22 Kasım 2012 Perşembe

Yoğurt

Geçen gün Migros'ta gezerken bu küçük fırın kaplarını görüp aşık oldum. Rafta son kalan 5 taneyi alıp eve gelirken, "fırında tavuk mu yapsam, küçük fırın makarnalarım mı olsa, sütlaç yapmak için uygun mu?" diye düşünürken hayallerimi evdekiler yıktı.
Bizimkiler bu şirin kapları kaba buldular. O kulplar neymiş öyle?!? Bunlarda ancak yoğurt yapılır, sofrada porsiyonluk servis edilebilirmiş. Büyük sözü dinleyip fırın kaplarımda yoğurt mayaladım.








YOĞURT
Malzemeler:
-  2 lt süt
-  2 kaşık yoğurt
-  2 kaşık su

İzmir'de olanlar için Tire Süt Kooperatifleri'nin pastörize sütünü tavsiye ederim. Yoğurt yapmak için çok ideal. Sütü tencereye koyup, el yakmayacak ısıya gelinceye kadar ısıtın. Sonra iki kaşık suyla seyreltilmiş yoğurdu süte karıştırıp mayalanmasını bekleyin. Yoğurdu, koyu ayran kıvamında seyrekterek kullanmak mayanın yorulmamasını sağlar. Süte karışır karışmaz hızlı bir şekilde maya tutmaya başlar. (Sofra bezine dizdiğim kapların üzerine tepsi kapatıp, beze sardım.) Mayalanma tamamlandıktan sonra bir gecede üzeri açık olarak buzdolabında dinlendirin. Bu sayede fazla suyunu buzdolabında uçuracaktır.

Homojenize sütten, homojenize yoğurt olur. Sütçü sütünden üzeri kaymak tutan yoğurt yapabilirsiniz. Arada sırada yoğurduma süt tozu ekleyerek doğal tağşiş yapıyorum :) Bu sayede de daha sıkı yoğurdunuz olur. Sevgiler.


3 yorum:

  1. bende bu kaplardan arıyordum fakat bir türlü bulamadım :(

    YanıtlaSil
  2. Migros'larda bulabilirsiniz. Büyük olanları ve değişik şekilde olnalarıda var. Kalp şeklinde olanlarındanda almayı düşünüyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Kaplar gerçekten çok güzel ve yoğurtta mükemmel fikir ;-)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler