27 Aralık 2015 Pazar

Pazı Sapı Yoğurtlaması


PAZI SAPI YOĞURTLAMASI
Malzemeler
*  2 demet pazının sapı
*  2 diş sarımsak
*  1 büyük kase süzme yoğurt
*  1 yemek kaşığı kuru nane
*  2 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
*  2 yemek kaşığı zeytinyağı

Pazıların saplarını, kaynar suda haşlayın. Pazıları çok ölürmeden, biraz diri bırakarak soğuk suya alın. bu sayede rengini koruyacaktır.
Süzme yoğurda dövülmüş sarımsak , zeytinyağı, ceviz parçaları ve nane ekleyin. Pazı parçalarını sudan alıp elinizle sıkın. Yoğurtla birleştirin.  Nane ve ceviz bu salataya çok yakışıyor.  Süslemek için nar taneleri kullanabilirsiniz.  Evde olmadığı için ben kullanamadım. Afiyet olsun. 

Duru Bulgur ile Pratik Tarifler



Duru Bulgur'u ailecek çok seviyoruz. Bu markayı keşfettiğimizden beri memleketten bulgur getirtmiyoruz.  Duru Bulgur ailesine yeni üyeler  katılmış. Hangisinden başlayacağımı bilemedim. Hepsi birbirinden güzel görünüyor.

21 Aralık 2015 Pazartesi

Yeni Yıl İçin Alınabilecek En Güzel Hediye

Şimdi yazının başlığına bakıp hemen uçak, araba, sonsuz para diyeceğimi düşünüyorsunuz biliyorum ama bu sefer başka bir hediyeden bahsedeceğim. Yılbaşı yaklaşırken evde aile üyeleri tarafından gizli gizli işler çevrilmeye başlar. Herkes kendi hediyesini en güvenli yere saklamaya çalışır aynı zamanda diğerlerinin hediyelerini bulmaya çalışır. Bu yıl evde yılbaşı için hediyemi biraz erken buldum. Gardırobun en arkasında hışırdayan bir torba içerisinde hediye saklanırsa olmaz.


Neyse ben şu hediye kısmına geçeyim. Daha gelmeyen yılbaşının hediyesi: Oral-B şarjlı diş fırçası. Denemeye çekiniyordum ama hediye gelince keşke daha önce alsaymışım dedim kendi kendime.




Oral-B, profesyonel diş temizleme aletlerinden esinlenerek tasarlamış bu şarjlı diş fırçaları ile mükemmel bir temizlik deneyimi sunuyor. Diş plaklarını temizlemekte manuel fırçalardan çok daha etkili bir sonuç veriyor, ilk kullanımdan sonra bile daha önce sanki hiç bu kadar iyi dişlerimi fırçalamamışım gibi hissettim. Üç boyutlu oynar başlık sayesindeyse normal bir fırçanın yapamayacağı kadar hareket edip, normalde ihmal ettiğimiz ulaşamadığımız yerlere bile ulaşıyor. Fırça başlıkları dişleri tamamen sararak birçok noktaya temas ediyor ve muhteşem sonuçlar almamı sağlıyor.


Ağız bakımına çok önem veren birisi olarak bu benim için en iyi yılbaşı hediyesi oldu. Siz de yeni yılda sevdiklerinize Oral-B şarjlı diş fırçası hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz.


Ürünleri incelemek ve yılbaşı indiriminden yararlanmak için tıklayınızBu arada, Burcu Esmersoy'lu videosunu da paylaşmadan duramadım :)






Bir boomads advertorial içeriğidir.



3 Aralık 2015 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ
Malzemeler
*  1 kg kereviz
*  3 patates
*  2 havuç
* 15-16 tane arpacık soğan
*  Yarım limon suyu
*  Zeytinyağı

Kerevizlerin sadece yumrularını kullanın. Yumruları soyup halka halka doğrayın. Patatesleri kabaca doğrayın, havuçları halka halka kesin. Arpacık soğanlarla birleştirip tüm malzemeyi zeytinyağıyla harmanlayın. Geniş karnıyarık tenceresinin tabanına  yağlı kağıt serin. Yarım su bardağı su ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirin. En son limon sıkıp ılık ılık servis edin. Afiyet olsun. 

22 Kasım 2015 Pazar

Fırında Kabak



Cansen Ablamın fırında kabağını çok beğeniyorum. Tarifini alıp denedim. Çok hoşuma gitti. Pazardan acı sivri biber bulamayınca balkonumdaki acı biberlerle hazırladım. Mideye dokunmayan bu güzel tarif için teşekkür ederim. 

FIRINDA KABAK
Malzemeler
*  1 kg kabak
*  3 iri kapya biberi
* 7 acı biber
*  Zeytinyağı
*  Kuru nane, tuz
*  Yoğurt


Kare, büyük borcama kabakları halka halka doğrayın. Kapya biberleride halka halka doğrayın. Acı biberleri çentip içine katın. Üzerine zeytinyağı gezdirip,  tuz ve nane ekleyin.Tüm malzemeyi harmanlayıp 250 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Arada karıştırın. Altta su saldığı için alt tabaka pişerken üst tabaka kuru kalmasın.  Kendi kendine pişen çok basit bir yemek. Oda ısısına geldikten sonra yoğurtla servis edin. Acı biberin çok yakıştığını göreceksiniz. Afiyet olsun. 

18 Kasım 2015 Çarşamba

Yeni lezzet keşfim: Pakmaya Parça Çikolatalar

Hanımlar, Pakmaya'nın en son yeniliğini biliyorsunuz değil mi?

Pakmaya, kimsede olmayan, iri iri parçalı, bol sütlüsüyle, yoğun kakaolu bitter’iyle, ısıya karşı dayanıklı harika bir parça çikolata serisi çıkarmış...


Ben Pakmaya Bitter Parça Çikolata'yı kekte, süslemede kullandım... Yoğun kakao lezzetiyle bambaşka bir tat verdi.


Sütlü çikolata seven bir arkadaşım yumuşacık lezzetiyle Sütlü Parça Çikolata kattığım kapkeklere bayıldı.


Arkadaşlarımın çocukları okul dönüşü iri parçalı Pakmaya Kurabiye Çikolatalarıyla hazırlanmış kurabiyeleri daha görür görmez heyecanlandılar :) Tadınca da bayıldılar. Arkadaşım “Ben böylesini hiç görmedim!” dedi. Pakmaya Kurabiye Çikolatasında Türkiye’de bir ilk olduğu kadar vazgeçilmez de olacak.


Size bir de sır vereyim: Kahvenin yanında da çok iyi gidiyor!




Unutmadan Pakmaya’nın enfes tarifler sunan bir de web sitesi var: www.mutfaginyildizi.com. Açıkçası ben www.mutfaginyildizi.com’a bakmadan mutfağa girmiyorum.


Eğer siz de yeni ve enfes lezzetler peşindeyseniz, misafirlerimi nasıl şaşırtacağım diye düşünüyorsanız Pakmaya, zengin ürün çeşitleri ve www.mutfaginyildizi.com’daki tarifleriyle sizin de vazgeçilmeziniz olacak. Mutlaka ziyaret edin.







Bir boomads advertorial içeriğidir.


17 Kasım 2015 Salı

Pancar Sapı Yoğurtlaması

   

PANCAR SAPI YOĞURTLAMASI
Malzemeler
*  1 kg pancarın sap kısımları
*  1 kuru soğan
*  Zeytinyağı

Üzeri için:  sarımsaklı yoğurt

Haftasonu pazarı gezerken taze pancarlara bakakaldım. Yumrularından turşu yapınca, saplarını atmaya kıyamadım.



Sapları güzelce yıkayıp incecik doğrayın. Vok tavaya zeytinyağı koyup 7-8 dakika kavurun. Sonra ince doğranmış soğanı ekleyip, tüm malzemeyi pişirin. 



Sarımsaklı yoğurdun üzerine pişmiş pancar sapını ekleyin.  Dereotu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun. 

5 Kasım 2015 Perşembe

Peynirli Otlu Kek (Tuzlu Muffin)


PEYNİRLİ OTLU KEK (TUZLU MUFFIN)
Malzemeler:
*  3 yumurta
*  1 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 su bardağı lor peyniri ya da beyaz peynir
*  1 çay kaşığı tuz
* 1 paket kabartma tozu
* İnce doğranmış dereotu ve maydonoz
* 2,5- 3  su bardağı un 
Üzeri İçin
* Susam


Yumurtaları kırıp süt, yoğurt, sıvıyağı karıştırın. Un, kabartma tozu ve tuzu ilave edin. Homojen bir karışım olduğunda, içine taze otları ve peyniri karıştırıp çırpın.


Boş süt kutularını kesip, temizleyin. Kek kalıbı olarak bu kutuları kullanabilirsiniz. Kek karışımını bu kalıplara döküp, üzerine biraz susam sepeleyin.


180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakikada kekiniz hazır. Küçük kek kalıplarında, az hamurla piştiği için erken pişen kek oluyor. Pazar kahvaltıları için tavsiye ederim. Afiyet olsun.

4 Kasım 2015 Çarşamba

Bardakta Tiramisu


BARDAKTA TİRAMİSU
Malzemeler
*  3 bardak süt
*  1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
*  2 yemek kaşığı un (yaklaşık bir kahve fincanı)
* 1 yemek kaşığı mısır nişastası
*  2 yumurta sarısı
*  1 paket labne peyniri
*  1 paket vanilya
*  1 paket kedi dili bisküvisi

Islatmak için:
*  250 ml su 
*   1 yemek kaşığı neskafe
*  2 yemek kaşığı toz şeker


Muhallebiyi hazırlamak için 3 bardak süt, şeker, un, mısır nişastası ve yumurta sarısını çırpın. Karıştırarak pişirin. Ilırken vanilya ve labne peynirini koyup mikserde çırpın.

Bardaklara kedidili bisküvisi koyup , neskafeli şekerli suyla ıslatın. Muhallebi ve bisküviyle kat kat sıralayın. En üste muhallebiyi koyup soğuduktan sonra üzerine kakao sepeleyin. Farklı bardaklarda sunumu çok güzel oluyor. Afiyet olsun.



31 Ekim 2015 Cumartesi

KIZILCIK KOMPOSTOSU



KIZILCIK KOMPOSTO
Malzemeler
*  750 gr taze kızılcık
*  1 su bardağı şeker
* 1 lt su


Tüm malzemeyi tencereye koyup kaynatın. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında soğutun. Kızılcık zamanı, temizleyip derin dondurucuya koyduğum meyvelerden de komposto yapıyorum. Afiyet olsun. 

OVERDOSE CAFE - KAHVE KÜLTÜR/TANITIM ETKİNLİĞİ






Geçtiğimiz günlerde, Overdose Cafe'de (Alsancak)  bir etkinliğe davet edildim.
Cafe'nin sahipleri Ersin ve Emel çiftine verdikleri güzel bilgiler için teşekkür ederim. Emel Hanım'ın hazırladığı kek ve kurabiyelere hayran kaldık. Ersin Bey, bizlere kahvenin geçmişini, dünyadaki yerini, farklı kahve hazırlama tekniklerini gösterdi.


Biz yemek bloggerları için bulunmaz bir fırsattı. Dünya kahvelerini deneyerek güzel vakit geçirdik.



Yeni açılan bu kafeyi en kısa zamanda ziyaret etmenizi öneririm. Sevgiler.




26 Ekim 2015 Pazartesi

SİRKELİ PATLICAN / PATLICAN SİLKME


 Pembe Kekik sitesinin sahibesi Sibel Abla'nın önerisi üzerine düz bir patlıcan yemeği pişirmekten vazgeçtim. Onun patlıcan silkmesini denedim. Bence enfes oldu. Teşekkür ederim :)

SİRKELİ PATLICAN / PATLICAN SİLKME
Malzemeler:
*  1 kg patlıcan
*  1 kuru soğan
*  2 su bardağı dolusu domates rendesi
*  7-8 diş sarımsak
*  4 yemek kaşığı zeytinyağı
*  2 yemek kaşığı elma sirkesi
*  Tuz, karabiber

Patlıcanları alacağı soyup, sap kısmını kesmeden dörde bölün. Bu şekilde tuzlu suda bekletin. Piyazlık doğradığınız soğanları ve iri  halde kalmış patlıcanları , zeytinyağında yaklaşık 7-8 dakika çevirin. İçine domates rendesi ekleyip kaynatın. Sarımsakları rendeleyip içine sirke ekleyin. Hepsi beraber pişirin. Bu pratik tarifi mutlaka deneyin, enfes  bir yemek. Afiyet olsun.




19 Ekim 2015 Pazartesi

Tahinli Haşhaşlı Çörek


Bu sabah kahvaltı için Figen, bize ablasının  yaptığı çöreklerden getirdi.
Handan Ablanın ellerine sağlık.
Kendisi Nursel'in Mutfağı'ndan tarifi almış. Odacak çok beğendiğimiz bu tarifi bir kenara not ettik.
Unutmayalım, hep yapalım diye bende yayınlıyorum.


TAHİNLİ HAŞHAŞLI ÇÖREK
Malzemeler:
 *  7 su bardağı un
*  1,5 su bardağı süt
*  1,5 su bardağı su
*  Yarım su bardağı sıvıyağ
*  1 yemek kaşığı tereyağı
*  1 paket kuru maya
*  1 adet yumurtanın beyazı
*  3 yemek kaşığı toz şeker
*  1 tatlı kaşığı tuz

İçi İçin:
*  1 su bardağı tahin
*  1 su bardağı siyah haşhaş
*  1 su bardağı toz şeker
  Üzeri İçin:
*  1 adet yumurtanın sarısı
*  2 yemek kaşığı pekmez
*  Susam





Ilık süt ve su yoğurma kabına dökülür. İçine sıvıyağ ve oda sıcaklığındaki tereyağ konur. Şeker, tuz, kuru maya, yumurta beyazı da konulduktan sonra unu ilave edilir ve yoğurulur ve 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler çıkarılır ve açılır. Hamur açıldıktan sonra içine tahin sürülür. Üzerine siyah haşhaş ve şeker serpilir. 3 hamur bu şeklide üstüste konur ve rulo şeklinde sarılır. Rulo 3 parmak kalınlığında dilimlenir. Bezeler 3’er 3’er bu şekilde sarılıp dilimlendikten sonra yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Yumurta sarısı pekmezle karıştırılır ve ruloların üzerine sürülür. Üzerlerine susam serpilerek önceden ısıtılmış 190 dereye ayarlanmış fırında pişirilir.

16 Ekim 2015 Cuma

On Katlı Poaça


ON KATLI POAÇA
Malzemeler:
*  1 su bardağı sıvıyağ
*  1 su bardağı ılık süt
*  1 tane yumurta (sarısı üzerine)
*  1 küp yaş maya
*  1 çorba kaşığı toz şeker
*  2 çay aşığı tuz
*   4-5 su bardağı un

Diğer Malzemeler:
*  200 gr tereyağ ya da margarin
*  1 kase peynir
*  3 çorba kaşığı doğranmış maydonoz
*  Bir kase çekirdeksiz zeytin


Tereyağını/Margarini eritip soğutun. Un hariç diğer malzemeleri karıştırıp maya eriyene kadar karıştırın. Unu ekleyip kulak memesikıvamında bir hamur yoğurun.  Hamuru 10 bezeye bölün. Bezeleri merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına tereyağı/margarinle yağlayıp üst üste dizin.  Dolapta yarım saat dinlendirip,  tezgahta merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar ince açın.


Hamuru 16 üçgene kesin. Her bir üçgenin içine peynirli maydonozlu harç ya da zeytin parçaları koyup sigara böreği sarar gibi sarıp, tepsiye dizin.



Üstüne streç filmle örtüp bir kaç saat dolapta dinlendirin. Sonra üzerine yumurta sarısı sürüp ısıtılmış 190 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun :)


14 Ekim 2015 Çarşamba

Lorlu Biber Konservesi


Lorlu Biber Konservesi
Malzemeler:
*  1 kg kırmızı küçük biber
*  Yaklaşık  750 gr lor peyniri
* 1 Yemek kaşığı çörek otu
*  Bir tutam maydonoz
*  Yarım çay bardağı süt
*  Zeytinyağı
*  Aralara koymak için tane karabiber ve biberiye



 Biberleri ayıklayıp, içlerini çıkarın. Güzelce yıkayıp, tüm çekirdeklerden kurtulun. Bir tencereye su koyup kaynatın. Biberleri 5 dk haşlayıp soğuk su bulunan derin kaba alın. İç malzemesi için, lor peynirini kaba koyun. Çörekotu, kıyılmış maydonoz ekleyip karıştırın. Tuz miktarını tadına bakarak ayarlayın. Eğer lor peyniri çok sertse, süt ekleyerek daha yumuşak bir iç elde edin. Peyniriniz zaten yumuşaksa süt eklemenize gerek yoktur.



Biberlerin içinin suyunu boşaltıp, peynirli harç koyarak dizin. Yumuşak dolmalar olduğu içinistediğiniz şekli alacaklardır. Söylediğim malzemeden yukarıda gördüğünüz üç kavanoz çıkıyor. Bu şekilde ağzına kadar doldurduğunuz biberleri tamamen zeytinyağıyla doldurun. Aralarına tane karabiber ve biberiye koyun. Buzdolabında 10-15 gün beklettikten sonra tüketebilirsiniz. Sofralarda meze olarak, ya da kahvaltılarda iştah açıcı olarak kullanılabilir. Afiyet olsun.



11 Ekim 2015 Pazar

Roka Salatası


ROKA SALATASI
Malzemeler
*  1 bağ roka
*  1 domates
*  1 iri diş sarımsak
*  Sirke ve zeytinyağı

Rokaları ayıklayıp, biraz sirkeli suda bekletin. Sarımsağı rendeleyip, sirke ve yağla  birleştirin. Rokaları elinizle bölün. Kaba kaba kalsınlar. Domatesi doğrayıp, tüm salatayı karıştırın. Afiyet olsun. 


4 Ekim 2015 Pazar

Çocuklar İçin Seramik


Çınar yaklaşık bir ay önce seramik kursuna başladı. 


Ahşap boyama, cam boyama vb. bir çok dal varken ısrarla seramik seçti. Haftada bir gün,  1,5 saat seramik yapıyor. Şirinlerin evine benzeyen tea light çok hoşuma gitti. Akşamları balkonda otururken onu yakıyoruz.




Sanırım toprağa elleme ihtiyacı var. Onu böyle görmek çok güzel. 

4 Temmuz 2015 Cumartesi

Peynirli Börek


PEYNİRLİ BÖREK
Malzemeler
*  5 yufka
*  250 gr lor
*  1 bağ maydonoz

Sosu İçin
*  3 su bardağı su
*  1 su bardağı süt
*  6 yumurta
*  1 su bardağı sıvı yağ




Tepsinin dibini yağlayın. Bir yufkayı tepsiye yayın. İkinci yufkayı rulo yapıp 4-5 parmak aralıklarla kesin. Rulo parçalarını sıvı sosa bulayıp yufkanın üzerini bu şekilde doldurun. 


Rulolu kat bitince peyniri ve maydanozu yayın.  Bu katın üzerine yine soslu rulo yufka ile kaplayın.


Son yufkayı tepsiye düz yayın ve kenarlarını böreğin altına gelecek şekilde toplayın.  Sostan üzerine döküp, susam sepeleyin. Oldukça fazla miktarda sos oluyor. Cakkul cukkul bir börek olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak pişince yumurtanında etkisiyle böyle kabarıyor.


Fırında 180 derecede yaklaşık bir saatte pişiyor.




Yanında en yapımı limonata ile tavsiye ederim.  Sevgiler.

Semizotu Yoğurtlaması



YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler
*  1 bağ semizotu
*  1 kase yoğurt
*  1 diş sarımsak
*  1 yemek kaşığı mayonez
*  Üzeri için zeytinyağı

Semizotunu yıkayıp, kabaca doğrayın. Eğer ot tazeyse saplarını salatada bırakın. Biraz beklemiş semizotunuz varsa sadece yapraklarını kullanın. Üzerine inceltilmiş sarımsaklı, bir kaşık mayonezli yoğurt dökün. Üzerine zeytinyağı gezdirip servis edin. Biraz pul biberde sepeleyebilirsiniz. Afiyet olsun.