25 Ocak 2011 Salı

Zerdeçallı Pilav

Merhabalar,
Annemin yeni yıl için yaptığı iki çeşit pilav vardır. Ya kestaneli pilav yapar ya da zerdeçallı. Bu yıl kısmet zerdeçallıdan yana oldu. O koyu mavi arkoroc tabaklar sadece bu pilav için işe yarıyor. Renk kontrastı güzel oldu.



ZERDEÇALLI PİLAV
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 1 Su bardağı haşlanmış bezelye
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Su, tuz
- Tereyağı ve sıvıyağ
- Kaşar peyniri



Pirinçleri ister sıcak, ister ılık suda en az yarım saat bekletin. Tereyağını ve sıvıyağı (parlaklık versin diye) tencereye koyup ısıtın. Süzdüğünüz pirinci ekleyip biraz kavurun. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca. Tuzunu,zerdeçalı ve kaynamış suyu ekleyin. Birden sapsarı bir pilavınız olacak. Pilav piştikten sonra bir süre dinlendirin ve bezelyelerle birleştirin. İçine bu aşamada yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Kaşar pilavına bu şekilde hem daha homojen dağılacak, hemde yapışarak pilavı bütün tutacaktır. Herhangi beğendiğiniz kek kalıbının yarısını bu pilavla doldurun. Sonra ara kata dilimlediğiniz kaşar peynirlerini dizin. Kalıbı pilavla doldurup, aliminyum folyoya sarın, fırınlayın. Çıkarttığınızda ters çevirin ve sofraya getirin. Süper görünüyor. Tam bir anne yemeği değil mi? Meşakkatli gözükse de annem, ritmik bir şekilde yapınca bana kolay geldi. Yazarken uzun göründü gözüme. Afiyet olsun.


7 yorum:

  1. Ben bir pilav canavarı olarak süper görünüyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Pilav şahane gözüküyor.
    zerdaçallı hiç denemedim.
    afiyetler olsun.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Baharatları çok severim ama nedense pilavda safran da dahil pek baharat denemem.Elinize sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. Evet Guloş, tam noktasına bastın. Tarifin orjinalı sarfanlı pilav. Sarfan çok pahalı olduğu için zerdeçallı yapıyoruz :)

    Güzel yorumlarınız için teşekkürler kızlar.

    YanıtlaSil
  5. Ya bu zerdecal safran mi ben anlamadim

    YanıtlaSil
  6. Zerdeçalla safran aynı baharat değil. Ortak özellikleri sarı renk vermeleri. Safran çok pahalı bir baharat kilosu 100 lira, zerdeçalında kilosu 30 TL. Safranla yapılan yemekler zerdeçallada yapılabilir.

    YanıtlaSil
  7. acaba burada zerdacal var mi? Arastirmam lazim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler