29 Aralık 2013 Pazar

İrmik Tatlısı ve Ekofit Ürünleri


Ekofit' in 5. İzmir Yemek Bloğu Yazarları toplantısında bize sunmuş olduğu Fior di  Frutta  reçel ile süsledim. Pratik oluşu nedeniyle Çınar'ın beslenme çantasınada koyuyorum. İki kare ekmek ile reçel koymak pratik oluyor. Kendim evde reçel yapsamda, bu tarz pratik şeylere hayır diyemiyorum. Sonuçta hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen ürünler. Ekofit'in diğer ürünleri için sitesini ziyaret edin.


İRMİK TATLISI
Malzemeler
*  11 kaşık irmik
*  11 kaşık toz şeker
*  1 lt süt
*  1 portakalın kabuğunun rendesi
*  İsteğe bağlı bir kaşık tereyağ
*  Süslemek için organik çilek reçeli


İrmik , süt ve rendelenmiş kabuğu tencereye koyun. Kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayıp kıvamını alınca 50 gr tereyağı ekleyin. Tatlının  parlaklığını yağ veriyor. Islatılmış silikon kaba döküp dinlendirin. Ters çevirerek kek gibi çıkmasını sağlayan.  Üzerini organik reçelle süsleyin.



Çınarcık hafta sonu rahatsızlanınca, onun midesine dokunmayacak, rahatsız etmeyecek birşeyler pişirmek istedim. Küçük oğlum bu görüntüyü sevdi. Ateşli olan çocuğum azıcık azıcık yiyebildi.

25 Aralık 2013 Çarşamba

GÖREBE Filmi , Zencefilli Kurabiye


22 Kasım 2013 aktiffelsefe ve Batigöz işbirliği ile çekilen, zihinsel engellerimize farkındalığımızı artırarak fiziksel engellilere olan empatiyi artırmak için çekilen kısa filmin ilk gösterimini Uğur Mumcu Kültür Merkezi/Bornova'da izleyiciye sunuldu.









Arkadaşım Gönül'le birlikte kokteylde ikram edilmesi için zencefilli kurabiyeler yaptık. Yaklaşık altı ay önce görme engelliler için düzenlenen konserde de aynı kurabiyeleri yapmıştık. Bu tür etkinlikler için kurabiyelerimiz beğeniliyor, tarifleri hep soruluyor. Bu vesile ile paylaşmak istedim.




ZENCEFİLLİ KURABİYE
Malzemeler:
*  1 su bardağından 2 parmak az toz şeker
*  1 su bardağından 2 parmak az pekmez
*  1 yumurta
*  1 tatlı kaşığı tarçın
*  1 tatlı kaşığı zencefil
*  6-7 bardak un
*  1 paket margarin
*  1 kabartma tozu



Tüm malzemeyi karıştırıp homojen karışım elde edin. Hamurun kaba ve ellerinize yapışmaması gerekiyor. Unlanmış zemine hamuru açıp kalıplarla şekil verin. Bir hamur karışımından iki tepsi çıkıyor. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 15 - 20 dakikada pişiyor. Afiyet olsun.

18 Aralık 2013 Çarşamba

Dr. Oetker Köstebek Tatlı


Akşam Çınarcıkla Dr. Oetker'in Köstebek Tatlısını denedik.

5. Izmirli yemek bloggerları buluşmasında www.evim.net ten kazandığım Fakir Motto mikserle hazırladık. Dolu dolu 3 kase çıktı.  Vakti benim gibi dar olanlar için öneririm. Muzlu aromasıyla ailemizin hoşuna gitti.


9 Aralık 2013 Pazartesi

Söke Unla Tahinli Kurabiye

Hamile arkadaşımın canı iki yıl önce yaptığım tahinli kurabiyelerden çekmiş.  Onun için yaptığım kurabiyeleri görüyorsunuz.  Daha önceki tarihten farklı olarak ekstra sıvı yağ kullanmadım. Hem tahin hem margarin zaten yağlı, sıvıyağ yerine süt kullandım.


TAHİNLİ KURABİYE
Malzemeler
*  1 su bardağı tahin
*  1 su bardağı şeker
*  125 gr margarin ya da tereyağ
*  1 çay bardağı süt
*  En az 3,5 bardak Söke Un
*  1 kabartma tozu
*  Üzerine tuzsuz yerfıstığı



Oda ısısında margarine tahin, şeker,  süt,  un ve kabartma tozunu ekleyip homojen bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Buz dolabında 10
dk dinlendirip ister küçük kurabiye kâğıtlarına isterseniz de yuvarlak şekil vererek dizin. Tüm kurabiyelerin üzerine bir parmak dokunup boşluk açın.  Küçük bir çay tabağında biraz tahin ve şekeri karıp, çay kaşığı ile boşlukları doldurun. Üzerlerine fıstıkları dizip 170 derecede 20 dk pişirin.  Fırından çıktıklarında mis gibi bir koku yayılıyor.  Üzeri terlemiş fıstıkları seveceksiniz.  Afiyet olsun.

Bu tarif #yemekfırtınası 2. gün ödevi olarak gelsin :)

7 Aralık 2013 Cumartesi

Brokoli Salatası


Eşim brokoli çorbasını çok sever. Kış aylarında hemen her hafta brokoli alır.  Bu hafta sebzeyi salata olarak tüketelim istedim. Cansen Abla daha önce mikrodalgada brokoli haşladığını söylemişti. Deneme fırsatı diye düşünüp bu şekilde salatamı hazırladım.  Güzelde oldu.  Teşekkürler Cansen Abla.


BROKOLİ SALATASI
Malzemeler
*  Yaklaşık 400 gr brokoli
*  Yarım limon
*  1 diş sarımsak
*  Zeytinyağı

Çiçek çiçek ayırdığınız brokolileri sulu sepken yıkayın.  Derin yuvarlak borcamın dibine bir parmak su koyup mikrodalgada 10 dk haşlayın.  Bu şekilde pişirme de renk kaybı olmuyor. Brokoliler Ikea'da servis edilenler sertliğinde. Muhtemelen onlarda bu şekilde hazırlıyorlar. Üzerine sarımsak  rendesi, limon ve zeytinyağı ilave ederek streç filmle üzerini örtüp ekşi sosu çekmesini bekleyin. Afiyet olsun.


5 Aralık 2013 Perşembe

Aşure



AŞURE
Malzemeler
*  1 su bardağı nohut
*  1 su bardağı kuru fasulye
*  Yarım kilogram aşurelik buğday
*  1 kabuk tarçın
*  3-4 karanfil
*  1 tutam tuz
*  1 çay bardağı fındık
*  1 çay bardağı ceviz
*  250 gram kuru kayısı
*  250 gram kuru incir
*  250 gram kuru üzüm
*  1 çay bardağı süt
*  1 limon ya da portakal kabuğu
*  Süslemek için nar taneleri, kavrulmuş susam ve evde ne varsa :)

Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi akşamdan ıslayın. Ertesi gün iyice haşlayın.  Geniş bir kazanda ya da düdüklüde şeker, tarçın, karanfil ekleyerek karıştırın.  İçine küp küp doğranmış kuru meyveleri atıp pişirmeye devam edin. Sütü en son katın, limon ya da portakal kabuklarını ekleyin.

Sıcak sıcak kaselere döküp, üzerine kavrulmuş susam , nar taneleri, ceviz-fındık ile süsleyin.

Afiyet olsun...

Bu yıl yaptığımız aşureyi Çınar'ın sınıfında dağıttık. Bu yıl, haftada bir saat, oğlumun sınıfında Beslenme Dersi vermeye başladım.  Dersimizin bir uygulaması olarak aşure yedik. İçerdiği bitkisel protein, lif ve meyvelerden gelen vitamin/minerallerle bence tam bir gıda. Bütün besin öğelerini içeriyor. Nuh tufanını anlatıp aşure yemek güzel oldu. Sonuçta aşurenin dinsel de anlamları var. İleride o manalarını öğrenirler, şimdi ilk giriş olarak Nuh Tufanı onların hoşuna gitti.






3 Aralık 2013 Salı

5. İzmir Yemek Blogu Yazarları Buluşması




İzmirli yemek bloğu yazarları olarak 1 Aralık Pazar Günü Tepekule Özel Günler Salonu'nda A7 Şehir Klübünde buluştuk. Buluşmanın organizasyonunda Egeden Tarifler , Sende PişirMis Kokulu Lezzetler , Hep Leziz , Nergis Mevsimi , Dilo'dan Tarifler vardı. Komite arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Çok nezih, ince düşünülmüş detaylarla dolu güzel bir etkinlik oldu. Bu güzel günde fotograflarıyla bizi belgeleyen Figen Hanım'a da çok teşekkürler. Şıklığı karelere sığdırmış, arada kendi çektiğim fotograflar sırıtıyor :)



Girişte bizi Nilabelle macaron un hazırladığı maraconlar karşıladı. Çınarcık bu makaronları çok sever. Nilabelle'nın Bostanlı'da olduğunu gördüm. Artık bizde uğrarız. Evde kendim 1-2 kez yapmayı denedim. Lezzeti yerinde olsa da bu kadar uniformluğu ben yakalayamadım. Her işin bir erbabı var. Ellerinize sağlık.


Renkli Kolonya bizler için küçük lavanta şişeleri hazırladı. Her şişenin üzerinde bir çekiliş numarası vardı. 34 numara olan ben,  http://www.evim.net/ 'in sponsor olduğu ,çekilişte Fakir Marka, Motto mutfak robotu kazandım.

Bana göre en güzel hediye buydu. Allah gönlüme göre verdi, çünkü bir haftadır mutfak robotu bakıyordum. Ne alsam diye kararsızdım. Hediyeleri için diğer sponsorlarımıza ve www.evim.net e çok teşekkür ederim.




Sevgili Nergis Hanım'ın süprizinede çok şaşırdım, çok sevindim. Tüm katılan bloggerların kurabiyelerini yaptı, bizlere hediye etti. Gerçekten her biri sanat eseri bana göre. Hepimizin facebook ve blog sayfalarını ziyaret edip, her kişi için ayrı kurabiye hazırlamış. Örneğin Serap Abla , Fatmacım ya da Müberra'cım için isim yazmaya gerek varmıydı acaba? O kurabiyeleri gören herkes kim olduğunu bence direk söyler :) Ellerinize sağlık tekrar. Meziyetinize hayran kaldım. Tebrik ederim. 




Tepekule'de daha önce tiyatro ya da konser için gitmiştim. Öğle yemeği için ilk ziyaretimdi ve yemeklere hayran kaldım. Menüler tavuk ya da balık olarak iki çeşitti. Ben balık menü seçtim. Tüm yemekleri, özellikle balık mücveri çok sevdim. Zeytinyağlı ege otları tabağı süpperdi.

Çayla birlikte Baca Cafe'nin ikramı pasta içinde teşekkür ederiz. Çok lezzetli ve güzeldi.

Dr Oetker kurduğu standa hazırladığı mozaik pastayla katıldı. Hepimiz denedik.

Hediyelerimiz:
Uğur Mikrodalga Fırın
- İnanlı Yapı (Eski İzmir Caddesi No : 319 Karabağlar / İzmir Tel: 02322261088)dan 2 kişiye hediye çeki
- İMSE'den 5 kişiye yemek kursu
- Badem Mutfak 'tan 3 kişiye çikolata kursu
Emsan 'dan 4 adet döküm tava
- Evim.net ten 4 adet blendır seti
Ar-Yıldız 'dan 3 adet hediye
- Porland 'dan 5 adet porselen sahan
Dr. Oetker 'den 5 adet kek kalıbı
Feast 'ten 4 adet şemsiye, kitap ve çanta
Söke Un 'dan Aydan Üstkanat'ın Artmazsa Yetmez adlı kitabı
Gurmereyon 'dan 5 adet mutfak seti
Marti Yayınları 'ndan 5 adet kitap

Aşağıdaki ürünlerle ise çekilişle hediye almayan arkadaşlarımıza paketler hazırlandı, sunuldu.

Chado'dan 25 adet değişik çeşitlerde aromalı çaylar
Ekofit 'den (Simon Levent kahve, Fior di Frutta reçel,  Nocciolata fındık kreması, Green Dream çikolata, Le Pain des fleurs markalı organik ürünler)
- Taze masa dan 4 adet bakliyat

Spnsorlarımız


Çikolata serisi ilk fırsatta denenecek :)



Ekmek yapma makinem bozulduğundan beri, Söke Un'un hazır ekmek karışımlarıyla elimde, kendim ekmek yapmaya başladım. Ekmekte kıvamı öğreniyorum. Çok güzel sonuçlar elde ediyorum.


YKM Home'un bu hediyesine bayıldım. 2014 te inşallah bu narlar evlerimize bereket getirir.


Küçük oğlum Çınar'ın en sevdiği grup :) Elma suyuyla Chetos'u hemen tükettik. Teşekkür ederiz. 


Selva'nın geçen sefer denememiz için önerdiği aromalı irmikle çok güzel irmik helvası ve tatlısı yapmıştım. Ispanaklı ve etki mantısıyla değişik yemekler yapmayı düşünüyorum.


Fairy Platinium'a teşekkürler.


Ekofit'e teşekkürler.

Vivident'e teşekkürler.


Duru Bakliyata hediye ettiği kitap için çok teşekkür ederim. Bulgurlu yemekler, tatlılar kitapta mevcut. Yıllar önce mahlepli, bulgurlu, kesme muhallebi yapmıştım. Aklıma o tarif geldi. Tekrar deneyeceğim. Kitapta da değişik tarifler mevcut. Bulgurla ilgili çok güzel bir derleme olmuş.



Estuz 'a teşekkürler.

Bumerang'a teşekkürler.



Bir sonraki etkinlik için komite seçildi. Böcürük , Lezzet Kahvesi , Vakitbuldukça , Kelebek günlüğüm ve Nefis kokular a yeni etkinlik için başarılar diliyorum. Herkese kocaman sevgiler.


21 Kasım 2013 Perşembe

Pekmezli Kurabiye

Çınarcıkla geçen hafta pekmezli kurabiye yaptık.  Annem çok güzel yapar, onun tarifine

benzetmeye çalıştım. Çınar'ın hoşuna gitti.



PEKMEZLİ KURABİYE
Malzemeler
*  1 su bardağı pekmez
*  1 yumurta
*  1 çay bardağı toz şeker
*  125 gr tereyağ
*  1 çay bardağı sıvı yağ
*  1 kabartma tozu
* 1 tatlı kaşığı tarçın
*  Aldığı kadar un ( en az 3 su bardağı)

Tüm malzemeyi karıştırın.  Cıvık bir hamur oluşacak.  Dinlendirmek için 15 dk. Buzdolabında bekletin.  Ardından ister küçük kurabiye kâğıtlarına,  isterseniz sadece şekil vererek tepsiye dizin. 170 derecede 25 dk da pişirin.

13 Kasım 2013 Çarşamba

Fırında Koca Kabak Mücveri


Koca kabağın çekirdeklerini kuruttum. Kalan etli kısmını oyacakla çıkardım. Yalvaç'ta bu kabakla özellikle saç böreği yapılır. Tüm malzemeyi karıştırıp basit bir mücver yaptım.

FIRIN MÜCVERİ
Malzemeler
*  1 Koca kabak içi (yaklaşık 1 kg)
*  4 Su bardağı un
*  Tuz
*  Karabiber, kırmızı biber
*  1 Bağ maydonoz
*  1 Bağ dereotu
*  1 Çay bardağı zeytinyağı
*  5 Yumurta



Tüm malzemeyi karıştırıp, yağlanmış fırın tepsisine yayın.  200 derecede 1 saatte pişiyor.

Hafif bir yemek olmasının yanında yumurtayla protein içeriği, kabaklara sebze yönü, 4 bardak unla tahıl grubu, ve içerdiği zeytinyağı ile yağ grubu ihtiyaçları karşılayan tam bir besin.

Afiyet olsun.


Çınar, içi boşalan, sırf yeşil kabuk kalan kabağı kendine "iksir kazanı " yaptı. Kim bilir ne büyüler, ne iksirlere gebeyiz :)

9 Kasım 2013 Cumartesi

Çınar İçin Kabak Çekirdeği



Çınar, eskiden beri pek sebze yemez. Birçok konuda yardımcı olması için kuruyemişleri kullanırım.  Nohut yemezden önce leblebi yedirmek gibi.  Yalvaç pazarında gezerken gördüğüm, koca kabağı aldığımda aklımda arka planda farklı hesaplar vardı.

Kabak yemiyorsa, çekirdeğini yediririm dedim.



Çıkan çekirdekleri yıkayıp 3 gün kuruttum. Akşamları biraz biraz çitlemeye başladık.  Kabakların içide boşa gitmedi. Bir tepsi mücvere dönüştü.  Denemek isteyenler pazarda koca kabaklara baksın.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Cevizli Zeytinli Ekmek





Haftasonu Çınar'la vakit geçirirken, ne zamandır ekmek yapmadım diye düşündüm.  Aklıma Serap Ablanın lezzetli ekmekleri geldi. Evde azıcık yaş mayayla hamur hazırladım.  Mayalandıktan sonra sızma zeytinyağı ile açıp içine bol zeytin, ceviz ve kekik koydum. Çınarcık halka ekmek istediği için kek kalıplarında rulo ekmrk yaptık.  Yaklaşık 40 dk. Üzerinde nemli bezle 2. fermentasyon oldu. Kekkalıbını yükselerek dolfurmays başlayan ekmekler, 100 derecelik fırında 20 dk da iyice yükseldi. Kabarıklığı sabitlemek için 200 dereceye fırın ısısını yükseltip pişirin.

Puf puf süpper ekmek oluyor.  Afiyet olsun.


23 Ekim 2013 Çarşamba

Söz Mutfakta

Geçen hafta arkadaşımız Mesut'u ziyaret etmeye Bergama'ya gittik. Figen'le "Bebek görmeye gideceğiz" diye başlayan muhabbetimiz küçük oğlu Mehmet Doğa'nın 2 yaşına basmasıyla son buldu.

Küçük Doğa dediğime bakmayın, Figen'inkiyle benimkini fena kovaladı.

Mesut'un eşi Sevgili Tuba ( www.sozmutfakta.com ) bizi Süpper ağırladı.



Süpper sofra




Adanalı arkadaşımın hazırladığı içli köfte. 




Fırında sütlü patates

Mantı çorbası



Börülce salatası - barbunya salatası



Yeşil salata - Semizotu salatası


Kahvenin yanına ikram ettiği nar lokumu.
O kadar çok beğendim ki Izmir'e dönünce bende Şok'tan aldım.  Furib marka bu lokumu çok beğendik. Bulamadığımızda Tuğba Kuruyemiş'ten denedik. Ancak aynı lezzette değil. 

Güzel Bergama günü, ve misafirperverliğiniz için teşekkürler Yılmaz ailesi.