Merhabalar
Pazardan iki buçuk kilo kereviz alındığını görünce nasıl neyle pişireceğimi şaşırdım. Aklıma okul müdürü arkadaşımız Zekeriya Bey'in kereviz sapı yemeği geldi.
Zekeriya Bey yemek tariflerinde erkekleri daha çok dinlemem gerektiğini öğretti. Yazın ondan görüp yaptığım patlıcan yemeği yaz favorimiz oldu. Sanırım kış içinde kereviz sapı çok pişenler listesinde ilk onda olacak. Eğer sapları kullanmayıp atıyorsanız, bu tarifi bir denemenizi öneririm.
Yemeğin yanındaki örtü iş yeri servisimizden Yasemin Hanım'dan. Bana, çeşit olsun, değişik örtü kullanayım diye ödünç verdi. Tekrar teşekkür ederim.
ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ SAPI
Malzemeler:
- Yaklaşık bir kilo kereviz sapı
- 2 havuç
- 1 kuru soğan
- 3 portakal
- 1 limon
Sosu için:
- 1 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- İsteğinize bağlı biraz elma sirkesi
Tencereye ince doğranmış soğanları koyup şöyle bir çevirin. üzerine halka doğranmış havuçları ekleyip azıcık pişirin. Kabaca doğranmış kereviz saplarını ilave edip kavurun. Kereviz saplarını yıkamak biraz zor oldu. Yıkadıktan sonra bir sürede suda bekletmek faydalı olabilir. Tiplerinden beklenmeyecek bir kumluluğa sahipler. Ben 4 su yıkadım anca arındılar.
3 portakalın ve bir limonun suyunu sıkıp ekleyin. Saplar suyu çekince pişip pişmediğine bakın. Eğer pişmemişse birazcık sıcak su ekleyip biraz daha pişirin.
Pişmiş yemeğimizi derin bir kaba alıp üzerine zeytinyağlı sarımsak rendeli ve sirkeli karışımı ilave edin. Bu şekilde bir gece bekletip ertesi gün servis edin. Ekşilik içine işliyor. Sapların içindeki boşluklar ekşi/lezzetli sıvıyla doluyor.
Afiyet olsun.
Aslı'cım paylaşımını okuyunca teyzemin böyle bir tarifi anlatmak istediğini anımsadım. Tam tarif veremediği için uygulayamamıştım. Tarifi okuyunca taşlar yerine oturdu hemen pişirip teyzeme tattırmalıyım. Ellerine sağlık canım kızım..
YanıtlaSilİlginize teşekkürler Nilgün Hanım :) Çok incesiniz.
Sil