16 Aralık 2016 Cuma

Sakallı Poaça


SAKALLI POAÇA 
Malzemeler
*  3,5 -4 su bardağı un
*  1 paket kuru maya
*  1 çay bardağı sıvı yağ
*  3 yemek kaşığı toz şeker 
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  1 su bardağı ılık süt
*  1 yumurta

İÇİ İÇİN:
*  1 paket labne peyniri
*  100 gr kaşar rendesi
*  Kıyılmış maydanoz

Ilık süte toz şeker ve maya ekleyip kabarmasını  bekleyiniz. Un, tuz ve sıvıyağ karışımına mayalı sütü ekleyip yoğurun. Yumurtanın beyazını da hamuru katın. Yağlı kağıt seri tepsiye ceviz büyüklüğünde bezeler halinde dizin. 
Yumurta sarısına  azıcık sıvıyağ damlatıp karıştırın. Silikon fırçalayla bezelere sürün. 180 derecede pişirin. Çıkan poaçaların arasına labne peyniri sürün.  Bıçakla azıcık kenarlarına da sürüp  kaşar rendesi ve maydanoz parçacıkların bulayın.  Yumuşacık,  besleyici bir poaça tarifi.  Afiyet olsun. 


11 Aralık 2016 Pazar

Patatesli Ay Poaça



PATATESLİ  AY POAÇA
Malzemeler
*  100 gr beyaz peynir
*  4 orta boy patates
*  1 demet maydanoz
Hamuru için
*  1 su bardağı yoğurt
*  1 su bardağı sıvı yağ
*  1 yumurta
*  1 paket kabartma tozu
*  5 - 5,5 su bardağı un
*  Çörek otu,  tuz

 Genişçe bir kaba yoğurt,  yağ, yumurta akı ve kabartma tozu koyup karıştırın. İçine elenmiş un ve tuzu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur olana dek yoğurun. 15 dakika dinlendirin. Bu arada patatesleri haşlayıp rendeleyin.  İçine ezilmiş peynir ve ince doğranmış maydanoz ekleyip karıştırın.  Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeleri alıp kahve tabağı kadar açın. İç malzemesini koyup ay şekli verin. Hepsini tepsiye dizdikten sonra yumurta sarısı sürüp çörek otu srpeleyin. 200 derecede altı üstü pembeleşinceye kadar pişirin.  Afiyet olsun.

9 Aralık 2016 Cuma

PIRASA SARMASI / PIRASA DOLMASI


PIRASA SARMASI / PIRASA DOLMASI
Malzemeler
*  6 pırasa
*  2 havuç
*  1 su bardağı  pirinç
*  Yarım kilo dana kıyma
*  1 kuru soğan
*  Tuz, karabiber, kekik
*  1 çay bardağı zeytinyağı
*  2 yemek kaşığı Salça
*  Yarım demet maydanoz
Üzeri için
*  1 yemek kaşığı Salça
*  1 su bardağı su

Pırasaları ortadan yarıp, 3-4 cm kalınlığında kesin. Sıcak suda
yumulayıncaya kadar haşlayın. Ayrı bir kapta yıkanmış pirinç, yağ, kıyma ve ince doğranmış maydanoz ve soğanı ekleyin. İçine tuz , karabiber ve kekik koyup karıştırın. Pırasaları açıp iç harcı koyup sarın. Tencereye bir sıra dizin. Üzerine havuç dilimleri koyup yine sarma dizin.

En son bir bardak suya salça eritip üzerine dökün. En son biraz zeytinyağı da gezdirirseniz daha parlak sarmalarınız olur. Kısık ateşte yarım saat pişirin. Afiyet olsun.

Bu tarifi Nursel'in Mutfağı'nda görünce mutlaka yapmalıyım dedim. Çok güzel oldu.

6 Aralık 2016 Salı

FIRINDA PATATES


 FIRINDA PATATES 
Malzemeler
*  16 adet orta boy patates
* Tereyağ
*  Tuz

Patatesli soyup yıkayın. Resimdeki gibi şeritler açın. Üzerine tuz serpin. Yağlı kağıda dizi,  aralarına tereyağı parçaları bırakın. 180 derecede yaklaşık 1 saat pişirin. Tabaklar da garnitür olatakta çok güzel görünüyor. Et yemeklerinin yanında hem lezzetli hem şık bir ikram. Afiyet olsun. 

3 Aralık 2016 Cumartesi

DOLAMA ÇÖREK
Malzemeler
*  6 bardak un
*  2,5 su bardağı ılık süt
*  1 küp yaş maya
*  1 paket  (250 gr ) tereyağ
*  2 çorba kaşığı sıvıyağ
*  1 çorba kaşığı toz şeker
*  1 yumurta sarısı
*  Tuz

Ilık süte maya ve toz şekeri ekleyip, mayanın kabarmasını bekleyin. Kabarınca karıştırma kabınıza alıp sıvıyağ ve tuz ilave edin. İçine unu eleyerek koyun.  Kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar yoğurun.

Hamuru 12 parçaya bölüp, her bir bezeyi bir servis tabağı kadar açın. Aralarına erimiş tereyağ sürün. Üst üste devam edip, hepsini rulo yapın. Bu şekilde buzdolabında 3 saat dinlendirin. Çıkarttıktan sonra ruloyu dilim dilin kesin.  1 cm lik dilimleri ucundan tutup dolma şekline getirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika  daha bekleyin. İyice kabaran çöreklerinizi 200 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin. Afiyet olsun. 

2 Aralık 2016 Cuma

Paskalya Çöreği Başak Şeklinde


PASKALYA ÇÖREĞİ BAŞAK ŞEKLİ
Malzemeleri:
*  4-5 bardak un (4 bardak koyun, cıvık olursa 5 bardakla  ayarlarsınız)
*  1 su bardağı ılık süt
*  1 paket yaş maya
*  1 tatlı kaşığı mahlep
*  2 orta boy damla sakızı
*  1 çay bardağı pudra şekeri
*  1 çay bardağı fındık yağı
*  1 yumurta


Ilık süte yaş maya ve bir tatlı kaşığı toz şeker ekleyip kabarmasını bekleyin. Dört bardak unu derin bir kaba koyup, içine bir yumurta beyazını, şeker, yağ, mahlep, özetle sütlü maya hariç herşeyi koyun. Mayayı ekleyip, yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Unu ekleyerek yapışmayan hamur kıvamını ayarlayın. 



Üzerine temiz, ıslak bir bez örterek kalorifer yanı gibi bir yerde mayalanmaya bırakın. Yaklaşık olarak 45 dakikada 2,5 katına çıkacaktır.


Yağlı kağıt serili tepsiye, başak şeklini makasla keserek verip 15 dakika daha mayalanmaya bırakın. Uzun rulo yapıp, kenarlardan makasla kesin. Bir sağa bir sola yatırdığınızda başak şekli oluşuyor. Kalan bir yumurta sarısına azıcık süt ekleyip tüm yüzeyi kaplayın. En son fındık kırığı sepeleyin.

175 derecede 35 dakikada pofuduk paskalyalarınız hazır.  Afiyet olsun. 


KAVURMALI POAÇA
Malzemeler
*  3 bardak un
*  1 su bardağı yoğurt
*  1 çay bardağı sıvıyağ
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  1 yumurta ( beyazı içine, sarısı üstüne)
*  1 paket kabartma tozu
*  1 su bardağı kaşar rendesi
*  300 gr kavurma

Un, yoğurt, yağ, yumurta beyazı  , tuz ve kabartma tozuyla ele yapılmayan bir hamur hazırlayın.  Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde açın. İçine kavurma ve hamuru yapışması için kaşar rendesi koyun. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Susam ya da çörek otu sepeleyip 175 derecede 30 dakika pişirin.  Hamur sıvıyağ olduğu için taze taze tüketilmesi gereken bir tarif.  Hamurda sıvıyağ yerine margarin ya da tereyağ kullanırsanız 2-3 gün aynı tazelikte kalabilir. Afiyet olsun.