlumla artık fasikül fasikül birşeyler çözmek yerine, elimizde kumandalarla televizyon karşısında playback yapıyoruz. Hayali çocuklara sahne alıyoruz. Çizgi film ve Wii oynamak dışında yeni eğlencemiz bu.

Artık Tubitak yayınlarında kendime çalışıyorum. Altın Oran kitabı alacakken yanında " Watson ve Crick - Hayatın Yapıtaşları" nı gördüm. Yıllar öncesini hatırladım. Fen bilgisi kitabından bir sayfa açıldı gözümün önünde. İkili sarmalı ve yanındaki paragraf canlandı. Dayanamadım hemen aldım. Bi arkadaşıma çok güzel hediye olacağını düşündüm. Şu sıralar Devlet (Platon) okuyorum. Şöyle bir bakayım derken kitap bitti :)

Arkadaşıma artık okuduğum bir kitabı hediye edeceğim. İnşallah beni sardığı gibi onuda sarar.

Kitapta Mendel'in hayatı ve ilk blendırın icadı da var. Dili oldukça akıcı, ortaokul ya da lise fen bilgisi okumak için yeterli.

24 Ocak 2012 Salı

Amsterdam Hatırası

Merhabalar,
Arkadaşım Gönül, Amsterdam'dan yeni döndü. Gelirken bize çarık içinde iki tane lale soğanı getirmiş.



Şimdi tam çiçek soğanı ekme zamanıymış. Küçük saksılara hemen diktik. Bakalım nasıl olacak?

Hollandalılara hayran kaldım. Bize ait olan hem laleyi hemde çarığı yine bize satmayı başardıkları için tebrik ediyorum.

16 Ocak 2012 Pazartesi

13 Ocak 2012 Cuma

Hindistan Cevizi

Geçen hafta cuma günü, annemle Çınar eve dönerken Migros'a uğramışlar. Çınarcık tufanda çilek görünce reyona zorla ananesine aldırmış. Annem çileğin yanında hindistan cevizi görünce Çınar'a onuda almış. Hindistan cevizi kardeşim ve benim için çok önemlidir. İlkokuldayken annem bize hindistan cevizi alırdı. Ne severdik ne sevinirdik. Elinde keserle onu önce çatlatır, ardından dilim dilim soyardı. Tadına bayılırım.



Yıllar sonra hindistan cevizi görünce çok şaşırdım. O kadar markete gidiyoruz, abuk subuk şeyler alıyoruz. Neden hindistan cevizini şimdiye kadar almadım şaşırdım kendime. Sonra annemin Çınar'a alması çok hoşuma gitti.

Zamanla teknoloji gelişmiş, ceviz artık üç delikli, delikler mumlanmış satılıyor. Eşim, cevize matkapla üç delik açtı. Çınar çok heyecanlandı ve hemen kamışları sapladı. Tadını çok beğenmedi.



Süt kısmını bardağa boşalttıktan sonra kırdık.



Çok güzel görünüyor değil mi? Oldukça sulu, lezzetli ve aromatik. Sıradan şeylerden sıkıldıysanız, deneyin. Görüşürüz.

11 Ocak 2012 Çarşamba

Tavuk Tiryaki - Wing Stop

Figen, Tolga ve ben işten bunaldığımız bir öğlen kendimizi Forum'a attık. Kış güneşinde güneşlendik ve sıradan şeyler yemekten sıkıldığımızdan Wing Stop'u denedik. Menüden bizim kızlar Tavuk Tiryaki istedi, bende şnitzel denedim.

Şnitzel, çocukluğumda yediğim gibi üzerinde bir parça tereyağıyla geldi. Ama taze otları eksikti. Tereyağ ile taze otların karışımından küçük bir parça konurdu eskiden. Wing Stop'ta şnitzel vasat göründü gözüme. Tavuk Tiryaki'yi ise yaratıcı buldum.

Aslında malzemeleri çok basit. Baharatla kavrulmuş tavuk parçaları, pirinç pilavı ve marulu mercedes amblemi şeklinde bölüştürün. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve isteyenler için acı sos. Tek kelimeyle "enfes" bir yemek. Tam bize göre Türko doneler içeriyor. Aynı zamanda bütün bir gıda bakliyat, et, yeşillik, süt ürünü hepsini beraberinde içeriyor.

Figen'de evde denemiş, süpper olmuş.
Ben biraz değiştirerek evde yaptım. Pirinç pilavı yerine şerit makarna (tagliatelle) kullandım. Iceberg marul yerine, normal marul doğradım.



TAVUK TİRYAKİ
Malzemeler
- Yarım kg tavuk göğsü
- Yarım paket şerit makarna
- Doğranmış marul
- Sarımsaklı yoğurt
- Acısso Sos
- Sıvı yağ ve baharatlar



Tavuk göğsünü küçücük küçücük doğrayın. Kızdırılmış sıvıyağda kavurun. Suyunu çektikten sonra kimyon, karabiber, kekik gibi baharatlarla aromalandırın. Tabaklara doğranmış marul, haşlanmış makarna ve tavuğu bölüştürün.



Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve acısso sepeleyin. Kolayı çok içmem ama bu yemeğin yanına çok yakışıyor. Şiddetle denemenizi öneririm. Evde yapamam diyorsanız,en yakın Wing Stop u bulun :)

6 Ocak 2012 Cuma

Biber Dolması-Patates Dolması



Hafta sonu Çınarcık seviyor diye biber dolması yaptım. kışın ortasında pazardan dolmalık biber aldık ve başladık yapmaya. Kış biberleri daha ağır oluyormuş, yeni farkettim. Normalde 1 kg biber için hazırladığım klasik iç hiç artmaz, bu sefer arttı. Ne yapacağımı bilemez halde, dolduracak birşeyler ararken, gözüme patatesler ilişti.

İlk defa patates doldurdum. Patates lezzette biberi solladı ve sofranın incisi oldu.

Yaz biberi (ince kabuklu) bir kilo için geçerli iç malzeme listesi ektedir.

Etli Dolma İçi
Malzemeler:
- 200 gr kıyma
- Yarım bağ maydonoz
- Yarım bağ dereotu
- 1 su bardağı pirinç
- 2 kaşık domates salçası
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kimyon, karabiber, sumak vb.
- 2 kuru soğan (rondodan geçmiş)
- kapak yapmak için domates parçaları

Tüm malzemeyi karıştırıp biberleri doldurun. Patateslerin içini oyacakla değil, İkea'nın süsleme seti aparatıyla boşaltın. Süpper oluyor.
Dolmaların üzerine tuz sepeleyip, yarılarına gelecek kadar su koyun. Üzerine bir tabağı ters çevirin ve bu şekilde pişsin. Parlak görünmelerini istiyorsanız üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Suyunu çekip, altta kalan yağda tıngırdamaya başlayınca, kontrollü olarak dolmaların dibini tutturun. Çınar sızma zytinyağının kokusunu sevdiği için özellikle, bol yağlı yapıyorum. Normalde kıymalı hiçbirşey yemeyen oğlum bu dolmayı seviyor.

4 Ocak 2012 Çarşamba

KABARTMA TOZU İLE KARBONAT

Merhabalar,
Soğuk geçen haftasonunda Çınarcıkla sıcacık kekler yaptık. Benden kek istediğinde ona küçük topkekler yaptım.



Meğer fırın keki istiyormuş. Bir kekte fırında pişirdik. Temel malzemeler olan yumurta, şeker, un ve yağ ona normal geliyor. Ama kabartma tozuna aklı kesmedi. Neden portakalli, limonlu kekte karbonat kullandığımızı, diğerlerinde kabartma tozu kullandığımızı anlamıyor.
Güzel soru. Keki fırına verdikten sonra eski kitaplarıma şöyle bir baktım. Dr. Oetker reklamı gibi oldu: “kek nasıl kabarır?” bizimkisi ilave olarak kabartıcılar arasındaki farkı sordu.
Karbonatın pH’sı yüksektir, bazdır. İçinde limon suyu, portakal suyu, sirke gibi asitli sıvılar bulunan hamurlarda kullanılır. Karbonatla asit kimyasal tepkimeye girerek, birbirlerini nötürlerler ve karbondioksit gazı çıkarırlar. Bu gaz, hamuru kabartır. Hamur sıcak fırına girdiğinde, kabarcıklar genişler.
Karbonat, asitli olmayan bir hamura konduğunda, içinde asit olmadığında tepkimeye giremez, hamuru kabartamaz. Üstelik tadı bozar.
Yeterinde asitli olmayan hamurlar için kabartma tozu kullanırız. Kabartma tozu hem asit, hemde baz içerir. Sıvı malzemeye eklendiğinde tepkime başlar, hamur kabarır.
Portakallı ya da limonlu kekte de yine kabartma tozu kullanabilirsiniz. Hem asit hemde baz içerdiğinden kekiniz kabarır. Anneler yinede karbonatı tercih ederler. Çünkü ekonomik. Kocaman karbonat paketi neredeyse bir paket kabartma tozuyla aynı fiyat.
Ben bazı tariflerimde özellikle karbonat kullanıyorum. Sirkeli, susamlı simit ya da limonlu kek gibi. Yarın görüşürüz.

3 Ocak 2012 Salı

MISIR NEDEN PATLAR?


Çınar’la Sevgi, Pazar günü çok güzel oynadılar. Yeniyıl pastasının kalanını paylaştılar.



Koşturmaca, ajancılık, araba ve mutfak oyunlarından sonra Planet TV’nin başına geçtiler. Bende mısır patlattım. Mısırın gürültüsüne ikisi başıma üşüştü. Sevgi, nasıl ses çıkartığına takıldı, bizimki neden patladığına. Mısırın neden patladığını bilmiyorum ama nasıl patladığını söyleyebilirim.
Mısır tohumunun içindeki su, ısının etkisiyle buhar fazına geçiyor. O kadar kuvvetli bir buhar oluyor ki, taneyi patlatıyor. Açığa nişasta ve protein karışımı çıkıyor. Eğer tohumu saran sarı zar, gözenekli, geçirgen bir yapıda olsaydı, buhar içinden sızacaktı ve mısır patlamayacaktı. Sevgi’nin sorusunun cevabı da aynı buharda. İçinden çıkan buharın etkisiyle fişeklenen mısır taneleri tencere cidarlarına çarpıp ses çıkarıyor.



Mısır patlatırken eskiden kapağı kaldırdıktan sonra çıkan buharı kenarlardan hemen atmaya çalışırdım. Oysa uzun zamandır Selpak filleri işime yarıyor. Tencerenin kapağını kapatırken kağıt havlu koyup kapatıyorum. Mısırlar yağ ve tuzla pişerken, içlerinden çıkan su buharını ve fazlalık yağı kağıt havlu tutuyor. Böylece mısırlar gevrekliklerini yitirmiyorlar, hemde bulaşık kolaylaşıyor.