5 Aralık 2013 Perşembe

Aşure



AŞURE
Malzemeler
*  1 su bardağı nohut
*  1 su bardağı kuru fasulye
*  Yarım kilogram aşurelik buğday
*  1 kabuk tarçın
*  3-4 karanfil
*  1 tutam tuz
*  1 çay bardağı fındık
*  1 çay bardağı ceviz
*  250 gram kuru kayısı
*  250 gram kuru incir
*  250 gram kuru üzüm
*  1 çay bardağı süt
*  1 limon ya da portakal kabuğu
*  Süslemek için nar taneleri, kavrulmuş susam ve evde ne varsa :)

Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi akşamdan ıslayın. Ertesi gün iyice haşlayın.  Geniş bir kazanda ya da düdüklüde şeker, tarçın, karanfil ekleyerek karıştırın.  İçine küp küp doğranmış kuru meyveleri atıp pişirmeye devam edin. Sütü en son katın, limon ya da portakal kabuklarını ekleyin.

Sıcak sıcak kaselere döküp, üzerine kavrulmuş susam , nar taneleri, ceviz-fındık ile süsleyin.

Afiyet olsun...

Bu yıl yaptığımız aşureyi Çınar'ın sınıfında dağıttık. Bu yıl, haftada bir saat, oğlumun sınıfında Beslenme Dersi vermeye başladım.  Dersimizin bir uygulaması olarak aşure yedik. İçerdiği bitkisel protein, lif ve meyvelerden gelen vitamin/minerallerle bence tam bir gıda. Bütün besin öğelerini içeriyor. Nuh tufanını anlatıp aşure yemek güzel oldu. Sonuçta aşurenin dinsel de anlamları var. İleride o manalarını öğrenirler, şimdi ilk giriş olarak Nuh Tufanı onların hoşuna gitti.






1 yorum:

  1. Organik nar kullanmayı tercih ederdim :) ellerinize sağlık. Dilerseniz organik nar gönderimi sağlayabiliriz. Sevgiler
    http://organiknar.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler