8 Aralık 2011 Perşembe

Kabak Dolması

Merhabalar,
Çınarcığa geçen gün "Ne yapayım sana?" dedim. "Ananemin top dolmasından yap." dedi. Karşıyaka ve Bostanlı'da aradım, bulamadım. Bornova'da, Gürmar'da top kabak bulunca kilosu 5 liradan aldım. Kabağa 5 lira verilir mi demeyin. Çocuğum kırk yılın başı faydalı birşey istemiş, hemen aldım.

Kıymalısı süpper oluyor ama kıymayı dolaptan çıkartmayı unuttuğum için kıymasız yaptım. Kabaklarını sıyırıp, sadece içini yedi. Olsun, yedi.



ZEYTİNYAĞLI KABAK DOLMASI
Malzemeler:
- 1 kg top kabak
- 1 su bardağı pirinç
- 3 kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım bağ dereotu ve maydonoz
- Sumak, tuz, karabiber, kimyon vb.
- Bir su bardağından 2 parmak az zeytinyağı

Soğan ve yeşilliği mutfak robotundan geçirin. Yaz mevsiminde domates koyarsanız daha güzel olur. Aralık ayında, salça koyarak iç malzemeyi renklendirin. Yıkanmış pirince, soğanlı harcı, zeytinyağı, baharatlar ve tuzu ekleyerek harcınızı hazırlayın.



Kabakların içini oyacakla oyun ve harçla çok doldurmayın. Kapaklarını kapatıp tencereye dizin. Eğer kabaklar az gelirse, soyulmuş patates koyarak boşlukları doldurun. Dolmaların üzerine tabak koyun ve su ekleyin. Kapağını kapatarak yarım saat pişirin. Suyu azalmadıysa, kapağını kaldırarak suyu uçurun. Suyu uçtuktan sonra tencerenin başında kontrollü olarak dolmanın dibini tutturun. O hafif yanık aroması çok yakışıyor. Harç malzemesindeki yağ fazlalığı dolmalardan sızarak su uçtuktan sonra dip yakarken bir hoşluk kazandırıyor. Ayrıca dolma buram buram zeytinyağı kokuyor.

İkea'dan aldığım meyve süsleme setinin yuvarlak şekil çıkarıcısı, bir numaralı kabak oyacağım oldu. Çınar, kabak oymaya bayılıyor.









Kabak yemese de, faydası geçmiştir diye düşündüm. Bu harçla biber dolması da yapabilirsiniz. Zeytinyağlı dolmanın püf noktası soğandır. Kekte yumurta nasıl yapıştırıcıysa, soğan da dolmada öyledir. Zeytinyağı kalitesi ve bol kullanımı pirinçli şeyleri etkiliyor. Yarın görüşürüz.

6 yorum:

  1. Afiyet olsun Çınar
    ellerine sağlık annesi
    kabak dolmasını ben de çok severim şöyle üzerine bol bol yoğurt dökeceksin hmmmmmm
    şey dolma kaldıysa iş çıkışı ben yoğurt alayım size geleyim yaaa :))

    YanıtlaSil
  2. aferin çınarcığa Bak şimdiden annesine yardım ediyor maşallah maşallah.Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. hay maşallah kolay gelsin küçük beye :) ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı...

    YanıtlaSil
  4. Aslıcım; bir-iki hafta önce de ben yapmıştım kıymalısını..Ellerine sağlık canım, oğluşa da yarasın. Ne girse midelerine, kardır.. Serap, L.S.

    YanıtlaSil
  5. tşekkürler serap hanım, gördüm dolmalarını, enfes görünüyordu.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler