29 Temmuz 2014 Salı
Akıtma - Krep
AKITMA
Malzemeler
* 1 yumurta
* 1 bardak süt
* 1 bardak un
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ
* Yarım çay kaşığı tuz ( isteğe bağlı)
Yumurta, süt, un ve sıvıyağı çırpın. Homojen bir karışım olsun. Yağlanmış krep tavasında pişirin. Kişi sayına göre ölçüyü çoğaltın. Afiyet olsun.
26 Temmuz 2014 Cumartesi
Meyan Şerbeti
MEYAN ŞERBETİ
Malzemeler
* 100 gr (1 kase kadar) meyan kökü
* 1 lt buz
Meyan kökünü makarna süzgüsünde yıkayıp üzerine 1 lt buz koyun.
Buz eridikçe meyan aşağıda şerbetiniz hazır olacak. Yaklaşık 2 saatte tüm buz erir. Aşağıda biriken süzüntüyü tülbentten süzüp servis edin. Karanfil ve tarçın kabuğu ekleyerek tadını yumuşatabilirsiniz.
İçimi benim için farklı olan bir içecek. Küçüklüğünden beri bu tada alışık olanlar içinse vazgeçilmez bir lezzet.
Bu tarifi sürekli boğazında gıcık olan, ökdüren Sabiha annem için yaptım. Meyan kökü tatlı bir bitki. Kolanın hammaddesidir. Afiyet olsun.
Malzemeler
* 100 gr (1 kase kadar) meyan kökü
* 1 lt buz
Meyan kökünü makarna süzgüsünde yıkayıp üzerine 1 lt buz koyun.
Buz eridikçe meyan aşağıda şerbetiniz hazır olacak. Yaklaşık 2 saatte tüm buz erir. Aşağıda biriken süzüntüyü tülbentten süzüp servis edin. Karanfil ve tarçın kabuğu ekleyerek tadını yumuşatabilirsiniz.
İçimi benim için farklı olan bir içecek. Küçüklüğünden beri bu tada alışık olanlar içinse vazgeçilmez bir lezzet.
Bu tarifi sürekli boğazında gıcık olan, ökdüren Sabiha annem için yaptım. Meyan kökü tatlı bir bitki. Kolanın hammaddesidir. Afiyet olsun.
21 Temmuz 2014 Pazartesi
YAZ ERİŞTESİ
YAZ ERİŞTESİ
Malzemeler
* Ev eriştesi
* 1 yeşil biber
* 2 domates
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Derin tencerede tuzlu su kaynatın. İçine uzun ev eriştelerinizi atıp, spagetti yapar gibi pişirin. Süzüp üErine bir bardak soğuk su dökün. Aynı tencerede yağda ince doğradığınız biber halkalarını soteleyin. İne domates rendesini ekleyip kaynatın. İçine erişteleri ekleyip, çevirin. Afiyet olsun.
Sabiha Annem erişteleri küçük küçük doğramaz bazılarını uzun kurutur. Böylede güzel oluyor.
19 Temmuz 2014 Cumartesi
Yalancı Kuruvasan
YALANCI KURUVASAN
Malzemeler
* 3 yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayırın)
* 1 paket yaş maya
* 2 su bardağı süt
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* 2 tatlı kaşığı şeker
* Arası için 250 gr tereyağ
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* 5 su bardağı un
Üzeri için haşhaş, susam, çörekotu
İçi için bir kase lor peyniri.
Yumurta, maya, süt, sıvıyağ, şeker, tuz ve unla hamur hazırlayın. Yoğurun ama kabarmasını beklemeyin. Yaklaşık 10 tane top yapın. Her birini
merdaneyle açıp ısıtılmış tereyağla yağlayın. Katlayıp tekrar yağlayın. Küçük bir kare oluncaya kadar dört tarafından yağlayıp katlayın. Buzdolabında bir saat kadar dinlendirin. Yağ biraz sertleşsin. Her bir topanı bir servis tabağı kadar açın. Dörde bıçakla bölün. Uç kısmına iç koyup ay şekli verin. İsterseniz boşta yapabilirsiniz. 1 toptan dört tane çıkıyor, toplam 40 kuruvasan oluyor. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180 derecede 35 dk da pişiyor.
Afiyet olsun.
17 Temmuz 2014 Perşembe
Çerkez Tavuğu
ÇERKEZ TAVUĞU
Malzemeler:
* 1 bütün tavuk
* 2 su bardağı tavuk suyu
* 1 su bardağı dolusu iri doğranmış ceviz
* 3 dilim ekmek
* 2 diş sarımsak
Üzeri için:
* Sıvıyağ
* Kırmızı biber
Bir bütün tavuğu düdüklüde haşlayın. İyice haşlanan tavuğun etlerini, ellerinizle tiftin. Ayrı bir kapta ekmek dilimlerini, sarımsak ve tavuk suyunu birleştirin. Blendırda çekip homojen bir karışım elde edin. Tifttiğiniz etlerle bu sulu hamuru birleştirin. Tuzunu ve ceviz parçalarını ilave edin. Eğer size göre katı bir formdaysa biraz daha tavuk suyu ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Üzeri için sıvıyağda bir dakika kadar kızdırdığınız kırmızı biberi dökün.
Ceviz ve tavuğun enfes buluşması.... Afiyet olsun.
15 Temmuz 2014 Salı
Şeftali Tatlısı - Limonlu Dondurma
ŞEFTALİ TATLISI
Malzemeler:
* 3 şeftali
* 1 su bardağından biraz az toz şeker
* 1 su bardağı su
Geniş bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve suyu karıştırın. Bir taşım kaynattıktan sonra içine yarım şeftalileri dizin. Eğer şeftalilerin çekirdekleri çıkmıyorsa, uğraşmayın, öyle pişirin. Pişince nasıl olsa kabukta çekirdekte çıkacaktır.
Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk pişirin. Şeftalilerin iki yüzü de pişmelidir. Şerbet kısmı bayağı azalacaktır. Şeftali tatlılarını servis tabaklarına alıp oda ısısına gelinceye kadar soğutun. Tencerenin dibindeki şerbetle tabakları süsleyin, şeftalilerin üzerini süsleyin. Çekirdek evciğine dondurma koyarak servis edebilirsiniz.
LİMONLU DONDURMA
Malzemeler:
* 2 su bardağı yoğurt
* 2 limon kabuğu ve rendesi
* 1 su bardağından biraz az toz şeker
Limon kabuklarını rendeleyin, suyunu sıkıp derin bir kaseye alın. İçine toz şeker ve yoğurdu karıştırıp homojen bir karışım elde edin. Derin dondurucuda dondurun. Donmadan önce yarım saatte bir karıştırmak dondurmanızı pürüzsüz yapacaktır. Yerken ağzınıza buz parçaları gelmesini engeller.
Aynı dondurmayı yoğurt yerine labne peyniriylede deneyebilirsiniz. Daha kremamsı bir lezzet verir. Yoğurtlu olan bu basit tarihi daha az yağ içeriği nedeniyle biz seviyoruz. Annemin gün arkadaşları bu şekilde tüketiyor.
Afiyet olsun.
13 Temmuz 2014 Pazar
Köfteli Erişteli Çorba
Köfteli Erişteli Çorba
Malzemeler
* 300 gr dana kıyma
* Su bardağı erişte
* 5 yemek kaşığı yoğurt
* 4-5 diş sarımsak
* Sıvıyağ
* 1 yemek kaşığı domates-biber karışık salça
* Un
Köfteleri yapmak için kıymaya sadece tuz ve karabiber koyarak yoğurun. Unlanmış tepsiye atın. Tüm dış yüzeyi unlansın. Çorbaya koyduğunuzda bu un aynı zamanda kıvamı sağlayacaktır.
Tencere ye sıvıyağ ve salçayı koyup soteleyin. Bir lt kadar sıcak su ilave edip kaynatın. Kaynayınca erişteleri ilave edin. Biraz pişince köfteleri ilave edin. Ayrı bir kasede rendelenmiş sarımsakla yoğurdu karın. Çorbaya lezzeti bu sarımsaklar veriyor. Köfteler pişince yoğurtla sarımsak karışımı ekleyin. Bir taşım daha kaynatın. Nane, kırmızı biber hangi baharatları seviyorsanız koyun. Ocağı kapatın. Bu yemeğe tuzu en son koymak gerekiyor. Çünkü yoğurtlu olduğu için kesilebilir. Afiyet olsun.
11 Temmuz 2014 Cuma
Vişne Likörü
VİŞNE LİKÖRÜ
Malzemeler:
* 1 kg vişne
* 750 gr şeker
* Tarçın kabukları , karanfil taneleri (isteğe bağlı
* Votka
Vişneleri yıkayıp, saplarını çıkarın. Kavanozun dibine vişneleri koyup üzerine şeker dökün. Tarçın ve karanfil koyup tekrar vişneleri dizin. Bu şekilde kavanozu doldurun. Baharat koymasanızda lezzetli oluyor. Tarçın/karanfil ilavesi sizin ağız tadınıza bağlı. Tüm kavanoz dolunca salamura doldurur gibi votkayla boşlukları doldurun. Ağzını kapatıp karanlık bir yerde en az iki ay bekletin. Bu sürenin sonunda kullanacağınız kadarını süzün. Afiyet olsun.
9 Temmuz 2014 Çarşamba
1 saatte 4 çeşit * Menü 2
Dün bir saatte dört çeşit hazırlama kursumuzun ikinci dersini yaptık. Ramazan nedeniyle birde ekstra şerbet ekledik.
Menümüz:
* Soya Soslu Tavuk
* Fırın Makarna
* Semizotu Salatası
* Tiramisu
* Reyhan Şerbeti
8 Temmuz 2014 Salı
Reyhan Şerbeti
REYHAN ŞERBETİ
Malzemeler
* 1 demet reyhan
* 2 limon kabuğu rendesi
* 2 limonun suyu
* 2 lt kaynar su
* 6 yemek kaşığı toz şeker
Reyhanın yapraklarını ayırıp yıkayın. Elinizle kabaca parçalayıp tencereye koyun. Üzerine kaynar suyu boşaltın. Rengi yeşile dönecektir. Limon kabuklarını ve suyunu eklediğinizde renk değişimini izleyin. Bitki önce yeşil rengi geri alacak, mor rengini suya salacaktır. Toz şekeri de ekleyip karıştırın. Oda ısısında gelinceye kadar dursun. Sonra süzüp, buzdolabında soğutun. Farklı, lezzetli bir aroması var. Afiyet olsun.
Pembe Kekik ve Egeden Tarifler 'in tariflerinde 1 lt su ile şerbet hazırlanıyor. Biz reyhanı Bornova Gürmar'dan aldık, ve oldukça kalındı. Sanırım benim kalın demetimden dolayı 2 lt suyu kaldırdı. Şeker miktarı bu haliyle bize iyi geldi. Afiyet olsun.
6 Temmuz 2014 Pazar
Zeytinyağlı Kabak
Zeytinyağlı Kabak
Malzemeler
* 1 kg kabak
* 1 kuru soğan
* 1 patates
* 1 domates
* 1 kaşık domates salçası (isteğe bağlı)
* Bir tutam maydonoz-dereotu
* Zeytinyağı
Zeytinyağında yemeklik soğanları çevirin. İçine önce patatesleri sonra kapakları ilave edin. En son domates ve azıcık salçayı ilave edip şöyle bir çevirin. Biraz sıcak su ekleyip kapağını kapatın. Yaklaşık 20 dakika piştikten sonra taze otları koyup ocağın altını söndürün.
Tuzunu ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
6. İZMİRLİ YEMEK BLOGGERLARI BULUŞMASI
31.05.2014 te Çiçekliköy Pino'da İzmir Yemek Blogger'ları olarak buluştuk. Bu etkinliğimiz diğerlerinden biraz farklıydı. Hiç sponsor almadık, biz sponsor olduk.
Lösev için bağış topladık. Bu sefer böyle bir çorbada azıcık tuzumuz oldu.
Pino bizi çok güzel ağırladı. Bizim için süpper sofra hazırladı.
Zeytinler, peynirler, sıcacık börekler, tazecik sebzelerle güzel bir bahar kahvaltısıydı.
Blogger arkadaşımız Şerife 'nin eşi masalarımızdaki detayları, hatıra çerçevesini hazırladı. kendisine çok teşekkür ederiz. Komitedeki arkadaşlarda hediyelik lokumlar hazırlamışlar. Sakızlı küçük lokumlar enfesti.
Blogger arkadaşımız Petek'in son buluşmadan beri hazırladığı örgülere hayran kaldım. Bizler için örgü suplalar, bardak altlıkları, iğnelikler, oyuncaklar hazırlamış. Cüzi ücret karşılığında yine kendi aramızda bir çekiliş yapıp Lösev'e biraz daha destek olduk.
Bu güzel bardak altlıkları için Petek Hanım'a çok teşekkür ederim. Çok incesiniz.
Etkinliği düzenleyen tüm komite arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Çok güzel bir gündü. Yeni komiteye kolay gelsin diyorum :))
Etkinliğe katılan arkadaşlarımız:
2 Temmuz 2014 Çarşamba
MOZAİK PASTA
Malzemeler:
* 2 paket petibör bisküvi
* 25 gr kakao - yaklaşık 3 kaşık
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 3 kaşık tereyağ/margarin
* 1 çay bardağı fındık kırığı/ceviz içi
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı süt
Yağı cezvede eritin. Bisküvileri kabaca kırın. Tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Alimünyum folyoya sarıp şekil verin. Soğutup portakal dilimleriyle servis edin.
1 Temmuz 2014 Salı
1 saatte 4 çeşit * Menü 1
1 Temmuz itibariyle yemek kursu vermeye başladım. Salı günleri, 18:00 ile 19:00 saatleri arasında " bir saatte dört çeşit" olmak üzere, hızlı gelen misafirler, ani yemek hazırlıkları için bir program hazırladık.
MENÜ
* KREMALI TAVUK
* PİRİNÇ PİLAVI
* DOMATESLİ SALATA
* MOZAİK PASTA
KREMALI TA VUK
MALZEMELER:
* 1 kg kemiksiz tavuk kalçası
* 1 paket krema
* 1 kase mısır gevreği
* 1 büyük kavanoz garnitür ya da dondurulmuş garnitür
* Tuz,karabiber
Tavukları yıkadıktan sonra derin bir kap içerisinde tuz ve karabiberini ekleyin. Tüm yüzeye nüfus ettikten sonra borcama sıralayın. Garnitürü üzerine serpiştirin. Üzerine mısır gevreğini elinizle kabaca öğütün. 1 paket kremayı boşaltın. Krema koyu kıvamlıysa biraz sütle inceltin. 180 derece fırında yaklaşık 1 saat pişirin.
PİRİNÇ PİLAVI
* 2 su bardağı pirinç
* 3 su bardağı kaynar su
* Tuz
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Pirinçleri yıkayıp çok güzel süzün. Pilav tenceresinde sıvıyağı koyun ve pirinçleri ilave edin. Pirinçlerin mis gibi kokusu çıkmaya başlayınca kaynar su ve tuz ilave edin. Kapağını kapatıp, en kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Piştiğini anlamanın en kolay yolu kaşık ya da çatal batırıp dik durduğunu görmektir.
Pilav piştikten sonra lezzetleri şöyle bir karıştırıp kapağı kapalı 15 dk dinlendirmek gerekir. Gözünüze pilav kuru geldiyse bu aşamada azıcık kaynar su gezdirip dinlendirmek pişirme esnasında oluşan tıkızlık hatasını giderir.
DOMATES SALATASI
* 4 iri domates
* 2 orta boy soğan
* tuz
* sumak
* zeytinyağı
Soğanları jülyen doğrayıp tuzla ovun. Bu halde en az 5 dk beklesinler. Domateslerin kabuklarını soyup, salata için doğrayalım. Soğanlara sumak ekleyip tekrar ovalım. Domates ve soğanı birleştirip zeytinyağıyla harmanlayalım.
MOZAİK PASTA
Malzemeler:
* 2 paket petibör bisküvi
* 25 gr kakao - yaklaşık 3 kaşık
* 1 portakal kabuğu rendesi
* 3 kaşık tereyağ/margarin
* 1 çay bardağı fındık kırığı/ceviz içi
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı süt
Yağı cezvede eritin. Bisküvileri kabaca kırın. Tüm malzemeyi bir kapta karıştırın. Alimünyum folyoya sarıp şekil verin. Soğutup servis edin.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)