12 Ekim 2011 Çarşamba

Haşhaşlı Çörek (Bükme)

Merhabalar,
Uzun zamandan sonra şöyle değişik, yerel bir tarif vermek istedim. Yerel diyorum, çünkü izlediğim hiçbir filmde, ya da ithal ettiğim hiçbirşeyin içinde haşhaş görmedim. Acaba dünyada bizim kadar çok haşhaş tüketen ülke varmıdır? Ege'de doktora yapan bir arkadaşım geçenlerde bir istatistikten bahsetti. Ayva tüketiminde de dünya da birinciymişiz. "Dünyada en çok ayvayı biz yiyormuşuz." denince gülmüştük. Ayva'da kaba görünen, suyu, şekeri az bir meyve. O görüntüsüne tezat, hoş kokulu, mideyi, bağırsağı rahatsız etmez.

Haşhaş anadoluda çok kullanılır. Kütahya'da yaşadığımız dönemde, gözlemelere ezilmişini eklerlerdi. Arasına beyaz peynir ve domates koyar, rulo yapar, çayın yanında yerdik. O tadı yıllarca başka gözlemelerde aradım. Tokat'lı Nermin Ablamın akrabası, Zile'den ziyarete geldiğinde, haşhaşlı gözleme yapmış. İkram ettiğinde içim bir fena oldu. Hemen birşeylere sarıp annemlerede götürdüm. Annemde aynı tadı alınca çok mutlu olduk.

Isparta'dan ezilmiş yağlı haşhaş geldiğinde, sabahları kahvaltımızda sarelle yerine tüketirdik. Sarellili ekmek mi, haşhaşlı ekmek mi deseniz, hiç düşünmeden haşhaşlı derim :)

Tane halinde olanını revanide, kekte kullanıyorum. Çilek gibi, incir gibi, çıtır çıtır oluşu, çok hoşuma gidiyor.

Eti'nin pizza krakerinde de var.

Çınar'ın doğum günü için haşhaşlı çörek yapmak istedim. Annem, küçüklüğümüzde fırından ekmek hamuru alır, yağlar, içine ezilmiş haşhaş sürerek çörekler hazırlardı.

Kendi hamurumu hazırlayarak çörek yaptım.



HAŞHAŞLI ÇÖREK
Malzemeler:
- 4 bardak un
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 çay kaşığı toz şeker

İçi için:
- 1 kase ezilmiş haşhaş
- 1 kase sıvıyağ

Üzeri için :
- 1 yumurta



Un, oda ısısında süt, tuz, maya ve şekeri karıştırarak bir hamur elde edin. Ununuzun randımanına göre, cıvık olursa, biraz un ekleyin, katı gelirse, azıcık sütle yumuşatın. Üzerine bir bez serip, yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan bezeler alıp, yağlanmış tepsiye yayın.



Elinizle açtığınız bezeyi önce yağlayın. Üzerini haşhaşla kaplayıp bükün. Yağlanmış fırın tepsisine bükmeleri dizin. bu şekilde de en az yarım saat bekletin. İkinci bekletmede (fermantasyonda) iyice un parçalanacak, karbondioksitin çıkışıyla bükmeler büyüyecektir. Buğday unundaki gluten karbondioksiti tutar ve gözenekler oluşur. İyice büyürlerse, piştiklerinde daha bir pamuk gibi olurlar, fermantasyonun ilerlemesi tıkışlığı alır.



İyice büyüdüklerinde üzerine yumurta sarısı sürüp fırınlayın. Fırında pişerkende biraz büyüyor.

Uzun sürede hamuru hazırlamak zor geliyorsa fırından ekmek hamuru alıp yapabilirsiniz.

Çınar'ın doğum gününde güzel bir ikram oldu. Kuzucum, bu doğum gününde Taş Devri pasta istedi. Daha önceki yıllarda şeker hamurundan pasta almıştık. Yine öyle birşeye yönelir sanmıştım.

Annemler ve dayımlarla aramızda bir kutlama yaptık.







2 yorum:

  1. Aslı'cığım yakışıklı oğlumu benim için hemen kocaman öp lütfen:)) Çınar'a sevdikleriyle bir arada geçireceği çoook uzun ömür dilerim. Sizi de kutlarım. Herkese selamlar, sevgiler:))

    YanıtlaSil
  2. mutlu yıllar:)çörekler de nefis haşhaşın tadına bayılırım afiyetle
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler