4 Ocak 2012 Çarşamba

KABARTMA TOZU İLE KARBONAT

Merhabalar,
Soğuk geçen haftasonunda Çınarcıkla sıcacık kekler yaptık. Benden kek istediğinde ona küçük topkekler yaptım.



Meğer fırın keki istiyormuş. Bir kekte fırında pişirdik. Temel malzemeler olan yumurta, şeker, un ve yağ ona normal geliyor. Ama kabartma tozuna aklı kesmedi. Neden portakalli, limonlu kekte karbonat kullandığımızı, diğerlerinde kabartma tozu kullandığımızı anlamıyor.
Güzel soru. Keki fırına verdikten sonra eski kitaplarıma şöyle bir baktım. Dr. Oetker reklamı gibi oldu: “kek nasıl kabarır?” bizimkisi ilave olarak kabartıcılar arasındaki farkı sordu.
Karbonatın pH’sı yüksektir, bazdır. İçinde limon suyu, portakal suyu, sirke gibi asitli sıvılar bulunan hamurlarda kullanılır. Karbonatla asit kimyasal tepkimeye girerek, birbirlerini nötürlerler ve karbondioksit gazı çıkarırlar. Bu gaz, hamuru kabartır. Hamur sıcak fırına girdiğinde, kabarcıklar genişler.
Karbonat, asitli olmayan bir hamura konduğunda, içinde asit olmadığında tepkimeye giremez, hamuru kabartamaz. Üstelik tadı bozar.
Yeterinde asitli olmayan hamurlar için kabartma tozu kullanırız. Kabartma tozu hem asit, hemde baz içerir. Sıvı malzemeye eklendiğinde tepkime başlar, hamur kabarır.
Portakallı ya da limonlu kekte de yine kabartma tozu kullanabilirsiniz. Hem asit hemde baz içerdiğinden kekiniz kabarır. Anneler yinede karbonatı tercih ederler. Çünkü ekonomik. Kocaman karbonat paketi neredeyse bir paket kabartma tozuyla aynı fiyat.
Ben bazı tariflerimde özellikle karbonat kullanıyorum. Sirkeli, susamlı simit ya da limonlu kek gibi. Yarın görüşürüz.

4 yorum:

  1. Asitli olmayan hamurlarda -katkılı, koruyuculu-kabartma tozu yerine doğal karbonatı kullanmak isterseniz karbonatı hamura eklemeden önce üzerine bir iki damla limon sıkarak sanırım kabartma özelliğini kazandırabilirsiniz. Bahsettiğiniz tepkime sağlanabilir.
    Derya

    YanıtlaSil
  2. Evet Deryacığım, kabarma olayı tamamen asit/baz tepkimesi sonucu ortaya çıkan karbondioksit sonucudur. Karbonata limon suyunu dikkatli koymak lazım. biraz fazla olmalıki karbonatın tadı kalmasın, tamamen tepkimeye girsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bilgiler emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. merhaba, elinize sağlık.

    pastaya dair herşey burada marifetli bayanlarımızı online alışveriş sitemizden gıda ile ilgili her ürünü temin edebilirsiniz.

    www.pastacilikekipmanlari.com
    www.pastacilikurunleri.com

    pasta malzemeleri,parti malzemeleri,silikon kek kalıpları,pasta üstü süsler,doğum günü süsleri,mutfak gereçlerine dair evinizde ailenize çocuklarınıza misafirlerinize güzel sunumlar yapabilirsiniz ucuz pasta malzemelerini sizlerin hizmetine sunduk iyi günler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler