27 Kasım 2012 Salı

Mercimekli Bulgur Pilavı

Uzun zamandır sokakta pilav satan arabaları gözlüyorum. Öğlen aralarında Forum'a giderken yol üstünde "Dayı'nın Yeri " yazan arabada, bahse konu Dayı pilav satıyordu. Yedi yıldır her öğlen dolu. Artık yol üzerinde dükkan açmış, orada hizmet veriyor. Yaşar Üniversitesi öğrenciler, ve esnaf orada pilav yiyor.
Akşamları Yahudi Mezarlığı'nın önünde dolmuş beklerken öğrenci bir kız, oranın pilavcısının önünde durdu ve bir porsiyon pilav istedi. Amcam, önce kalıbına biraz tiftikmiş tavuk koyup pilavla doldurdu, ters çevirip kabına şekilli çıkardı. Küp doğranmış domateslerle kenarlarını doldurup, üzerine dilimlenmiş turşu koydu. Kızdan parasını aldı ve uğurladı.
Ne kadar güzel değil mi? Tam bir menü. Salatası, tavuğu, turşusuyla süpper birşey. Buna sağlıklı fast food denebilir mi? Hamburger menüleriyle kıyaslayamıyorum bile.

Bostanlı'da da Çınar için sarma aldığım biryer var: Bostanlı Mezecisi.
Ne zaman oraya gitsem, önlüklü okul öğrencileri 5 liralık sarma alıyorlar. Anneleri 5 lira harçlık veriyormuş, sarma ve ayran alıp eve gidiyorlarmış. Hayran kaldım annelere.



MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
-  1 bardak mercimek
-  3 su bardağı bulgur
-  1 soğan
-  1 kaşık salça
-  1 et suyu tableti
-  Sıvıyağ
-  Tuz - karabiber

Mercimekleri haşlayıp süzün. Çok haşlanması gerekmiyor, pilavla pişmeye devam edebilir. Sıvıyağda, ince doğranmış soğanları kavurun, içine mercimek ve bulguru ekleyin. Biraz çevirip, salça koyun. Tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine sıcak su ve et suyu tableti ilave edin, kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra 10 dk dinlendirin. Afiyet olsun.

Ananemin çok pişirdiği mercimekli bulgur pilavi besin öğeleri açısından tam bir gıda. Hem bitkisel protein, hem karbonhidrat, hem soğanlı, salçalı, hem baharatlı. Yanında ayranla süpper bir menü oluşturur.





25 Kasım 2012 Pazar

Okulda 10 Kasım Töreni


10 Kasım haftasında Çınar bize şiir okumaya başladı. Önce anlamadık, sonra okuldan bize bir kağıt geldi. Bütün okulun önünde Atatürk'ü anma şiiri okuyacaklarmış.


İşten bir saat izin alıp, uçarak okula geldim. Görmüş okduğunuz çete, sınıfın erkekleri.

Çınar ve Onur

Hep beraber, tüm okula, derse girmeden önce şiir okudular. "Sen aslında ölmedin, minicik kalbimdesin" derken birde oğlum elini kalbine götürdü. Yerim ben bu çocuğu... Maşallah küçüğüme!


Lohusa Serbeti Zamani

Üst komşumun yeni bebeği oldu, dün bebek mevlüdündeydik. Lohusa şerbetini ne kadar özlemişim? Evde kızamık şekerinden kış çayları hazırlıyoruz. Yeni nesil şerbetler farklı yapılıyormuş. Daha tarçınlı farklı bir lezzeti var. Benim gibi bitter tarçın seviyorsanız, bulun buluşturun deneyin. Ben şerbeti hazırlayanların peşine düştüm. "Fresh" marka "tarçın şurubu" diye konsantre olarak satılıyormuş. Haber vermek istedim.

22 Kasım 2012 Perşembe

Yoğurt

Geçen gün Migros'ta gezerken bu küçük fırın kaplarını görüp aşık oldum. Rafta son kalan 5 taneyi alıp eve gelirken, "fırında tavuk mu yapsam, küçük fırın makarnalarım mı olsa, sütlaç yapmak için uygun mu?" diye düşünürken hayallerimi evdekiler yıktı.
Bizimkiler bu şirin kapları kaba buldular. O kulplar neymiş öyle?!? Bunlarda ancak yoğurt yapılır, sofrada porsiyonluk servis edilebilirmiş. Büyük sözü dinleyip fırın kaplarımda yoğurt mayaladım.








YOĞURT
Malzemeler:
-  2 lt süt
-  2 kaşık yoğurt
-  2 kaşık su

İzmir'de olanlar için Tire Süt Kooperatifleri'nin pastörize sütünü tavsiye ederim. Yoğurt yapmak için çok ideal. Sütü tencereye koyup, el yakmayacak ısıya gelinceye kadar ısıtın. Sonra iki kaşık suyla seyreltilmiş yoğurdu süte karıştırıp mayalanmasını bekleyin. Yoğurdu, koyu ayran kıvamında seyrekterek kullanmak mayanın yorulmamasını sağlar. Süte karışır karışmaz hızlı bir şekilde maya tutmaya başlar. (Sofra bezine dizdiğim kapların üzerine tepsi kapatıp, beze sardım.) Mayalanma tamamlandıktan sonra bir gecede üzeri açık olarak buzdolabında dinlendirin. Bu sayede fazla suyunu buzdolabında uçuracaktır.

Homojenize sütten, homojenize yoğurt olur. Sütçü sütünden üzeri kaymak tutan yoğurt yapabilirsiniz. Arada sırada yoğurduma süt tozu ekleyerek doğal tağşiş yapıyorum :) Bu sayede de daha sıkı yoğurdunuz olur. Sevgiler.


21 Kasım 2012 Çarşamba

HALLEYLİ PASTA


Markette dolaşırken Çınar 10 'lu Halley görünce kudurmaya başladı. Yaz aylarında denizden çıkınca oğlumun en sevdiği şey, sütlü kahveyle Halley yemekti. Bende bu sefer 2-3 büyük paket aldım.

Eve gelince, yaklaşık iki hafta önce Hayat Cafe 'de okuduğum tarifi denemeye karar verdim.
Çınar'ın önüne bir koca paket Halley koyup, kırmasını söyledim. Beraber bu soğuk pastayı hazırladık. Süslemekte bir o kadar hoşumuza gitti. Biz beğendik. Sizde belki denemek istersiniz.




HALLEYLİ PASTA
Malzemeler:
-  10 adet Halley
-  1 paket krem şanti
-  1 su bardağı süt
-  1 muz
-  İsteğe bağlı marşmelov parçaları

Halleyleri kırıp, derin bir kaba koyun, üzerine bir bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi ve küp küp doğranmış muz ekleyin. Çınar'cık istediği için marşmelov keserek ekledik. Tüm malzemeyi karıştırarak silikon kaplara koyun. Buzlukta dinlendirip, servis edin.

Süslemek için çikolatalı sos, ya da böğürtlen reçeli gibi meyveli soslar kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.


19 Kasım 2012 Pazartesi

Barbunlar Çok Güzel

Geçen akşam eşim arayıp, balık getireceğini söyledi. "Peki" dedik. Çınar için tavuk balığı, bizim için barbun almış. Annem kızartmayalım, fırında pişirelim dedi. Önce, güzel olmaz diye burun kıvırdık, ama sonra... Annem yine fırında balığa anlam kattı.

FIRINDA BARBUN


Malzemeler:
-  1,5 kg temizlenmiş barbun
-  1 iri ya da iki küçük soğan (jülyen doğranmış)
-  Tuz
-  Zeytinyağı
-  1 limon suyu





Jülyen doğranmış soğanları tuzla ovun. 10-15 dk bekletip acısını alın. Doğradığınız bu lezzetli soğanları temizlenmiş barbunların karnına koyun. Yağlı kağıdın üzerine sırayla dizin. 200 derecelik fırında pişirin.




Benim için rakı biraz zor olduğundan bizimkiler bana Fransa'dan getirdikleri bu küçük şarabı ikram ettiler. Bir çatal boyundaydı şişesi. Çok beğendim. Yaptığım vişne likörünü bu yeşil küçük şişede saklayacağım.




Anneme yardımcı olmak için marul salatasını ben yaptım. Bizim için güzel bir akşamdı. Sizde barbun fırında olmaz diyorsanız, bu yazıyla bir daha düşünün derim. Denemeye değer, güzel bir lezzet. Afiyet olsun.














16 Kasım 2012 Cuma

Bayram Tatlımız

Bayramda bir klasik olarak kalburabastı yaptık. Yine çok güzel oldu. Şerbetlemedende yense güzel oluyor bence.




ŞEKERPARE


Malzemeler

- 1 çay bardağı sıvıyağ

- 1 çay bardağı eritilmiş yumuşak margarin

- 1 çay bardağı soda

- 1 kabartma tozu

- 1 vanilya

- Alabildiğine un

- İçi için ceviz içi

Şerbeti için

- 2,5 bardak şeker

- 3 bardak su




Sodayla yağları karıştırın, içine kabartma tozunu koyun. İyice homojen bir karışım olsun. Alabildiğince elenmiş un ve vanilya koyun. Kulak memesi kıvamından biraz sert hamur olsun. Yoğurma işlemi tamamlanınca buzdolabında yarım saat dinlendirin. Dinlenmiş hamuru, rendede ya da kalburda yuvarlak açıp içine yarım cevizler koyup kapatın. Margarinle yağlanmış tepsiye dizin. Fırında rengi değişinceye kadar pişirin. Kurabiyeler pişip soğuduktan sonra şerbetleyin. Kurabiyesi soğuk, şerbeti sıcak olacak. En güzeli kurabiyesini bir gün önceden yapıp ertesi güne şerbetlemek. Afiyet olsun.

15 Kasım 2012 Perşembe

PATLICAN SALATASI


Kış iyice bastırmadan son patlıcan salatası deneyimlerini paylaşmak istedim. Bayramda kuzinede patlıcan közledik.






PATLICAN SALATASI
Malzemeler:
-  İstediğiniz kadar patlıcan
-  Domates
-  Sarımsak
-  1 limon
-  Zeytinyağı



Patlıcanları biz kuzinede közledik. Kayınvalidem, plastik torbada dinlenen patlıcanın daha kolay soyulduğunu birinden duymuş. Oda ısısına gelince, patlıcanları plastik torbaya koyduk. Elimizle şöyle bir ovaladık. Bize gerçekten daha kolay soyuluyormuş gibi geldi. Sağlamasını yapmak lazım.

Soyulmuş, pişmiş patlıcanları kabaca doğrayıp, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyuyla
birleştirdik. Kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domates ekleyerek sunduk. Denemek isterseniz, kapya biberiylede güzel olur. Afiyet olsun.

12 Kasım 2012 Pazartesi

LOR KURABİYESİ

Merhabalar,
Bu soğuk günlere sıcacık, protein açısından zengin bir kurabiyeyle başlayalım. Lor kurabiyesi Çınar'ın en sevdiği kurabiye. Çınar, peynir sevmediği için lorlu tarifleri evde daha çok yapmaya çalışıyorum. Kayınvalidem çok güzel yapar. Bayramda beraber yaptık.



LOR LURABİYESİ
Malzemeler:


-  Aldığı kadar un

-  500 gr. tatlı lor

-  2 yumurta

-  2 su bardağı toz şeker

-  250 gr tereyağ (yarı yarıya sıvıyağda kullanılabilir)

-  1 paket kabartma tozu


 Bir kapta lor, yumurta, toz şeker, yağ konup krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Aldığı kadar un ve kabartma tozu eklenir. Ele yapışmayan bir hamur olunca, top top yapılır, toz şekere bulanıp tepsiye dizilir. Yaklaşık 40 dakika 175 derece fırında pişiyor. Pembeleşmeleri olduğunun göstergesidir.
Kurabiyeleri yumurtasız, sade şekere bulayıp fırınlayın. Afiyet olsun.


9 Kasım 2012 Cuma

SEDA SAYAN'LA ŞOK!

Bilgisayarımı karıştırırken yazın çektiğim bu videoyu buldum. Reklamların çocuklar üzerine etkisine güzel bir örnek.



Seda Sayan, Ankara'da şoka girmiş. Neden şoka girmiş biliyormusunuz? :)

8 Kasım 2012 Perşembe

Sigara Böreği



Ne pişirsem ne pişirsem diye düşünüyorsanız, neden sigara böreği denemiyorsunuz?

İsterseniz çayla öğlen,isterseniz kahvaltıda,  isterseniz de ayranla ve salatayla akşam tüketin. Çınarcık çok sevdiği için boş vakitlerimde sarıp buzlukta saklıyorum.

SİGARA BÖREĞİ
Malzemeler:
-  3 yufka
-  200 gr lor peyniri
-  Kızartmak için bol sıvı yağ

Yufkaların 8 e bölün. İçine istediğiniz miktarda lor peyniri koyup, suyla yufkanın gerisini ıslatarak sarın. Bol sıvıyağda kızartın. Sıcak tüketin.

Sigara böreği, beyaz peynirle güzel olmuyor. Lor peyniri bence en idealidir. Beyaz peynir ya da yağlı peynirler, kızartma sırasında eridiği için börekten sızabiliyor, sıçramalara sebep oluyor.

Lor peyniri protein kaynağıdır. Kalsiyum açısından fakir, süt proteinleri açısından zengindir.



Yanında ayran ya da meyve suyuyla, birde küçük boy salatayla Çınar'a menü yapıyorum. Çocuklar için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yarın görüşürüz.

2 Kasım 2012 Cuma

PATLICAN YEMEĞİ

Merhabalar,

Patlıcanlar bitmeden, son bir yemek yapmak istedim. Alacalı patlıcanı pazar torbasında görünce, aklıma ne zaman yemeğe gitsek patlıcan pişiren Zekeriya Bey geldi. Evde yemeğini kendisi yapan Zekeriya Bey'e verdiği bu tarif için teşekkür ederim. Aklımda kaldığı kadarıyla yapmaya çalıştım. Tam bir erkek yemeği. Kabaca doğranmış, kolaycacık bir yemek.






Zekeriya Bey'in Patlıcan Yemeği
Malzemeler:
-  1 kg patlıcan
-  10 adet yeşil biber
-  1 adet kırmızı kapya biberi
-  Yarım kilo domates
-  1 kuru soğan
-  1 avuç sarımsak
-  Tuz, karabiber, zeytinyağı

Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda acısını alın. Derin, kalın tabanlı bir tencerede temizlenmiş, kaba doğranmış biberleri dizin. Üzerine acısı alınmış patlıcanlarla kaplayın. Üstüne piyazlık doğranmış kuru soğan şeritlerini, domatesleri dizin ve aralara sarımsakları sıkıştırın. Tuz sepeleyin ve bir sıra daha bu şekilde dizin. Tüm malzeme bitinceye kadar, bu şekilde sıralamaya devam edin. En üste zeytinyağını döküp tencerenin kapağını kapatın.

Bu şekilde önce yüksek ateşte, tencere ısınınca, kısık ateşte yaklaşık bir saatte pişirin. Sebzeler iyice karışıp, lezzetler birbirine karışıyor. Yemek piştikten sonra şöyle bir karıştırın. Bir on dakika dinlendikten sonra servis edin. Afiyet olsun.


1 Kasım 2012 Perşembe

AYVA REÇELİ

Merhabalar,
Bayramda kayınvalidemin komşuları ayva reçeli yaptılar. Her ev için ayrı ayrı günlerde hazırladılar. Bizede bir kase göndermişler. Elinize sağlık, güzel olmuş deyince, banada bahçelerinden 4 kg ayva toplamışlar. Bayramın 3. günü kayınvalidemle ayva reçeli yaptık.


AYVA REÇELİ
Malzemeler:
-  4 kg ayva
-  4 kg şeker
-  1 limon
-  Su


Ayvaları soyup, minnak minnak doğrayın. İsterseniz rendeleyebilirsiniz, biz ailecek doğranmış sevdiğimiz için bu şekli tercih ettik. Miktar fazla olduğu için düdüklüde üzerine örtmeyecek, şöyle 3 parmak altına kadar su ilave edip, yüksek ateşte pişirin. Çekirdekleri ilave edin. Eğer çok kırmızı istiyorsanız 2 ayvanın toplam çekirdeği yeter. Fotograftaki gibi pembe isterseniz, bir ayvanınki yetecektir. Burada önemli nokta ayvadaki su miktarıdır. Üzerini örtecek kadar kendisi sulanıyor. Eğer ayvalar kuruysa üzerine su ilave edin. Ayvalar pişmeye başlayınca 3 kg şeker ilave edin. İstediğiniz reçel sıvı kıvamı için kullanmadığınız şekerle ayarlayın. 4 ayva için 4 kilo şeker bence tam geliyor.
Reçelin köpüklerini, kaynadıkça alın ve bir limon suyu ilave edin.



Ayvanın kendi aromasını çok hoş bulduğum için karanfil, tarçın gibi baharatlar kullanmıyorum. Beğeniyorsanız siz ekleyin.





Evde hiçbirşey yoksa bile güzel kokusu için bazen böyle şeyler yapıyorum. Reçel olmasada tatlısını yaptığınızda, ya da kabuklarıyla ihlamur kaynattığınızda bile mis gib, bir koku yayılıyor.

Görüşmek üzere.