15 Mayıs 2012 Salı

Öksürük Şurubu -Ballı Turp

Merhabalar, Annemler Yunanistan'a gidip geldiklerinden beri, evlerimizde bir komşu sevgisi, bir ilgi bir alaka sormayın. Ne güzel bir şey komşu olmak. Farklı hanelerde aynı coğrafyayı yaşamak. Bu vesileyle sürekli rakı yerine bol bol uzo tüketilir oldu. Vanilyalı tariflerde sakız denemeleri başladı. Böyle devam ederken işin boyu uzadı boğma uzoya kadar geldi.
Eve bir geldim. Eşim boğma uzo getirmiş. Yanında normal uzo var. Peynirler çıkarılmış... Bende Karaağaç Köyü'nün organik lahana, maydonoz ve turbundan getirdim. Ne güzel bir görüntü değil mi? Aldığım lahanayı iş yeri servisisinde gören arkadaşlar, onayladı. Anneleri eskiden pazarda özellikle bu lahanadan alırlarmış. Bu çeşit lahana sarma için özelmiş. Ben bildiğimden değil, denemek için almıştım. Bu sözleri işitince küçük bir tencere sarayım bari dedim. Enfes oldu. Sizde pazarda görürseniz, beyaz lahanayı bu çeşit alın. Eskilerin önerdiği kadar varmış. Aldığım kara turbun hepsini salata yapmadım. Bir kısmını Çınarcığa iyi gelir diye öksürük ilacı yaptım.
İç oyucuyla içini boşalttım ve biraz bal koydum.
Kapağı kapatıp buz dolabında bir gece beklediğinde, içindeki bal turbun özsuyuyla iyice arttı ve neredeyse taştı. Çınarla beraber öksürük şurubu olarak içtik. Mutfakta en son ilacımızı kendimiz hazırlayınca, mutfak Çınarın gözünde epey bir büyüdü. Bu kadar ilaç ve ecza konularından sonra, boğmaya güvenmeyip yine normal uzodan tükettik.

5 yorum:

  1. Allah keyfinizi daim etsin arkadaşım.Turp için bir öneride bulunayım mı ? Balı koymadan önce turbun dibini çatalla del ki balla turp suyu karışıp altına koyacağın fincan ya da bardağa süzülsün.Böylece taşma olmaz.Ben kızıma öksürük için başka hiç ilaç kullanmadan 23 yaşına getirdim.Öksürünce hemen bu ilacı ister :)) İyi günler canım :))

    YanıtlaSil
  2. Bundan 20 yıl falan önce, oğlumun doktoru önermişti bu turp yöntemini bize, altına bardak koyar oraya süzerdim ben. Süper yöntem Aslıcım. Bir de şu lahana.. Bu yıl eşimin diktiği lahanalar böyle çıktılar kışın. Çok ilginç gerçekten. Kara lahana desen değil, pazı desen hiç değil. Bildiğimiz lahanaymış meğer.. Afiyet olsun canım, Çınar'a da şifa olsun tabii..

    YanıtlaSil
  3. ohh ne guzel bır reçete,harıka bılgı ıcın tesekkurler,öksuruge son

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Aslı, Doğum günümü kutlayan içten mesajın ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. İyi ki varsın! Sevgiler!

    YanıtlaSil
  5. Daha önce çok duyduğum ama hiç denemenin hkısmet olmadığı doğal bir ilacı aklıma düşürdünüz yine.Yapıp öksüren birine deneteceğim:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler