1 Mayıs 2011 Pazar

Polisan Ve Lahana Turşusu

Merhabalar,
Güzel bir haftasonundan sonra yine işbaşı yaptık. Bu hafta İzmir’e bahar geldi artık. Daha doğrusu: inşallah. Mor leylakların, kiraz, şeftali ve badem çiçeklerin yanından boğazlı kazakla geçmek abesti. Artık doğaya uyalım, kara kara montları, çizmeleri-botları kaldırıp çiçek açalım.



Çınarcık, mevsimin son bronşitini olmuşken, evde çok vakit geçrdik. Biraz araba oynadık, biraz çizgi film seyrettik, azıcık bir şeyler pişirdik ve döngü başa sardı. Arada resim yapalım desemde, hiç gönlü yok. Boyama kitaplarının yüzüne bakmıyor. Kendimiz bir şeyler karalayalım desem, hemen sıkılıyor. Migros’ta dolaşırken Polisan’ın “cam dekoru” nu keşfettik. Ne güzel şeyler çıkmış. Çok güzel vitray yapılıyor. Çınarcıkla eve gelince denedik. Tek kelimeyle: müthiş. Paketin içinden 2-3 parça kalıp çıkıyor. Biz uzay gemisi ve arabaları beraber boyadık. 12 saatte kuruyorlar. Ertesi gün kahvaltıda çay bardaklarına , geceden boyadığımız yıldızlardan ve baloncuklardan yapıştırdım. Çok hoş bir görüntüsü oldu. Süt bardaklarında da devam ettik. İsterseniz buzdolabınıza aynaya ya da cama da yapıştırabilirsiniz. İz bırakmayan, güzel bir şey.
Kapuskayı çok sevdiğimizden lahana doğruyordum. Birazını turşuluk ayırdım. Çınacığında yardımıyla lahana turşusu yaptık. Görüntüsü hoşumuza gitti. Çınarın boyadığı vitray etiketlerini turşu kavanozlarımıza yapıştırdık. Bence güzel oldu. Şimdi bu stickerların yüzü suyu hürmetine lahana turşusu yiyebilir.





LAHANA TURŞUSU
- Bir parça iri doğranmış lahana
- 15 diş sarımsak
- Bir avuç yenibahar ve nohut
- 1,5- 2 yemek kaşığı tuz
- 2 su bardağı sirke
- 2 su bardağı su
- İsteğe göre kişniş



Lahanaları ve diğer katı malzemeleri olabildiğince homojen olacak şekilde kavanoza yerleştirin. Bir sıra lahana, biraz sarımsak ve biraz baharat koyun. Ayrı bir kapta sirke ve suyu karıştırın. Kavanozda boşlukları dolduracak şekilde dökün. Güzel kokulu, hoş bir turşu. 5 gün dışarıda bekledikten sonra buzdolabında muhafaza edin.

Tat olarak bizim hoşumuza gitti. İçerisine belki havuç ya da başka sebzeler koysam olurdu ama sade yapmak istedim. Sadece baharat ve lahana aroması olsun.

Turşuyu yaparmısınız bilmiyorum. Her evin kendine göre turşu anlayışı var. Bazıları salatalık severken, bazıları biber sever. Bizim evde lahanalı ne olura olsun yeniyor. Vitraylarıysa kesinlikle deneyin. Süpperler. Şablonların dışında, evdeki çay bardaklarına da yoncalar, yıldızlar, kalplerle süsler yaptım. Elde yıkadığınız sürece sorun olmuyor. Yarın görüşürüz.

3 yorum:

  1. benim kızım için daha erken gibi geldi ama çok merak ettim vitrayları:)
    lahana turşusu bizdede sevilir canım.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Turşu da vitray etiketleri de harika olmuş. Çınar'a çok geçmiş olsun, yanaklarından kocaman öp benim için.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Aslı Abla, kavanozlar sizin sayenizde dikkatimi çekti.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler