30 Temmuz 2013 Salı

Izmir'li Blogcularla Baby Shower


Izmir'li blogcu arkadaşlarla Volley Otel'de iftar yemeği için buluştuk. Lutenitsa - Nigar ve Yaniktencere - Hikmet için baby shower düzenlendi. Bu güzel organizasyon için Suna'ya ve Selcen'e teşekkür ederim. O gün bize katılan kız kardeşimin içimden hep Izmir'de olmasını istemiştim. Sonunda oldu, tayini çıktı. Ailecek mutluyuz.



Yemekler güzeldi.




Sevgili arkadaşlarımla en kısa sürede inşallah yine görüşürüz.


Toplu fotoğraf bende yokmuş. Bir dahakine hep beraberde çekeyim. Görüşürüz. 

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Selva ile İrmik Helvasi

İRMİK HELVASI
Malzemeler:
*  1 paket SELVA vanilyali irmik
*  1 paket (20 - 30 gr) çam fıstığı
*  1,5 bardak süt
*  2 bardak su
*  1,5 bardak şeker
* 125 gr tereyağı



Tereyağında fıstıkları kavurun. Rengi değişince vanilyali irmiği ekleyip kavurmaya devam edin. Başka bir tencerede su, süt ve şekeri ısıtın. İrmiğin rengi değişince,  sıvı karışımı ekleyin. Çevire çevire pişirmeye devam edin. 10 dk sonra mis kokulu helvaniz hazır.

Kiz kardeşimin Izmir'e tayini cikti. Sevindigimiz haberler aldığımız şu günlerde helva yapmak istedim. Hayirlara vesile olur inşallah.  Görüşürüz.

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Haşhaşli Revani

 Daha önce hashasli revani tarifi yayinlamistim. Çinar, bu hafta sonu icin benden haşhaşli revani isteyince şekerini biraz azaltip yaz versiyonunu yaptim. Iftar icin isterseniz, farkli bir tatli olabilir.


HAŞHAŞLI REVANİ * YAZ TİPİ


Malzemeler:

- 4 yumurta

- 1 su bardağı sıvıyağ

- 1 su bardağı mavi haşhaş

- 1 su bardağı un

- 1 paket kabartma tozu

- 1 su bardağı şeker



Şerbeti için:

- 3 su bardağı toz şeker

- 3 su bardağı su


Yumurta ve şekeri çırpın. İçine yağı ekleyin. Haşhaş, un ve kabartma tozuyla hamur kısmını homojen hale getirin. Borcamı yağlayıp kek hamurunu yayın. 170 derecede yaklaşık 40-45 dakikada pişiyor.



Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu kaynatın. Limon sıkmanız gerekmiyor.



Şerbet dökülürken soğuk olacak, keki sıcak olacak. Bu şekilde bir gece dinlensin.


Yaz stili dememin sebebi, önceki tarife göre 2 bardak daha az şeker içermesidir. Çınarcığım istedi diye yaptım. Kısmetse hemen hemen her bayram olduğu gibi bu bayramda da yapacağım. Yaz günü krem şantiyle değil, üzerine konan bir top dondurmayla servis edilebilir. Görüşürüz.







18 Temmuz 2013 Perşembe

Mahabharata


Geçen ay Mahabharata'yı kütüphaneden ödünç aldım. Bitirir bitirmez, kütüphaneye teslim ederken son bir resmini çekmek istedim.

O kadar beğendim ki, satın almak istedim. Ancak, artık basımı yokmuş. Eski kitapçılarda 40-60 TL arası fiyatlara satılıyordu.

Bu yıl destanlara merak sardım. Eşim Gılgamış Destanı almış. Okumak oldukça zor geldi, en son arasında kitap ayracıyla bir rafta kalakaldı. Belki  Mahabharata'da aynı şekilde olabilirdi. Ancak bu kitap romanlaştırıldığı için okunması oldukça kolay.

Kurgusu, dizaynı, olayların örülüşü etkileyici. Kitap tanıtımlarında sahneye uyarlandığında dokuz sahneye yakın sürdüğü söyleniyor. Filmi çekilmiş ve dizi olarakta yapılmış. Bunlara ait videoları merak ettim, izleyeceğim.

Mahabharata, eski bir Hint destanı. Yazıldığı tarih ve yazan kişi hakkında net bir bilgi mevcut değil. Yazarının Vyasa olduğunu yazılmış. Ancak Vyasa'nın internet araştırması sonucunda Hintli bir avatar olduğunu okudum. Belki Hintliler için kitap , kutsal olabilir.



Herşey, kralın bir balıkçı kızına aşık olmasıyla başlıyor. Balıkçı torunlarının hiçbir zaman tahta çıkamayacağını düşündüğü için kızını evlendirmek istemiyor, çünkü kralın erdemli bir oğlu var ve taht sırası onun.

İlerleyen kısımlarda kral soyuna ait iki ailenin ülke yönetimi için mücadelesini ve bu uğurdaki savaşlarını okunuyor. Okunuyor mu, gözünüzdemi canlanıyor, rüyanıza mı giriyor bilmiyorum :)
Erdemli Pandavalarla, yönetimi bırakmak istemeyen Kuruvalar arasında yedi milyon kişinin öldüğü bir savaş meydana geliyor. Bu savaş bilgelik ile cehalet arasında geçen bir savaştır.

Platon'un Devlet'i gibi Mahabharata'da devlet yönetimi hakkında yazılmış bir kitap. Yöneticinin nasıl olması gerektiğinden, adalet ve halk mutluluğundan bahsediyor.
Mahabharata, "insanlığın büyük öyküsü" demekmiş.

Kitaptan bir bölüm olan  "Bagavat Gita" yı yıllar önce okuldayken okumuşum. " Kutlu Ezgi" demek olan Bagavat Gita'nın Türkçeye ilk çevirisini Bülent Ecevit yapmıştı. Kitabın bu bölümüde güzel ancak
bir bütün halinde okuduğum Mahabharata bu yıl okuduğum en iyi romandır.









9 Temmuz 2013 Salı

Sakarya'da Heykeller



Cuma günü Ankara'da dolaşırken bu heykelleri gördüm. Japon rüzgargüllerine bakan beyaz kadının heykeli. Ankaralılara sordum, Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği heykel atölyesi zamanında yapılmış olabileceğini söylediler. İnternette yaptığım araştırma da bu heykelleri bulamadım. Siz biliyormusunuz hikayelerini?

4 Temmuz 2013 Perşembe

Konvoy Country Club / Seferihisar



İtü Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneğinin Bahar Şenliği için Seferihisar Konvoy Country Club 'ta buluştuk. Hep beraber güzel bir haftasonu geçirdik.

 Küçük kuzum özellikle beyazlarını giymek istedi. Yanımızda kaptan kıyafetlerini taşıdık.


Dr. Oetker ve Sevilen Şarapları sponsordu. Tüm gün yapılan yarışmalarda ödüller Dr. Oetker'dendi.

Yarışmayı kazanan eşimin takımı sayesinde Dr. Oetker tatlı kazandık.


Düzenlenen açık mangal partisi enfesti. En güzeliyse mangalın yanında sunulan soğan salatasıydı. Bol yağlı, baharatlı ve yumuşaktı.

Havuzu görünce dayanamayan oğlumun girmesine izin verdim.



Çocuklar için birçok animasyon mevcuttu.


3 Temmuz 2013 Çarşamba

Erdal Bakkal Kupası



Geçen hafta Kadıköyde gezerken bu kupaları gördüm. Tanesi 10 TL. İlgilenenlere duyurulur.

2 Temmuz 2013 Salı

Özgür Köfte


Bugün öğlene doğru arkadaşım Ferhat, çok önceden söz verdiği bir yere gidebileceğimizi söyledi. Rutin bir günün devamı olarak yemekhaneye gidecekken, ona takıldım. Biraz alışveriş yaptıktan sonra yemek için "Özgür Köfte " ye geldik. 2. sanayi ye yakın olan bu yerin tam adresi şöyle: 5003/1 Sok. No:64 Çamdibi GPS le bile kaybolabilecekler için telefonu: 486 44 04



Köfte kağıtta servis ediliyor. Biz yanına kendi yaptıkları ayrandan söyledik. Yağa batırılmış ekmek, yeşillikler, soğan ve domates dilimleriyle servis ediliyor. Ekmeğin kenarına konan birer kaşık kimyon ve kırmızı biberde lezzet katmakta.
Hemen kenarında yer alan küçük bahçesiyle güzel bir yer. Hafta içi öğlen 3 e kadar servis yapılıyor.


Afiyet olsun