3 Ocak 2012 Salı

MISIR NEDEN PATLAR?


Çınar’la Sevgi, Pazar günü çok güzel oynadılar. Yeniyıl pastasının kalanını paylaştılar.



Koşturmaca, ajancılık, araba ve mutfak oyunlarından sonra Planet TV’nin başına geçtiler. Bende mısır patlattım. Mısırın gürültüsüne ikisi başıma üşüştü. Sevgi, nasıl ses çıkartığına takıldı, bizimki neden patladığına. Mısırın neden patladığını bilmiyorum ama nasıl patladığını söyleyebilirim.
Mısır tohumunun içindeki su, ısının etkisiyle buhar fazına geçiyor. O kadar kuvvetli bir buhar oluyor ki, taneyi patlatıyor. Açığa nişasta ve protein karışımı çıkıyor. Eğer tohumu saran sarı zar, gözenekli, geçirgen bir yapıda olsaydı, buhar içinden sızacaktı ve mısır patlamayacaktı. Sevgi’nin sorusunun cevabı da aynı buharda. İçinden çıkan buharın etkisiyle fişeklenen mısır taneleri tencere cidarlarına çarpıp ses çıkarıyor.



Mısır patlatırken eskiden kapağı kaldırdıktan sonra çıkan buharı kenarlardan hemen atmaya çalışırdım. Oysa uzun zamandır Selpak filleri işime yarıyor. Tencerenin kapağını kapatırken kağıt havlu koyup kapatıyorum. Mısırlar yağ ve tuzla pişerken, içlerinden çıkan su buharını ve fazlalık yağı kağıt havlu tutuyor. Böylece mısırlar gevrekliklerini yitirmiyorlar, hemde bulaşık kolaylaşıyor.

4 yorum:

  1. ben bile bilmiyordum mısırların neden patladıklarını :)
    kağıt havlu fikrini tuttum. tşk. artık eve cips sokmuyoruz. yaşasın patlamış mısır

    YanıtlaSil
  2. Bugün yeni birşey daha öğrendim sayende. Mısır nasıl patlar :) Teşekkürler. Mutlu yıllar

    YanıtlaSil
  3. sizede mutlu yıllar :)

    YanıtlaSil
  4. Mühendis anneden dahiyane cevap:)) Allahtan benim oğlum fazla meraklı değildi zira nasıl cevap verirdim buna bilmiyorum:)) Ama kağıt havlu da çok iyi fikirmiş gerçekten..Sevgiyle kal Aslıcım..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler