24 Aralık 2014 Çarşamba

Salçalı Yıldız Çörek



Paskalya Çöreği'nde çok beğenilince, mayalılarla çalışmaya, denemeler yapmaya devam ettim.




Yeni yıl sabahları için yapılabilecek şık ve kolay bir tarif. Tarifi Kekevi sitesinden aldım. Sahibesini tebrik ederim enfes oldu.

SALÇALI YILDIZ ÇÖREK
Malzemeler
* 1 bardak ılık süt
*  2 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı
*  1 çay bardağı zeytinyağı
*  2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
*  Yarım paket yaşmaya
*  2 yemek kaşığı tozşeker
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  5 su bardağı un
İçi İçin
* 2 yemek kaşığı domates salçası
*  4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
*  2 diş sarımsak
*  1 çay kaşığı dolusu kimyon 
*  1 çay bardağından fazla iri kıyılmış ceviz içi


Bir su bardağı süte, bir tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. İçine yarım paket yaşmaya koyup karıştırın. Bardağın tepesinde maya yükselmeye başlayacaktır.

Unu, yumurtaları (bir yumurta sarısı hariç), yağ, şeker, tuz koyun. Üstüne kabarmış mayayı dökün. Kabaran maya fazla geldiyse biraz daha un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.


Üzerine ıslak bir bez koyup, sıcak bir yere bırakın. Yaklaşık olarak 45 dakikada hamur 2,5 katına çıkacaktır.
Kabaran hamuru, ikiye bölüp, her böldüğünüzü beş bezeye ayrıştırın.

Bir kasede salça, kimyon, doğranmış sarımsak ve  yağı karın. Açılmış bezelerin arasına bu karışımı sürün. Üçüncü bezenin üzerine ceviz parçalarını da koyun. Dördüncü katada salçalı sos koyup en üste son parça hamuru koyun. Hamuru tam ortasını kadar kesmeden önce dörde, sonra sekize, sonra da onaltıya bölün.


Fırın tepsisine iki parçanın sıabileceğini düşünmüştüm. Ancak açılınca daha büyük olduklarını farkettim. Tart borcamına bir tanesi tam oluyor. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Afiyet olsun.


1 yorum:

Yorumlarınız İçin Teşekkürler