1 Kasım 2012 Perşembe

AYVA REÇELİ

Merhabalar,
Bayramda kayınvalidemin komşuları ayva reçeli yaptılar. Her ev için ayrı ayrı günlerde hazırladılar. Bizede bir kase göndermişler. Elinize sağlık, güzel olmuş deyince, banada bahçelerinden 4 kg ayva toplamışlar. Bayramın 3. günü kayınvalidemle ayva reçeli yaptık.


AYVA REÇELİ
Malzemeler:
-  4 kg ayva
-  4 kg şeker
-  1 limon
-  Su


Ayvaları soyup, minnak minnak doğrayın. İsterseniz rendeleyebilirsiniz, biz ailecek doğranmış sevdiğimiz için bu şekli tercih ettik. Miktar fazla olduğu için düdüklüde üzerine örtmeyecek, şöyle 3 parmak altına kadar su ilave edip, yüksek ateşte pişirin. Çekirdekleri ilave edin. Eğer çok kırmızı istiyorsanız 2 ayvanın toplam çekirdeği yeter. Fotograftaki gibi pembe isterseniz, bir ayvanınki yetecektir. Burada önemli nokta ayvadaki su miktarıdır. Üzerini örtecek kadar kendisi sulanıyor. Eğer ayvalar kuruysa üzerine su ilave edin. Ayvalar pişmeye başlayınca 3 kg şeker ilave edin. İstediğiniz reçel sıvı kıvamı için kullanmadığınız şekerle ayarlayın. 4 ayva için 4 kilo şeker bence tam geliyor.
Reçelin köpüklerini, kaynadıkça alın ve bir limon suyu ilave edin.



Ayvanın kendi aromasını çok hoş bulduğum için karanfil, tarçın gibi baharatlar kullanmıyorum. Beğeniyorsanız siz ekleyin.





Evde hiçbirşey yoksa bile güzel kokusu için bazen böyle şeyler yapıyorum. Reçel olmasada tatlısını yaptığınızda, ya da kabuklarıyla ihlamur kaynattığınızda bile mis gib, bir koku yayılıyor.

Görüşmek üzere.

1 yorum:

Yorumlarınız İçin Teşekkürler