7 Ocak 2015 Çarşamba

Zeytinli Yıldız Çörek (Origami Çörek)





  ZEYTİNLİ YILDIZ ÇÖREK
Malzemeler
* 1 bardak ılık süt
*  1 çay bardağı zeytinyağı
*  2 yumurta (birinin sarısını ayırın)
*  Yarım paket yaşmaya
*  2 yemek kaşığı tozşeker
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  5 su bardağı un
İçi İçin
* 2 yemek kaşığı dolusu zeytin ezmesi
*  4-5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
*  1 tatlı kaşığı kekik
*  1 çay bardağından fazla iri kıyılmış ceviz içi



Bir su bardağı ılık süte, bir tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. İçine yarım paket yaşmaya koyup karıştırın. Bardağın tepesinde maya yükselmeye başlayacaktır.
Unu, yumurtaları (bir yumurta sarısı hariç), yağ, şeker, tuz koyun. Üstüne kabarmış mayayı dökün. Kabaran maya fazla geldiyse biraz daha un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin.







Üzerine ıslak bir bez koyup, sıcak bir yere bırakın. Yaklaşık olarak 45 dakikada hamur 2,5 katına çıkacaktır.
Kabaran hamuru, ikiye bölüp, her böldüğünüzü beş bezeye ayrıştırın.
Bir kasede zeytin ezmesi, kekik ve  yağı karın. Açılmış bezelerin arasına bu karışımı sürün. Üçüncü bezenin üzerine ceviz parçaları da koyun. Dördüncü katada zeytinli sos koyup en üste son parça hamuru koyun. Hamuru tam ortasını kadar kesmeden önce dörde, sonra sekize, sonra da onaltıya bölün.




 Tart borcamına bir tanesi tam oluyor. Orta kısmı yıldız şeklinde kalıyor, eğer isterseniz orta kısmına bir bardağı ters çevirip kapatırsanız, ortası yuvarlak kalacaktır. Ben yapmışken ikisinide denedim. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Yumurtayı hafif sütle karıştırıp sürerseniz, ortası yuvarlak olan çörekteki gibi bir görüntü oluşacaktır. Afiyet olsun.




Hamur biraz artarsa, içi boş, saç örgüsü, ya da  bir tane poaça gibi kullanabilirsiniz. Farklı iç malzemeleri kullanarakta bu lezzetli hamuru çeşitlendirebilirsiniz.

3 yorum:

  1. canım enfes görünüyor , tam çayın yanına yemelik. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık harika görünüyor sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Şekli gerçekten çok güzel,ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız İçin Teşekkürler