28 Kasım 2010 Pazar

Çekirdekli Ekmek

Merhabalar,
Bugün sizlere oda arkadaşım Veteriner Hekim Nihat Bey’den aldığım ekmek tarifini vermek istiyorum. Manisa’dan bize tayin olan arkadaşımızın ekmeklerinin methini çok duyduk. Özellikle süpper cevizli ekmek yapıyormuş. Ben geçenlerde daireye baharatlı ekmek getirince konuya el attı ve ekmek ustası olarak bana yol gösterdi. Pikniğimize gelirken yanında ekmeğini almış gelmiş. Orada da cevizli ekmeği çok beğenmiştim. Püf noktasını hemen açıklıyorum: süt.



ÇEKİRDEKLİ EKMEK
Malzemeler
- 1 kap + 0,8 oz yarı yarıya süt su karışımı
- 2 çay kaşığı tuz
- 3 çay kaşığı şeker
- 3 çay kaşığı tereyağ
- 3 ölçek un
- 1, 25 çay kaşığı instant maya
- 1 çay kaşığı çörekotu ya da 2-3 tatlı kaşığı çıtlanmış çekirdek

Benim kullandığım makine Sinbo olduğu için tarifi onun temel ekmek tarifini modifiye ederek bu sonuca ulaştım. Ekmeği bu ölçülerle çörekotlu ya da çekirdekli yapabilirsiniz. Çörekotunu ekmek içinede üstünede koyuyorum. Çekirdek ekmek içine çok yakışmıyor, ama ikinci fermantasyon esnasında üzerine çekirdek sepelediğinizde, ekmek kabarırken çekirdekler yan cidarlara yapışması, üzerinde de kalması, hoş bir görüntü oluşturuyor. Daha önceleri sıvı ölçeğin tamamında su kullanıyordum. Ayrıca 3 çay kaşığı kadarcık süt koyuyordum. Nihat Bey’se yarı yarıya süt koymamı, korkmamamı, çok güzel olacağını, ekmek içinin daha süngerimsi, yumuşak bir hal aldığını söyledi. E bende denedim. Sonuç: süper!!! Bundan sonra süt miktarını arttıracağım. Hem daha besleyici olacak. Teşekkürler Nihat Bey.

2 yorum:

  1. Aslıcım ellerine sağlık
    bende bir ekmek yapma makinası en kısa zamanda lacagım benimde ekmek denemelerine başlamam şart oldu artık :=)

    YanıtlaSil
  2. Güzel görüşün için teşekkürler Sevilciğim :) Makina alacaksan Moulinex 'i daha çok tavsiye ediyorlar. Benimkisi Sinbo. Yinede bayağı iş görüyor. Bende memnunum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler