16 Ocak 2011 Pazar

Etli Lahana Sarması

Merhabalar,
Çınarcık hastayken buzdolabının sebzeliğinde, daha önce aldığım organik lahana öylece bekledi. Her dolabı açtığımda o bana baktı, ben ona baktım. Ne yapsam bu küçük lahanayı diye düşündüm, bana sıkıntı verdi. Okulda yapılan en zor turşunun lahana turşusu olduğunu okumuştuk. Kapuska yapsam yenir mi acaba? Haşlayıp, ince kıysam, yanına bir sıra rendelenmiş havuç, bir sıra mor lahana turşusu koysam. Şöyle bayrak gibi üç çizgi bir salata mı yapsam diye düşünürken aslında sarma yapmaktan kaçtığımı anladım. Çünkü ben hiç lahana sarması yapmadım. Her şeyin bir ilki vardır diyerek Ümit Usta’nın yemek kitabını açtım ve lahana sarması tarifini okudum. 500 gr kıyma ve bir kahve fincanı pirinçten oluşan iç malzemesi aklıma yatmadı. Kıymayı kavurarak iç hazırlanmasını da daha önce ne annemden ne de kayınvalidemden görmedim. Durum böyle olunca kendi sarmamı yarattım. Bizim evdekiler beğendi umarım sizde beğenirsiniz.



LAHANA SARMASI
Malzemeler:
- Bir küçük lahana
- 150 gr kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- Dereotu
- Nane
- Tuz
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 bardaktan 2 parmak az sıvıyağ
- Bir soğanın rendesi
- Bir bardak su
- Yoğurt



Küçük lahananın yapraklarını ayırın. Damarlı kısımlarını ve kartoloş yerlerini kesin. Sonra tuzlu suda haşlayın. Tencerenizin dibine damarları ve kartoloş ya da beğenmediğiniz yaprakları serin. Kıyma, pirinç, dereotu, nane, tuz,1 kaşık salça, sıvıyağ ve soğanla hazırladığınız iç harcı kullanarak lahanaları sarın. Hepsi silindirik olmuyorsa, bazılarını muska gibide sarabilirsiniz. Benim muskalarım, pakete dönüştü :) Hazırladığınız sarmaları, tenceredeki yaprakların üstüne dizin. Üzerine bir kaşık salça ve tuzla hazırladığınız suyu dökün. Bir tabağı ağırlık olarak kapatın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Suyu size az gelirse yarım çay bardağı kadar ekleyin. Üzerine yoğurt dökerek servis yapın. Benim sarmalarım iriceydi. Yinede tencerede kalmadı. Alt kattaki yaprakları azıcık yaktım. Daha doğrusu bilerek azıcık dibini tutturdum. Oda ayrı bir aroma verdi. Azıcık derkenki kastım, bulaşık yıkarken kolaylıkla çıkacak kadar. Afiyet olsun.

Dün annemin zeytinyağlı lahana sarmasını yayınlayınca, geçen hafta kendi yaptığımı bugün yayınlayabildim. Önce uniform ve düzgün olan, sonra benim, kendine has özgürlüklerini ilan eden, kalın, kaba yinede lezzetli dalmalarım. Dokuzuncubulut , Limonlukek ve Zeliha-UmutSepeti ne güzel yorumlarından dolayı teşekkür ederim. Üçünüzünde sayfalarında gezerken gerçekten, intizam, düzen ve yaratıcılığa hayran kalıyorum. Zamanla bende de baka baka birşeyler yeşerir inşallah.

Bu tarifle, estergonyeşilin etkinliğine katılıyorum. Tamamen bana özgü bir tarif :)

7 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım.
    Herşeyin bir ilki vardır mutlaka .
    afiyet olsun.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım..Etli lahana dolmasına bayılrırım.Hiç sarmadım ama annem yapar verir poşetle ben pişirir yerim :)

    YanıtlaSil
  3. Aslıcım
    ellerine sağlık canım afiyetler olsun...
    Bloguna konfeti yağdırmaya ve parti vermeye geldim :))
    Kutlarım 100. tarif senin :))
    Sevgiler.........

    YanıtlaSil
  4. etli yada zeytinyağlı fark etmez bayılırım ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler arkadaşlar,
    Yıldız Hanım teşekkürler size :) Yuppi!

    YanıtlaSil
  6. Oy kuzummm yanimda olsan yanislerinden operdim ne guzel anlatmissin oyle kartalos yapraklar alta konacak!silindirik olmuyorsa da muska seklinde sarilacak. Mis gibide bir lahana dolmasi olmus iste ellerine saglik yarin yayinlayacagim canim 10 ar 10 ar yayinliyorum cunku :) bu arada sana ege usulu lahana tursusunuda yazayim cok pratik. Lahanalari dogra kafana gore ve tuzla ov. Bu islemi aksamdan yap beyaz bir tulbenti ikiye katlayip dikiver bir canta olsun bu tuz ile ovdugun lahanalari sabaha kadar o torba da beklet suyu cikip suzulecek. Sonra bir bas sarimsagi dogra ve dov lahanalari sarimsakla yine ov biraz aci seversen aci biber kat toz veya pul ve tuzunu at tamamen tuz agiz tadiniza gore ve sirkeyi koy uzerine agzi kapali bir kaba koy 2 saat sonra ye :) sevgiler canim. wwww.hayattanazicik.blogspot.com ben.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler, pazardan alayım da birde öykle deneyim.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler