8 Ekim 2012 Pazartesi

İSVEÇ TARTI


Erken kalktığım bir sabah, tek başıma Aslı Abla'nın isveç tartını denedim. Süpper oldu! :) ilk denemeyi iş yerinde yorumladık, İsmet Bey (Danyeli) fotografları çekti.
















ASLI USULÜ İSVEÇ TARTI

Malzemeler:

- 5 çift yaprak milföy (500 gr)

- Tarçın

- 200 ml krema

- 1 yumurta

- 1 yemek kaşığı toz şeker

- 1 limon kabuğu rendesi

- 1 paket vanilya

- Üzeri için çikolatalı ya da böğürtlenli sos



Milföylerin üzerini tarçınla kaplayıp elinizle yayın. Tarçınlı kısmı alta gelecek şekilde rulo yapın. İkiye bölüp fırın sütlaç kaplarının içine hamuru elinizde yayın. Orjinal tarifte muffin kalıplarına yapılıyor. Migros’ta bulamadığım için annemin fırın sütlaç kalıplarında yaptım. Muffın kalıplarında 1/3 hamur kullanılıyor, sütlaç kaseleri daha büyük olduğu için ½, yani birer kare kullandım. Kaseleri kapladıktan sonra 180 derecede 10 dk pişirin.

Onlar pişerken bir kaseye kremayı boşaltın. İçine yumurtayı, şeker, vanilya ve limon kabuklarını ilave edip karıştın. Orijinal tarifte portakal kullanılmış, ancak ben portakalı markette unuttum :) 10 dakikada kabaran milföyleri fırından çıkartıp, fazla kabaran yerleri bıçağın ucuyla söndürün. Boşlukları kremayla doldurup, fırında pişirmeye devam edin.




Çıkan tartlarınızı istediğiniz sosla servis edebilirsiniz. Ben çikolatalı ve böğürtlenli sos denedim. İkisi de güzel oluyor. Bu tart özellikle kahveyle çok yakışır. Aslı Abla, tarifinde portakal suyuyla bir karamel hazırlayıp, kullanmış. Daha önceki karamel tecrübelerimede dayanarak, böyle birşey yapmadım. Neden olduğunu bilmiyorum ancak, bir türlü karamel yapamıyorum. Her seferinde kıtır kıtır sarı şekerlerim oluyor. Tencereyi ise, ancak suda bekleterek şekerinden arındırabiliyorum. Karamel olmasıyla, akide şekeri olması arasında ince bir çizgi var. O çizgiyi hala yakalayamadım. Eğer siz becerebiliyorsanız, bence karamel yapın.



Tarifin için teşekkür ederim Aslı Abla. Akşam gelecek misafirlerim için geri kalan milföylerle bir tepsi tart daha yapacağım.



1 yorum:

  1. Merhaba Aslı hanımcım,
    Bayıldım bu tarta ben. Çok değişik ve de lezzetli görünüyor. İlk fırsatta yaparım artık:))
    Buluşmamızda yoktunuz sanırım... İnşallah bir dahakine yani Nisan ayındaki buluşmada görüşür ve tanışırız:)) bana da beklerim canım fatoscatadlar.blogspot.com dayım...
    Sevgiler....

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler