31 Ocak 2011 Pazartesi

Beşamel Soslu Karnabahar

Merhabalar,
Kış iyice etkisini gösteriyor. Dışarıdaki uğultuyu duydukça, ayaklarım limandan geri geri geliyor. Deniz kenarı nasılda uçuşuyordur şimdi. Böyle düşününce denizden uzak kaldığım günlerin hatırına hemen düşüncemden vazgeçiyorum. Bugün Yeşim Hanım 'dan görüp, denediğimiz bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.



BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR
Malzemeler:
- 1 küçük karnabahar
- 1 su bardağı kaşar rendesi
- 1 su bardağı süt
- yarım kahve fincanı un(türk kahvesi fincanı)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- tuz,karabiber
- 1 domates
- 1 havuç

Karnıbahar çiçeklere ayrılır, haşlanmak üzere bir tencereye alınır. Üzerine çıkıcak kadar su ve tuz eklenir. Haşlanmaya bırakılır. Karnıbaharın suyuna bir yemek kaşığı kadar süt konursa hem beyaz olur hemde kötü kokusunu önlemiş olursunuz. Haşlanan karnıbaharları suyunu süzdürüp bir fırın kabına alın. Bir domates ve havucu dilimleyerek ekleyin. Bir tencerede tereyağını eritip üzerine unu ilave edip rengi hafif dönene kadar kavurun. Sütü çırpma teli yardımıyla yavaş yavaş ilave edip topaklanmadan muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Tuzunu ilave edip ocağın altını kapatın. Hazırladığımız beşamel sosu karnabaharın üzerine dökün.Arzuya göre karabiber koyabilirsiniz, yakışıyor. En son kaşar peyniri rendesinide üstüne serpip 200 derecede ısıtılmış fırında kaşar peynirleri eriyene kadar pişirin.
Tarifiniz için teşekkürler Yeşim Hanım. Ellerinize sağlık. Pişirdiğimde çok bereketli bir yemek oldu. Orjinal tarifte domates ve havuç yoktu. Biz ekledik, hoşumuza gitti.

Ruhşan'ın Ekmeği

Merhabalar,
Ruhşan, benim iş yerinden gıda mühendisi arkadaşım. Kendisi güzelim İzmir'i bıraktı ve kısa bir süreliğine New Jersey'de yaşıyor. İzmir'de o kadar çok gıda işletmesi gezdikki, artık ister istemez bazı ürünlerde kendimize güven hat safhaya ulaştı. İyide oldu. İzmir'e ilk geldiğim zamanlarda Ruhşan'ın akşam çıkış saatine doğru yazıcıdan yemek tarifleri aldığını hatırlıyorum :) Eeee... Kaç yıl oldu? Artık el emeği ekmekler, pideler... New Jersey'de Turco kokular yayılıyor :)



RUHŞAN'IN EKMEĞİ
Malzemeler:
- 3/4 su bardağı su
- 1/4 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı şeker
- Alabildiği kadar un
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı instant maya


Su, süt, tuz, şeker, maya ve unla iyice yoğurarak homojen bir hamur elde edin. En az on dakika yoğurun. Sonra üzerine nemli bir bez serip, iki-üç saat mayalanmaya bırakın. İsterseniz fırını düşük ayarda çalıştırarakta mayalayabilirsiniz. Bosch ve Auer markalarda fermantasyon (yoğurt) ayarı vardı. Her makinede olmuyor, dikkat edelim hamur kurumasın ya da yanlışlıkla pişmesin :) İki-üç saat sonra hamuru 3-5 dk tekrar yoğurup 45 dakika daha fermantasyona bırakın. Ardından isterseniz, fırın tepsisinde somun şeklinde, isterseniz ısıya dayanıklı bir fırın kabında pişirebilirsiniz. 200 derecede 40-45 dakikada pişiyor.



Ruhşan, hamuru kullanarak, bir ekmek, ikide pide yapmış. Kuşbaşılı pidede süpper görünüyor değil mi? Ellerine sağlık, teşekkürler Ruhşan.



Burada herkesin selamı var. Oraların tadını, bizim içinde çıkarın. Sizlere kocaman sevgiler.

28 Ocak 2011 Cuma

Tırnaklarda Desen

Merhabalar,
Bu aralar Deniz'in İstanbul'dayken tırnaklarıma yaptığı deseni taklit ediyorum. Değişik renk ojelerle farklı renlerde aynı deseni denedim. Cansen Abla ve Perihan Hanım beğendiler, onlarada yaptım. Müge Ablacığım, sen olsaydın sanada yapardık. Te İstanbul'larda bizden geri kalma diye resimlarini yayımlıyorum. Mısra'da sana yapar inşallah :)



Desenler için, önce zemine iki kat taban rengi ojeyi sürün. Sonra kenar kısım için Flormar ya da Golden Rose marka nail art serisi ince uçlu ojeyle kenar üçgenini yapın. Yine nail art serili beyaz renkle çizgi çekin. Yakışan bir model bu. İsterseniz iki ince çizgide çekebilirsiniz, daha şık durur. Farklı modeller var.









Zencefilli Tarçınlı Yaş Pasta

Merhabalar,
İzmir bugün deli soğuk. İşyerindeki görevlerimi tamamladım, akşam eve gidip hasta oğluma bakmak istiyorum. Bir haftadır ben hastaydım ve sonunda oğluma bulaştırdım. Kuzucum ateşli ve grip. Dün bütün gün birşey yemeyen oğluma "Sana kek yapayım" dedim. "Tarçınlı olsun" dedi. Şöyle değişik birşeyler yapmak istedim. Ümit Usta'nın yemek kitabından kakaolu pasta tarifini beğendim ve kendime göre yonttum. Çınarcık için küçük kek kalıplarına hazırladım. Beyaz muhallebiyi, yanına ayrıca verdim, dilediğince pastasını süslesin diye. Ama yiyemiyor kuzum. Canı istiyor, midesi almıyor. Bugün böyle geçer herhalde. İlerleyen günlerde hapur hupur yeriz artık.



ZENCEFİLLİ TARÇINLI YAŞPASTA
Malzemeler:
Pandispanya için:
- 3 yumurta
- 3 kahve fincanı toz şeker
- 3 kahve fincanı un
- 1 çay fincanı süt
- 1 kabartma tozu
- yarım çay kaşığı zencefil
- 1 tatlı kaşığından biraz az tarçın

Muhallebi için:
- 6 yemek kaşığı un
- 1 litre süt
- 11 kaşık şeker
- 1 limon kabuğu rendesi
- yarım paket margarin

Islatmak için:
- 1 su bardağı ılık, şekerli su



Pandispanya malzemesini çırpın ve yağlanmış kalıpta 170 derecede pişirin. Pandispanya pişerken, krema malzemelerini karıştırın ve ocakta fok fok kaynayıp, kıvamlanıncaya kadar pişirin. Pandispanya biraz soğuyunca ikiye bölün. Bölünmüş parçaları şekerli suyla ıslatın ve tarçın sepeleyin. Aralarına muhallebiden sürün. Artan muhallebiyle tüm hacmi kaplayın. Bu pastayı Aslı Hanım 'ın zencefilli şekerlemeleriyle süslemek isterdim. Annemlerde yaptığım şekerlemeler hala onlarda. Bir dahaki sefere onlarıda kullanacağım. Güzel kokulu bir kek. Tatlı baharatlarla, muhallebideki limon çok yakıştı. Üzerine kavrulmuş fındık kırığı döktüm. Sabahın altısında yamuk yumuk o kadar yapabildim. Pastam, iş yerinde beğeniyle karşılandı. İlkokul yıllarında doğum günlerinde annelerin yaptıkları pastalardan oldu. Afiyet olsun.

27 Ocak 2011 Perşembe

Haydari



HAYDARİ
Malzemeler:
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 3-4 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi
- 2 diş sarımsak
- Kimyon, tuz, kuru nane
- Yarım fincan zeytinyağı

Sarımsağı küçücük rendeleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Üzerine yine yağ gezdirin. Kolay ve leziz bir lezzet. Afiyet olsun.

25 Ocak 2011 Salı

Zerdeçallı Pilav

Merhabalar,
Annemin yeni yıl için yaptığı iki çeşit pilav vardır. Ya kestaneli pilav yapar ya da zerdeçallı. Bu yıl kısmet zerdeçallıdan yana oldu. O koyu mavi arkoroc tabaklar sadece bu pilav için işe yarıyor. Renk kontrastı güzel oldu.



ZERDEÇALLI PİLAV
Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 1 Su bardağı haşlanmış bezelye
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Su, tuz
- Tereyağı ve sıvıyağ
- Kaşar peyniri



Pirinçleri ister sıcak, ister ılık suda en az yarım saat bekletin. Tereyağını ve sıvıyağı (parlaklık versin diye) tencereye koyup ısıtın. Süzdüğünüz pirinci ekleyip biraz kavurun. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca. Tuzunu,zerdeçalı ve kaynamış suyu ekleyin. Birden sapsarı bir pilavınız olacak. Pilav piştikten sonra bir süre dinlendirin ve bezelyelerle birleştirin. İçine bu aşamada yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyin. Kaşar pilavına bu şekilde hem daha homojen dağılacak, hemde yapışarak pilavı bütün tutacaktır. Herhangi beğendiğiniz kek kalıbının yarısını bu pilavla doldurun. Sonra ara kata dilimlediğiniz kaşar peynirlerini dizin. Kalıbı pilavla doldurup, aliminyum folyoya sarın, fırınlayın. Çıkarttığınızda ters çevirin ve sofraya getirin. Süper görünüyor. Tam bir anne yemeği değil mi? Meşakkatli gözükse de annem, ritmik bir şekilde yapınca bana kolay geldi. Yazarken uzun göründü gözüme. Afiyet olsun.


Şekilli Omlet

Merhabalar,
Bugün sizlere değişik bir kahvaltılık tanıtacağım. Fikri esse’deki omlet kenarlıklarından aldım. Migros’ta zücaciye reyonunda da kelepçelileri mevcut. Ben mutfak dolaplarımı daha fazla kalabalıklaştırmak istemediğimden kurabiye kalıplarımda omlet pişirdim. Oğlum yumurtayı haşlanmış olarak tüketiyor. Omlet olarak kesinlikle yemez. Bir sofrada sucuklu yumurta varsa, tek tek sucuklardan yumurtaları ayıklatır, iz miktarda kaldıysa da yemez. İleride nömüş nömüş yiyeceğine eminim. Kim bol peynirli omlet sevmez ki? Biz sadece birkaç senelik bir süreç yaşıyoruz. Değil mi? Omletleri şekilli çıkarınca tatlışkom önce sevindi, çok beğendi, ama tadına bile bakmadı. İnşallah sizinkiler yiyordur.



ŞEKİLLİ OMLET
Malzemeler:
- 2 yumurta
- Tereyağ
- Peynir rendesi ya da lor
- Birazcık tuz, karabiber



Yumurtaları bir kapta çırpın. İçine peynir ilave edin. Tereyağını sahanda eritip için koyduğunuz kurabiye kalıplarından taşmayacak şekilde yumurtaları içlerine doldurun. Piştikçe yükseliyorlar. Tadını zaten bildiğiniz, sadece şeklinin değişik olduğu bir tarif. Bu arada yumurtanın faydaları için www.yumurtam.com u ziyaret edebilirsiniz. Marketlere gittiğimde değişik markalarda yumurtalar satılıyor. Hep elim Keskinoğlu’na gider. Nedendir bilmiyorum ama Keskinoğlu’nun yumurtası benim çok hoşuma gidiyor. Sarısı zaten tam sarı. Beyaz keklerde hemen hangi marka yumurtayla yapıldığını bizim evde anlayabilirsiniz. Keskinoğlu’yla olanlar daha sarımsı kekler oluyor. Bir gıdacı olarak hayatta pazarda açıkta satılan yumurta almam. Açıkta satılan (hele ki yazın sıcağında) yumurta alıp, evde sürekli yumurta yıkayan, ya da yumurtanın değdiği her şeyi yıkayan insanları anlayamıyorum. Birde eğer omlette lor denemediğseniz öneririm. Lor peyniri bizim evde çok severek tükettiğimiz bir şey. Özellikle sigara böreklerini lorlu yaparım. Bu sayede peynir suyu oluşup, kızgın yağı sıçratmaz. Kalsiyum içeriğince fakir olan lor peyniri, protein yönüyle çok zengindir. Okuldayken “sütçülük” dersinde hocamız, tüm öğrencilere bu ucuz protein kaynağını tavsiye ederdi. Yarın görüşürüz.

Not: Lütfen kalıpların bulaşıklarını yıkarken bana kızmayın :)

23 Ocak 2011 Pazar

Bal Kabaklı Deneme Tatlı

Merhabalar,
Geçenlerde bir misafirim gelecek diye kabak tatlısı yapmak istedim. İstedim diyorum çünkü olmadı. Nasıl kabak tatlısı olmaz, içine sadece kabak ve şeker giriyor demeyin. Kabak güzel değildi, olmadı. Kestane kabağına alışmış olan ev halkı bu duruma anlam veremedi. Bende uydurmasyon bir tatlı yaptım. Aklımda bazı blogger ların bal kabağı ve petibör bisküviyle yaptıkları toplar kalmış. Ama kimdi, ya da ayrı kişilerin tariflerini mi birleştirdim hatırlamıyorum. Benim top yapmam çok zor oluyor. Tekdüze bir dizi oluşturmuyorlar. Asker gibi dizilmeyince de ahenk olmuyor. Bende kendi borcam tarifimi yaptım :) Ericson reklamımıydı? :Tembel adam yaratıcı olur.




BAL KABAKLI TATLI
Malzemeler:
- Kabak tatlısı (link)
- Ceviz
- Petibör bisküvi
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 ardak ılık su
- 1 kase çikolata sosu
- Süslemek için hindistan cevizi



Kabak tatlısını şerbetiyle beraber blenderdan geçirin. Borcamın altına petibör bisküvileri dizin. Ilık suyun içine şekeri karıştırın ve bu şerbetle bisküvileri ıslatın. Üzerine kabak püresini sürün.


Ceviz sepeleyip tekrar bisküvi dizin. Yine kabak sürün, bir sıra daha bisküvi dizip, en üstte bir kase çikolata sosu dökün ve Hindistan ceviziyle süsleyin. İlk denemey iş yerinde oda arkadaşlarım üzerinde denedim. Haftaya bir daha istiyorlar. Tatlı oldukça yumuşak bir tatlı. Petibör bisküvi yerine burçakla yapılsa bence dehşet güzel olur. Bir değerlendirme tatlısı olduğu için, evde ne varsa onunla yapıldı. Siz daha iyisini, daha yaratıcısını ve güzelini yapabilirsiniz. Afiyet olsun.




21 Ocak 2011 Cuma

Bohça Böreği

Bohça Böreği, kızkardeşim Deniz'den gelen bir tarif. Tatlişkom yine yaratıcılığını kullanmış ve kalemle hamur açmış. Çık çık çık... Hiç gıdayla temasa uygun mu Deniz? Önce o kalemi temas açısından incemeliyiz. İçinde kömür var, boyasından migrasyon olur mu? Değil mi? Hiç yakışıyor mu? Ben sana alırım Esse'den, İkea'dan uygun malzeme :)



BOHÇA BÖREĞİ
Malzemeler:
- Milföy hamuru
- Kavrulmuş kıyma
- Kaşar rendesi
- Bağlamak için yeşil soğan
- Hamuru açmak için 1 adet DMO kalemi




Milföyleri dmo kalemiyle açın ve içine kıymalı harç koyun.Başını da yeşil soğanla bağlayın. Soğanları sıcak suya sokup bağlarsanız daha iyi bağlanıyormuş ama Denizcik üşenip normal haliyle bağlamış. Üstlerine de rendelenmiş kaşar konuyor. Afiyet olsun.

Bezelyeli Brokoli Salatası



Merhabalar,
Yeni yıla hastalıkla girince bu yılbaşı yemeği annemlerde yedik. Annem için yılın en özel yemeği yılbaşı sofrasıdır. Yeni bir başlangıcı hep beraber ve en güzel şekilde kutlayarak girelim ister. Bu yılda geleneği bozmadı. Ama bizimle hastanede kalması, sonrasında Çınar’ın takibi dolayısıyla bu yıl daha az çeşit vardı.
Annemin yılbaşı sofrası
- Domates çorbası
- Safranlı pilav
- Salçalı biftek
- Beşamel soslu tavuk
- Barbunya pilaki
- Brokoli salatası
- Muhammara
- Havuçlu meze
- Benim kabak turşusu
- Rus salatası
- Yılbaşı pastası

Güzel bir menü değil mi?
Sizlere bu sofradan safranlı pilav ve beşamel soslu tavuğun tarifini daha sonra vereceğim. Bugün brokoli salatası anlatmak istiyorum. Neden derseniz bu salatadan akşam sofrada kalmadı. Brokoliyi mi çok özlemişiz? Hayır. Sadece çok lezzetliydi.



BROKOLİ SALATASI
Malzemeler:
- Yarım kg brokoli
- Bir su bardağı haşlanmış bezelye
- 2 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sirke
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım limon suyu

Brokoliyi haşlayıp, hemen ardından soğuk suya tutuyoruz. Bu vesileyle rengi tamamen gidip, haşlak görünmüyor. Sarımsakları iyice ezip, sirke, zeytinyağı ve limonsuyuyla çırpıyoruz. Derin bir kapta tüm malzemeyi birleştiriyoruz. Ağzını kapatıp, dolapta en az bir saat bekletiyoruz. Bu sayede brokolinin lifleri arasına hazırladığımız salata sosu iyice işliyor. Eğer sirkesi fazla gelirse, ağız tadınıza göre azaltabilirsiniz. İsterseniz sadece limonla da sunabilirsiniz. Bu salatayı lezzetli kılan dolapta bekletip, sosu ve sarımsağı brokoliye sindirmektir. Afiyet olsun.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Fırında Çipura

Merhabalar,
Çınarcığım iyileşsin, güçlensin diye ailecek balık tüketimimizi artırdık. Ama tatlı oğlum artık balık yemek istemiyor. E napalım çocuk istemiyor diye zorlamıyoruz, onunkini de biz yiyoruz. Bunda bir yanlış yok değil mi? :)
Bostanlı’da Kılıç Balıkçılık bir dükkan açtı. Fileto, hazır temizlenmiş, bütün vb. bir sürü seçenekleri var. Benim çok hoşuma gitti. Şimdi yol üstü, gelir geçerken alır olduk.
Balıklar pişerken bende bol yeşil salata yapmaya başladım. Bostanlı Pazarı’nda yeşilliğin tanesi 10 kuruş. Marul 50 kuruş, polorosso 1 TL. Rüyada mıyım? Ne zaman pazara gitsem, kendimden geçiyorum. Her şeyi alasım geliyor. Dönüşte mutlaka taksi dolmuşla gelmek zorunda kalıyorum. Bunda, akşam iş dönüşü,pazar dağılırken uğramamın da etkisi büyük. Hemen hemen her şeyi yarı fiyatına alıyorum galiba. Sizlerin bulunduğu yerde fiyatlar nasıl bilmiyorum ama burada her şeyin fiyatı çok düştü. Allah nazardan saklasın. Brokoli ve mor pancar 50 kuruş. Kereviz, lahana, kabak 2 lira. Soyulmuş, dilimlenmiş bal kabağının kilosu 1 TL. Şimdi söyleyin İstanbullular; sizde durum nasıl? O tayin olmak için can atan Müge Ablacağım, İstanbul’da var mı Bostanlı Pazarı?
Neyse… Yeşillikten bahsedince ben kendimden geçiyorum. Esas konumuz bugün balıktı. Balık pişirirken defne dışında baharatlar kullanmaya başladım. Bunların başında adaçayı geliyor.



FIRINDA ÇİPURA
Malzemeler:
- İstediğiniz kadar çipura
- Defne yaprakları
- Tereyağı
- Limon
- Adaçayı
- Biraz fesleğen
- Tuz,karabiber

Çipuraları yıkadıktan sonra karınlarına birer parça tereyağı ve limon dilimleri koyun. Yüzgeçlerinin arasında defne ve kuyruk kısmına da adaçayı koyun. Üzerine ve karnına tuz sepeleyin. Yine üzerine fesleğen ve biraz karabiber sepeleyin. Fırının ızgarasını çalıştırıp 200 derecede pişirin.





Yanında bol yeşil salata, roka ve mor soğan turşusuyla bence çok güzel oluyor. Afiyet olsun.



Biz evde balık peşinde koşarken Çınarcık, benim vok tavama el koydu. Okuldanda aldığımız için evde canı sıkılıyor. Bir sürü boya ve boyama kitabı aldık. Oysa, boya kalemlerini odun parçaları yapıyor, tavanın altına koyuyor. Vok tavanın üzerine kuzu koyup, pişiriyor. Ah birde yese...

Moda Gezgini

Merhabalar,
Moda gezgini, 14 Şubat Sevgililer Günü için bir etkinlik düzenlemiş. Kazananlara dört kolyeden birini hediye edecek. Ziyaret etmek isterseniz : http://modagezegen.blogspot.com/2011/01/sevgililer-gunu-icin-hediye-cekilisi.html

18 Ocak 2011 Salı

Annemin Yılbaşı Pastası

Annemin yılbaşı için hazırladığı bu tarifi çok beğendim. http://www.pembedusbahcesi.blogspot.com/ un düzenlediği "baştan çıkaran lezzetler" etkinliğine bu tarifle katılıyorum. Etkinlik sayfasında gezerken yapılanlara hayran kaldım. Denemeyi planladıklarımı not alırken, sırayla hepsini denemek istediğimi gördüm. Bu hafta masa başında çalışıyorum. Alışık değilim tüm günümü dairede geçirmeye. Bu değişiklik farklı tariflerle inşallah kendini tezahür eder. Dün akşam kabak tatlısı yapıp, ezicide ezdim. Yarın, öbür gün bal kabaklı bir tarif gelecek.



ANNEMİN PRATİK PASTASI
Malzemeler:
- 1 adet kakaolu pastaban
- 1 adet muzlu puding
- 1 adet üçü bir arada neskafe
- 2 muz
- Yaklaşık 1 lt süt
- Kakaolu pasta kreması
- Damla çikolata
- Dekor şekeri



Muzlu pudingi,tarifinde belirtildiği gibi 750 ml sütle yapın. Hazırladığınız pudingten bir küçük kase ayırın, gerisini pastaya kullanmak üzere tencerede kalsın. Üçü bir arada neskafenizi tarifine göre suyla hazırlayın. Pastabanın altını neskafenin yarısıyla ıslatın üzerine tenceredeki pudingin yarısını döküp, spatulayla düzeltin. Muzları dilimleyip tüm yüzeye dizin. Pudingin geri kalanını da muzların üzerine döküp,damla çikolata sepeleyin. Pastabanın ikinci katını yerleştirin. Onuda neskafeyle ıslatın. Tarifine göre kakaolu pasta kremasını sütle çırpın. İçine puding koyduğumuzdan sadece üzerini süslemek için kullanacağımız pasta kreması fazla gelecek. Kalın bir tabakayla pastabanı kaplayın ve artanını krema şırıngasına koyup süsleyerek sıkın. Kenarları annem gibi pasta dekoruyla ya da kendi yaratıcılığınızla süsleyebilirsiniz.



Bu pastanın üzerine her biri farklı renkte alevle yanan mumlarla süsleyebilirsiniz. Bence çocuklar için en güzel dekor bu. Kız kardeşimin Amerika’dan getirdiği mumları Migros satmaya başlamış. My moments marka bu mumlar Amerika’da 5 $ olsa da, ülkemizde 3-4 TL ye satılıyor. Tealight olanları daha pahalı. Yinede var … Denemek isterseniz, değişik bir tecrübe. Çocuğunuz , yiğeniniz ya da yakın olduğunuz biri varsa mutlaka deneyin.

17 Ocak 2011 Pazartesi

Elmalı Kek

Çınarcıkla değişik bir kek denemesi yaptık. Üzerindeki elma halkalarını İkea'nın, Spritta sının kabak oyacağı gibi olan parçasıyla şekillendirdik.



ELMALI KEK
Malzemeler
- 3 yumurta
- 1,25 bardak şeker
- Bir tatlı kaşığı tarçın
- 1 elma rendesi
- 1,5 bardak yoğurt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2,5 su bardağı un
- 1 kabartma tozu

Üzeri için
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Serpmek için tarçın
- 1 elma (halka halka doğranmış)



Bir elmayı rendeleyip, çırpma kabına alın. Üzerine yumrutaları kırıp, şeker ve tarçını ekleyip çırpın. Yoğurt ve sıvıyağ ekleyip çırplaya devam edin. Kabartma tozu ve unu ekleyip, homojen bir karışım oluncaya kadar karıştın. Yağlanmış tepsiye hamuru dökün. Üzerine halka elmaları dizip, şeker ve tarçın sepeleyin. 170 derecede yaklaşık 35 dakikada pişiyor. Hoş kokulu, görsel açıdan güzel bir kek. Afiyet olsun.

16 Ocak 2011 Pazar

Etli Lahana Sarması

Merhabalar,
Çınarcık hastayken buzdolabının sebzeliğinde, daha önce aldığım organik lahana öylece bekledi. Her dolabı açtığımda o bana baktı, ben ona baktım. Ne yapsam bu küçük lahanayı diye düşündüm, bana sıkıntı verdi. Okulda yapılan en zor turşunun lahana turşusu olduğunu okumuştuk. Kapuska yapsam yenir mi acaba? Haşlayıp, ince kıysam, yanına bir sıra rendelenmiş havuç, bir sıra mor lahana turşusu koysam. Şöyle bayrak gibi üç çizgi bir salata mı yapsam diye düşünürken aslında sarma yapmaktan kaçtığımı anladım. Çünkü ben hiç lahana sarması yapmadım. Her şeyin bir ilki vardır diyerek Ümit Usta’nın yemek kitabını açtım ve lahana sarması tarifini okudum. 500 gr kıyma ve bir kahve fincanı pirinçten oluşan iç malzemesi aklıma yatmadı. Kıymayı kavurarak iç hazırlanmasını da daha önce ne annemden ne de kayınvalidemden görmedim. Durum böyle olunca kendi sarmamı yarattım. Bizim evdekiler beğendi umarım sizde beğenirsiniz.



LAHANA SARMASI
Malzemeler:
- Bir küçük lahana
- 150 gr kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- Dereotu
- Nane
- Tuz
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 bardaktan 2 parmak az sıvıyağ
- Bir soğanın rendesi
- Bir bardak su
- Yoğurt



Küçük lahananın yapraklarını ayırın. Damarlı kısımlarını ve kartoloş yerlerini kesin. Sonra tuzlu suda haşlayın. Tencerenizin dibine damarları ve kartoloş ya da beğenmediğiniz yaprakları serin. Kıyma, pirinç, dereotu, nane, tuz,1 kaşık salça, sıvıyağ ve soğanla hazırladığınız iç harcı kullanarak lahanaları sarın. Hepsi silindirik olmuyorsa, bazılarını muska gibide sarabilirsiniz. Benim muskalarım, pakete dönüştü :) Hazırladığınız sarmaları, tenceredeki yaprakların üstüne dizin. Üzerine bir kaşık salça ve tuzla hazırladığınız suyu dökün. Bir tabağı ağırlık olarak kapatın. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin. Suyu size az gelirse yarım çay bardağı kadar ekleyin. Üzerine yoğurt dökerek servis yapın. Benim sarmalarım iriceydi. Yinede tencerede kalmadı. Alt kattaki yaprakları azıcık yaktım. Daha doğrusu bilerek azıcık dibini tutturdum. Oda ayrı bir aroma verdi. Azıcık derkenki kastım, bulaşık yıkarken kolaylıkla çıkacak kadar. Afiyet olsun.

Dün annemin zeytinyağlı lahana sarmasını yayınlayınca, geçen hafta kendi yaptığımı bugün yayınlayabildim. Önce uniform ve düzgün olan, sonra benim, kendine has özgürlüklerini ilan eden, kalın, kaba yinede lezzetli dalmalarım. Dokuzuncubulut , Limonlukek ve Zeliha-UmutSepeti ne güzel yorumlarından dolayı teşekkür ederim. Üçünüzünde sayfalarında gezerken gerçekten, intizam, düzen ve yaratıcılığa hayran kalıyorum. Zamanla bende de baka baka birşeyler yeşerir inşallah.

Bu tarifle, estergonyeşilin etkinliğine katılıyorum. Tamamen bana özgü bir tarif :)

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Haftasonu canım kardeşim Deniz, İstanbul'dan bize süpriz yaparak geldi. Güzel bir haftasonu geçirdik. Annem tatlışımız için zeytinyağlı lahana sarması yaptı.



ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI
Malzemeler
- 1 orta boy sarmalık lahana
- 2 bardak pirinç
- 1 iri boy kuru soğan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık üzüm
- 1 bağ dereotu
- Yarım bağ maydonoz
- Yenibahar, tuz, karabiber, şeker, tarçın
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 limon suyu

Lahanayı, tuzlu suda haşlayın. Damarlı, kalın yerlerini inceltin. Damarları ve güzel olmayan yaprakları tencerenin altına dizin. Ayrı bir tencerede ince doğranmış soğanı zyetinyağında kavurun. yıkanmış pirinçleride ilave edin ve pirinç şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Bir su bardağı sıcak su ilave edin. Suyu çekince söndürün. Bir kasede ıslanmış üzümleri, kıyılmış dereotu ve maydonoz, nane, yenibahar, karabiber, bir fiske tarçın, bir çay kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı tuz ve yarım limon suyu ilave ederek iç harcı hazırlayın. Lahanaları sigara böreği gibi sarın ve yaprakların üzerine dizin. 1,5 su bardağı sıcak su, yarım limon suyu, biraz zeytinyağı ve tuzu karıştırıp tencerenin üzerine döküp, kısık ateşte pişirin. Üzümlü dolma sevenler için ideal bir tarif. Tüm Türkiye'de eminim zeytinyağlı dolma tarifi üç aşağı beş yukarı bu şekildedir. Eşim ise limonlu, üzümsüz dolma seviyor. Karadenizliler için ilerleyen günlerde farklı içle hazırlanan zeytinyağlı dolma tarifi vereceğim. Afiyet olsun.

13 Ocak 2011 Perşembe

Mor Soğan Turşusu - Salatası

Dokuzuncubulut ’tan Aslı Hanım’ın bir tarifini daha denedim, çok hoşuma gitti. Sizlerle paylaşmak istiyorum. İlerleyen zamanlarda da yemeklerimin yanına çok kullandığımı göreceksiniz.



Mor Soğan Turşusu
Malzemeler:
- 3 adet mor soğan
- Yarım bağ maydonoz
- 1 çay bardağı sirke
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 tatlı kaşığı şeker
- Sumak

Soğanları piyazlık, yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Ardından derin bir saklama kabına sirke, su, tuz ve şekerden oluşan kaşışım yapıp soğanları bu salamurada bekletin. Sunacağınız esnada kıyılmış maydonoz ve sumakla karıştırıp servis edin. Kebapların, et yemeklerinin, bakliyatın hemen her şeyin yanına yakışan güzel bir çeşit salata. Orijinal tarifte şeker miktarı 3 tatlı kaşığıdır. Bizim için 1,5 kaşık yetti.” Şekerde nerden çıktı, ben şekersiz yapayım” diye yan çizmeyin. Çok güzel lezzet veriyor. Afiyet olsun. Ellerinize sağlık Aslı Hanım.

Fesleğenli Makarna

Merhabalar,
Geçenlerde baharat dolabımı karıştırırken, kız kardeşim Deniz’in bana hediye ettiği Ayfer Kaur marka kurutulmuş dereotu ve kurutulmuş fesleğeni buldum. Önce hediyelere işim gereği çok güldüm, ama sonra çok kullandım. Fesleğeni en çok makarnayla, daha sonra da domates sosuna yakıştırıyorum.



FESLEĞENLİ MAKARNA
Malzemeler:
- Yarım paket makarna
- Sıvıyağ
- Tereyağ
- Kaşar peyniri
- Tuz
- Kurutulmuş fesleğen

Bol tuzlu suda makarnayı haşlayın. Aynı tencerede tereyağ eritip, sıvıyağ koyun. Süzülmüş makarnayı yağa ekleyin. Biraz çevirip, istediğiniz miktarda fesleğen ekleyin. Üzerine rendelenmiş kaşar sepeleyip servis yapın.



Biz Figencikle uzun süre peynir rendesi aradık. Piyasada satılan rendeler hep toz peynir elde etmeye yarıyor. Figense, hani kafelerde, lokantalarda uzun uzun, ama ince peynirlerden istiyordu. Tam tarifi: Burger King salatalarındaki peynir rendesi. Aldığımız rendeler işe yaramadı. Taki İkea’da satılan spritta ların, portakal-limon kabuğu soyucusunu keşfedene kadar. Uzun uzun istediğimiz gibi peynir rendeliyoruz.

Makarna ve salata sevenler için güzel bir şey. Afiyet olsun.

11 Ocak 2011 Salı

Zencefilli Ev Kurabiye - Gingerbread House

Merhabalar,
Dün akşam oğlumla İkea'dan aldığım Zencefilli Ev Kurabiyeyi yaptık. Paketin içinden blok halde, bisküvi parçaları çıkıyor. 200 gr şekeri, yavaş yavaş karıştırarak karamel hazırlıyorsunuz. Karamelle yüzeyleri yapıştırıyorsunuz. Ayrı bir kapta pudra şekeri, yumurta beyazı ve limon suyuyla koyu kıvamlı bir krema hazırlayıp, süslüyorsunuz.





İkea'nın beyaz krema tarifi, çiğ yumurtadan dolayı hoşuma gitmedi. Ben çilekli kuvertür ısıttıp, çatıları boyadım. Kenarları Dr. Oetker'in süsleme tüpleriyle süslemek istedim. Çınar mavi ve kırmızı istedi. Onlarla süsledik. Ancak, kullanımları çok zormuş. Uğraşılırmı bununla? Bir daha biraz zor kullanırım. Bir dahaki sefere normal krem şantiye azıcık gıda boyası koyup, yağlı kağıttan huni yapıp sıkacağım. Bonibon ve jelibonlar çok kolay eve yapışabiliyor. Erittiğim çikolata çok lezzetliydi, eve çok yakıştı.











Çınarcık evin içine, Kinder ve Toto gibi yumurtalardan çıkan küçük oyuncaklar ve trenleriyle doldurdu. Ardından ıhlamur yapıp, yanında evi parçalayıp yedik. Bizim için güzel bir akşamdı. İştahı kesilen oğlum içinde değişik bir menü oldu :)

İnternette değişik ev süslemeleri var. Eskiden Home Tv'de Zencefilli Ev süsleme yarışması varmış.

Eğer yapmayı düşünürseniz, İkea'da reyon gitgide daralıyor, haberiniz olsun.

http://www.nursendogan.com/2011/01/ginger-bread-house-zencefilli-ev-pasta/

http://ikizbebeklerim.blogspot.com/2011/01/zencefilli-kurabiye-evi.html

http://leziztarifler.blogspot.com/2007/12/gingerbread-house-kurabiye-ev.html

Bunlarda değişik ev modelleri...