11 Şubat 2011 Cuma

Portakallı Tart

Merhabalar,
Yaklaşık bir haftadır blogumla çok ilgilenemiyorum. Bronşitim ve raporluyum. Evde ilaçlar sürekli uyutuyor. Ayık olduğum kısa sürelerde de Çınarcığımı mutlu edecek tarifler denemek istiyorum. Portakallı tartta bunlardan biri. Tarif, Oktay Usta'nın "Yemekteyiz" kitabından, meyveli tart. Tarifi görür görmez aklıma Sevil Hanım'ın portakallı tartı geldi. Resimleri hatırlayan var mı? Enfes birşeydi. Evde internetim olmadığı için, Oktay Usta'nın tarifi ve Sevil Hanım'ın görsel şölenini birleştirdim.



PORTAKALLI TART
Malzemeler:
Hamuru için:
- 2 yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker (pudra şekeri kullanırsanız daha güzel olur)
- 1 paket vanilya
- 125 gr margarin

Kreması İçin:
- 2 su bardağı süt
- 1 portakalkabuğu rendesi
- 2 tepeleme kaşık un

Üzeri için:
- 2 adet dilimlenmiş portakal
- İstediğiniz bir çeşit jöle (Kenton Limonlu jöle çıkarmış, ben onu kullandım)
- Jöle tarifindeki miktar kadar kaynar su



Çınarla hamur yapmak oldukça eğlenceliydi. Tüm hamuru oğlum yoğurdu diyebilirim. Yağlanmış tart borcamını margarinle yağlayıp hamuru elimizle yaydık. Bu hamurun sorunu kenar yapamamak. Tüm borcamın kenarlarını hamurla döşesekte, 170 derecede 20-25 dakika kadar piştiğinde kenarlar inmiş, tart hamuru dümdüz olmuştu. Yinede Çınar'a fırında hamur pişerlen nasıl kabarcıklar çıktığını, ne gibi değişimler olduğunu göstermek iyidi. Hamuru fırına sürerken çatalla bazı yerlerini delin. Fırında kalma süresi, pişip, renginin pembeleşmeye başladığı süredir. 25 dakika bizim tartımız için yeterli oldu. Kremayı muhallebi gibi pişirip, soğuk olarak tart kekinin üzerine sürün. İki portakalı halka halka dilimleyip, soğuk muhallebinin üzerini kaplayın. En üstede limonlu jöleyi tarifindeki su miktarına göre hazırlayıp dökün. Ta ta ta taaaa! İşte tartınız hazır. Afiyet olsun.




Bu soğuk günlerde, Çınarcıkla ben iyileşmek için ne yapacağımızı şaşırdık. En son aktardan ıhlamur alırken, lohusa şekeri gördüm. Ne güzel birşeydi o şerbet? Hemen aldım. Azıcık tarçın ve karanfille kaynatıp içiyorum. Ama çınar içmektense, yemeği tercih ediyor. Siz nasıl seversiniz?

4 yorum:

  1. öncelikle co cok gecmis olsun canim, acil sifalar diliyorum..

    ben lousa sekerin her türlüsünü cok severim, ister öyle kitir kitir, ister tatlida yada serbetini, hepsine bayilirim ! :))

    portakalli tartin nefiss görünüyor aslicim ellerine saglik..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok geçmiş olsun Aslı'cığım. Umarım artık iyileşmişsindir. (Çok yoğun bir hafta geçirdim, kimseyi ziyaret edemedim.)
    Çınar'ın şapkasına bayıldım. Ona söyle lütfen, şapkası çok yakışmış benim yakışıklı oğluma.
    Tart harika görünüyor, ellerinize sağlık olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. SEVGİLİ ASLI MERHABA ARADAŞIM.
    BU NE LEZZETLİ BİR TART OLMUŞ BÖYLE.BRAVO MAHARETİNE.
    ELİNE SAĞLIK CANIM.
    İYİYKİ TAKİBİME ALMIŞIM SENİ.SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler minti :) o senin güzel görüşün.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler