16 Ocak 2011 Pazar

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Haftasonu canım kardeşim Deniz, İstanbul'dan bize süpriz yaparak geldi. Güzel bir haftasonu geçirdik. Annem tatlışımız için zeytinyağlı lahana sarması yaptı.



ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI
Malzemeler
- 1 orta boy sarmalık lahana
- 2 bardak pirinç
- 1 iri boy kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık üzüm
- 1 bağ dereotu
- Yarım bağ maydonoz
- Yenibahar, tuz, karabiber, şeker, tarçın
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 limon suyu

Lahanayı, tuzlu suda haşlayın. Damarlı, kalın yerlerini inceltin. Damarları ve güzel olmayan yaprakları tencerenin altına dizin. Ayrı bir tencerede ince doğranmış soğanı zyetinyağında kavurun. yıkanmış pirinçleride ilave edin ve pirinç şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Bir su bardağı sıcak su ilave edin. Suyu çekince söndürün. Bir kasede ıslanmış üzümleri, kıyılmış dereotu ve maydonoz, nane, yenibahar, karabiber, bir fiske tarçın, bir çay kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı tuz ve yarım limon suyu ilave ederek iç harcı hazırlayın. Lahanaları sigara böreği gibi sarın ve yaprakların üzerine dizin. 1,5 su bardağı sıcak su, yarım limon suyu, biraz zeytinyağı ve tuzu karıştırıp tencerenin üzerine döküp, kısık ateşte pişirin. Üzümlü dolma sevenler için ideal bir tarif. Tüm Türkiye'de eminim zeytinyağlı dolma tarifi üç aşağı beş yukarı bu şekildedir. Eşim ise limonlu, üzümsüz dolma seviyor. Karadenizliler için ilerleyen günlerde farklı içle hazırlanan zeytinyağlı dolma tarifi vereceğim. Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Ah bu annelerin sarmaları ne güzel olur..
    Rabbim hayırlı ömürler versin onlara,bize de tabi :)
    Ayrıca gözünüzaydın :)
    Sağlık ve afiyet dolu mutlu günler olsun canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Gözün aydın Aslı'cığım. Kimbilir ne çok sevindiniz:))
    Zeytinyağlı dolma biz de az yapılır, ama yapacaksam ilk tercihim lahana olur. Annenin ellerine sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ben de aynı senin tarifinle yapıyorum lahana sarmasını, sadece dereotu kullanmıyorum, o sebepten eminim çok lezzetli olduğuna :) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Güzel yorumlarınız için teşekkürler kızlar. Anneler gerçekten bu işi biliyorlar. Ben anne oldum ama daha uzmanlaşmam lazım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler