Merhabalar,
Yılda iki kere, içimden bir ses mercimek pişir diyor. O kadar yüksek sesle söylüyorki, marketten mercimek alıp, pişiriyorum. Çorbası, ya da kırmızı mercimekle köftesini sıklıkla yapıyorum ama yılda iki kere naneli, erişteli yemeğini özlüyorum.
YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
Malzemeler:
- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte (mümkünse ev eriştesi)
- 1 kuru soğan
- 2 kaşık salça
- Sıvıyağ
- Nane, tuz
Mercimeği yıkayıp, suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağda öldürün. Şişmiş olan mercimekleri ekleyip çevirmeye devam edin. Salçayı ekleyip, biraz daha ısıl işlem gördükten sonra sıcak su ilave edin. Üzerine nane ve erişteleri ilave edip, kapağını kapatın. Bu şekilde en az 20 dakika pişirin.
Pişirmeden önce mercimeği en az bir saat suda bekletirim. Salça olarakta ev tipi salçalar daha güzel oluyor. Ne kadar salça koyarsanız koyun, yemeğin renginde süpper bir kırmızılık yakalayamıyorsunuz. Mercimek kara suyunu salınca koyu bir su rengi oluşuyor.
Nasıl canım istiyor anlatamam. Ananemler kıymada ekler ve Yalvaç'ta bu yemeğe "mercimekli sulu aş" denir. Oraya ait, yöresel bir yemektir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkürler