Tarifi Ümit Usta'nın yemek kitabından aldım. Tatlı portakaldan, tatlı, kokulu koca kavanoz reçelim oldu.

PORTAKAL REÇELİ
Malzemeler:
- 1kg tatlı portakal
- 1,5 kilo toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu ya da bir parça limon tuzu
- 750 gr su

Portakalların kabuklarını incecik rendeleyip ayıralım. Beyaz kalan portakalları biraz suda haşlayıp, beyaz kalın yerlerini ayıklayın. Ardından parmak ucu büyüklüğünde dilimleyin. Reçel tenceresinde 750 ml su ve toz şekerle koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Portakalları ve rendelenmiş kabukları şerbete atınca, suyunu bırakınca yine şerbet gevşeyecektir. Tekrar koyu kıvama gelince içine limon suyunu ekleyin. Ben kaynattıkça kaynattım şöyle 2 parmak kadar suyu uçtu. Fakat çok kıvamlı bir reçel olmadı.


Annem daha kıvamlı reçeller yapar. Yinede lezzeti oldukça iyiydi. Memnun kaldım. İş yerinden arkadaşım Azize Hanım tarifi yanlış yorumladığımı söyledi. Bir kere portakalların kabukları tamamen rendelenmezmiş. Sadece incecik, gözenekler ve aroma yayılsın diye azıcık rendelenirmiş. Portakalların beyaz kısımları soyulmamalıymış. Kabuklarıyla birlikte haşlayıp dilimlenmeliymiş. Bu sayede bergamot reçeli gibi daha kalın, bıçakla kesilen taneli ve azıcık acımsı bir reçel olmalıymış. Haklı olabilir. Bir tarife bakıp nasıl farklı değerlendirilebiliyor değil mi? Benim reçelim tatlı portakal reçeli oldu. Fakat bizim ailemizin damak tadına göre biraz sulu oldu. Yılların birikimi Azize Hanım'ın buna çözümü şöyle: "kavanozun ağzına bir tülbent geçir, ağzı açık bir halde buzdolabında beklet. Böylece soğukta, buzdolabında su kaybeder, kıvamlanır." dedi. Güzel çözüm değil mi? deneyeceğim. Yarın görüşürüz.
aslicim canim benim cok lezziz görünüyor recelin, ellerine emegine saglik.. bende cok severim portakal receli! cok lezziz oluyor..
YanıtlaSilsicacik sevgiler
Teşekkürler Hasret. Bebişi ve seni kocaman öpüyorum.
YanıtlaSil