16 Ağustos 2011 Salı

Zeytinyağlı Bamya

Merhabalar,
Uzun bir aradan sonra blog yazmayı özlemişim. Bu yıl (öncelikle maşallah deyim) süpper bir tatil geçirdim. Uzun tatil anılarımı, gezdiğim yerleri ayrıca anlatacağım. Zeytinyağlı bamya, bu yılki ilk iftar yemeğimden. İzmir'imizin kınalı bamyası meşhurdur. Evdeki yemek kitaplarını karıştırdım ama bir tarif bulamadım. Enginarla ilgili çok yemek olmasına karşın bamyayla ilgili hiç tarif bulamamama şaşırdım. Ümit Usta'nın kitabında, Oktay Usta'da ve ansiklopedilerde bile yoktu. Sonunda ayaklı kitap annemi aradım ve anne usulü bamya yaptım. Ayıklarken elimize kartoloş gelen bamyaları düdüklüde pişirmeyi düşündüm. Yazlık komşumuz Özden Teyze geldi aklıma. "Her yemek düdüklüde pişer, bamya pişmez kızım" diye başlayan mutfak sohbetlerimizi hatırladım.



ZEYTİNYAĞLI BAMYA
Malzemeler:
- 1 kg bamya
- 1 soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 su bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Zeytinyağı
- Bir tane limon tuzu ya da koruk suyu



Bamyaları ayıklarken baş kısımlarını konik şekilde alın, bu sayede iç kısmı pişerken dışarıya çıkmaz. Ayıklamadan önce bol suda yıkayın. Suyu süzülüp kuruduktan sonra ayıklayın. Bu sayede sümüksü yapı oluşmaz.
Soğanı yemeklik doğrayın, sarımsakları ikiye bölüp zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip, biraz çevirin. Kaynar su ilavesiyle karışımı kaynatın. Bol su kullanmaya dikkat edin, bir daha su eklemeyin. Eğer suyu biraz fazla olsada bamya yemeği kaldırır. Bamyaları ve nohutu ilave edip domatesli sosa bulayın. Tuzunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın 35 dakikada pişiyor. Pişirirken karıştırmamaya özen gösterin. Limon tuzu ekşiliği süpper sağlıyor. Yazlıklardan uzak kaldığımız için koruk suyu ekleyemedim.



Didim tarafında da iri bamya meşhurdur. Tanesi bir parmak büyüklüğünde olan koca bamyaların yemeğini annem her birini lokmalık halde keserek yapardı. Yemeğe nohut koymasanızda olur. Bizim evde çok et yenmiyor. Genelde köfte seviyorlar. Yemek içindeki parça etler tabak kenarında kalıyor. Yemeklerin protein miktarını yükseltmek ve lezzetininde yakıştığını düşündüğüm için nohut katıyorum. Afiyet olsun

2 yorum:

  1. Geçen hafta o kınalı bamyalarla ve taze koruk suyuyla ben de yaptım harika oldu. Tam çocuklarımın sevdiği gibi yapmışsın, ellerine sağlık Aslı'cığım.

    YanıtlaSil
  2. bamya sadece zeytinyağlı olmalı bence. geçen sadece kendim için pişirdim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler