15 Mart 2015 Pazar

Ayçekirdekli Ekmek


Hafta sonu mayalı şeylerle uğraştım durdum. Yaptığım yemeklerin, taze salataların yanına kendi ekmeklerimi kattım. Yaptığım küçük ekmekler, azıcık yağ içermesi ve yumurta sürülmesinden dolayı azıcık poaçaya benzedi. Poaça ile ekmek arası, pofuduk hamurlar elde ettim. 


AYÇEKİRDEKLİ EKMEK
Malzemeler
*  5 bardak un
*  1 su bardağı ılık süt
*  1 küp yaşmaya
*  1 yumurta
*  1/2 çay bardağı sıvı yağ
*  1 yemek kaşığı toz şeker
*  1 tatlı kaşığı tuz



Bir su bardağı ılık süte bir küp yaşmaya ve bir çay kaşığı toz şeker koyun. Mayanın çalışıp çalışmadığını, sütü kabartıp kabartmamasından anlayabilirsiniz. Kuru malzemeyi derin bir kaba koyun, içine bir yumurtanın beyazını ekleyin (sarısı üzerine). Sonra sıvı malzemeyi ekleyip yoğurun. Azıcık koyduğunuz (1/2 çay bardağı) sıvı yağ, hamurun elinize yapışmamasını ve daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.


Yaklaşık bir saat içinde hamurunuz yaklaşık olarak 2 katına çıkacaktır. Bu süre içinde odayı bir fermantasyon kokusu sarar. Küçük toplar halinde hamurdan alıp, borcama dizebilirsiniz. Yumurta sarısı sürüp çekirdek içleri ekleyin.  İkinci resimde fırına girmeden önceki halleri var. Diğer resimlerde pişmiş, tekrar kabarmış hali mevcuttur.Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. yemeğinin yanında kendi ekmeğini yemek güzel bir şey, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık. Bir ara ben de ekmeğimizi evde yapıyordum. Şimdi neredeyse hiç yemiyoruz ekmek. Ama poğaça vb tam gaz devam :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler