31 Ocak 2011 Pazartesi

Ruhşan'ın Ekmeği

Merhabalar,
Ruhşan, benim iş yerinden gıda mühendisi arkadaşım. Kendisi güzelim İzmir'i bıraktı ve kısa bir süreliğine New Jersey'de yaşıyor. İzmir'de o kadar çok gıda işletmesi gezdikki, artık ister istemez bazı ürünlerde kendimize güven hat safhaya ulaştı. İyide oldu. İzmir'e ilk geldiğim zamanlarda Ruhşan'ın akşam çıkış saatine doğru yazıcıdan yemek tarifleri aldığını hatırlıyorum :) Eeee... Kaç yıl oldu? Artık el emeği ekmekler, pideler... New Jersey'de Turco kokular yayılıyor :)



RUHŞAN'IN EKMEĞİ
Malzemeler:
- 3/4 su bardağı su
- 1/4 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı şeker
- Alabildiği kadar un
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı instant maya


Su, süt, tuz, şeker, maya ve unla iyice yoğurarak homojen bir hamur elde edin. En az on dakika yoğurun. Sonra üzerine nemli bir bez serip, iki-üç saat mayalanmaya bırakın. İsterseniz fırını düşük ayarda çalıştırarakta mayalayabilirsiniz. Bosch ve Auer markalarda fermantasyon (yoğurt) ayarı vardı. Her makinede olmuyor, dikkat edelim hamur kurumasın ya da yanlışlıkla pişmesin :) İki-üç saat sonra hamuru 3-5 dk tekrar yoğurup 45 dakika daha fermantasyona bırakın. Ardından isterseniz, fırın tepsisinde somun şeklinde, isterseniz ısıya dayanıklı bir fırın kabında pişirebilirsiniz. 200 derecede 40-45 dakikada pişiyor.



Ruhşan, hamuru kullanarak, bir ekmek, ikide pide yapmış. Kuşbaşılı pidede süpper görünüyor değil mi? Ellerine sağlık, teşekkürler Ruhşan.



Burada herkesin selamı var. Oraların tadını, bizim içinde çıkarın. Sizlere kocaman sevgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkürler