25 Ocak 2015 Pazar

Portakal Reçeli


PORTAKAL REÇELİ
Malzemler
*  5 portakal
*  1 kg toz şeker
*  1 limon suyu



Portakalları yıkayıp tencereye koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edip bir taşım kaynatın. Suyu döküp tekrar taze su koyup kaynatın.  Bu şekilde portakalların acı suyu gidecektir. Dört kere yapıp portakalları biraz soğumaya bırakın.


Soğuyunca elinizden geldiğince düzgün dilimleyin. Üzerine bir kilogram şeker ve bir bardak sıcak su ekleyip yaklaşık 45 dk pişirin. En son limon suyu ekleyip, kaynatın. Sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirin. Afiyet olsun. 


18 Ocak 2015 Pazar

Havuçlu Kereviz Salatası


HAVUÇLU KEREVİZ SALATASI
Malzemeler:
*  1 top kereviz
*  1 havuç
*  1 diş sarımsak
*  1 yemek kaşığı mayonez
*  1 su bardağı süzme yoğurt

Kereviz ve havucu rendeleyin, sarımsaklı mayonezli yoğurtla karıştırın. Bu salatanın püf noktası kerevizi karartmamaktadır. Kereviz çabuk okside olan bir sebze. Rendeledikten hemen sonra yoğurtla karıştırın, yoksa kahverengimsi bir salatanız olabilir. Kış ayları için sarımsak içeriğiyle,yoğurt ve sebze içeriğiyle sağlıklığınıza değer katacak bir salata. Afiyet olsun.

13 Ocak 2015 Salı

Peynirli Çiçek Çörek


  PEYNİRLİ ÇİÇEK ÇÖREK
Malzemeler
* 1 bardak ılık süt
*  1 çay bardağı fındıkyağı
*  2 yumurta (birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
*  1 paket kuru maya
*  2 yemek kaşığı tozşeker
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  5 su bardağı un
İçi İçin
* 1 su bardağı iri doğranmış burgu peyniri
*Kıyılmış maydonoz
 

Un,tuz, şeker ve mayayı derin bir kaba koyun. İçine ılık süt, yumurta ve fındıkyağını katıp yoğurun. Üzerine ıslak bez serip sıcak bir yere (kalorifer yanı gibi) bırakıp mayalanmasını bekleyin. Yaklaşık bir saat mayalandıktan sonra hamuru yuvarlak açın.

Peynirli harcın tamamını hamurun üzerine serin. Peynir olarak burgu yada örgü peyniri gibi bir peynir kullanın. Bu sayede aralarından saçak saçak peynirler dökülmeden görünüyor.


Rulo halinde sarın, uçlarını birleştirerek halka haline getirin.


Bıçakla dilimleyin. Sade isteyenler için kenarlara küçük açmalar yapabilirsiniz.



Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam sepeleyin. Yumurta sarısını azıcık sütle inceltirseniz daha güzel bir tekstür elde edersiniz. 180 derecede yarım saat pişirin. Pişme esnasında da yine kabaracaktır. Afiyet olsun.

10 Ocak 2015 Cumartesi

Yeni Yıl Ojesi



Yeni yıla girerken kar temalı oje sürdüm.

7 Ocak 2015 Çarşamba

Zeytinli Yıldız Çörek (Origami Çörek)





  ZEYTİNLİ YILDIZ ÇÖREK
Malzemeler
* 1 bardak ılık süt
*  1 çay bardağı zeytinyağı
*  2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
*  Yarım paket yaşmaya
*  2 yemek kaşığı tozşeker
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  5 su bardağı un
İçi İçin
* 2 yemek kaşığı dolusu zeytin ezmesi
*  4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
*  1 tatlı kaşığı kekik
*  1 çay bardağından fazla iri kıyılmış ceviz içi



Bir su bardağı ılık süte, bir tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. İçine yarım paket yaşmaya koyup karıştırın. Bardağın tepesinde maya yükselmeye başlayacaktır.
Unu, yumurtaları (bir yumurta sarısı hariç), yağ, şeker, tuz koyun. Üstüne kabarmış mayayı dökün. Kabaran maya fazla geldiyse biraz daha un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.







Üzerine ıslak bir bez koyup, sıcak bir yere bırakın. Yaklaşık olarak 45 dakikada hamur 2,5 katına çıkacaktır.
Kabaran hamuru, ikiye bölüp, her böldüğünüzü beş bezeye ayrıştırın.
Bir kasede zeytin ezmesi, kekik ve  yağı karın. Açılmış bezelerin arasına bu karışımı sürün. Üçüncü bezenin üzerine ceviz parçaları da koyun. Dördüncü katada zeytinli sos koyup en üste son parça hamuru koyun. Hamuru tam ortasını kadar kesmeden önce dörde, sonra sekize, sonra da onaltıya bölün.




 Tart borcamına bir tanesi tam oluyor. Orta kısmı yıldız şeklinde kalıyor, eğer isterseniz orta kısmına bir bardağı ters çevirip kapatırsanız, ortası yuvarlak kalacaktır. Ben yapmışken ikisinide denedim. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Yumurtayı hafif sütle karıştırıp sürerseniz, ortası yuvarlak olan çörekteki gibi bir görüntü oluşacaktır. Afiyet olsun.




Hamur biraz artarsa, içi boş, saç örgüsü, ya da  bir tane poaça gibi kullanabilirsiniz. Farklı iç malzemeleri kullanarakta bu lezzetli hamuru çeşitlendirebilirsiniz.