Merhabalar,
Güzel bir Ankara pazarında, sizlere yazıyorum. Bugün sizlere baba tarafımı anlatacağım. Dün (Cumartesi), babannemleri aradım ve onlara uğrayacağımı söyledim. Hemen yan apartmanlarında oturan Nuran Halamlarda toplanacaklarmış. Bende sevdiğim elbisemi giydim ve yollara düştüm. Üçüncü soruşumda doğru dolmuşa bindim ve çocukluğumun geçtiği mahalleye adım attım. Bizim eski bakkal kapanmış, boş olan yanındaki dükkan kuaför olmuş. Yere çizdiğimiz seksek çizgilerini silmişler ama küçükken annemlerin süt aldığı amca hala aynı :)
Halamlarda, tatilde olmayan tüm aile bireyleri toplandık ve güzel bir buluşma oldu. Sizlere Nuran Halamın böreğinin tarifini vermek istiyorum. Bu püf noktalarını görünce çok hoşuma gitti, hemen resimlerini çektim.
NURAN HALAMIN PATATESLİ BÖREĞİ
Malzemeler:
İçi İçin:
- 4 iri patates
- 2 kuru soğan
- 3 yeşil biber
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Islatma Malzemesi:
- 2 yumurta + 1 yumurta beyazı
- Yarım bardak sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı yoğurt suyu
- 8 yufka
- Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı ve çörek otu
Öncelikle patatesleri haşlıyoruz. Haşlanmış patatesleri rendeledikten sonra birazcık kendilerine gelsinler, hamur olmasınlar diye dipfrize koyabilirsiniz. Eğer oda sıcaklığında durduysa ve rendeden sonra hamur olmayacağına inanıyorsanız dipfrize koymayın. Bir yandan mutfak robotunda soğanı ve biberi parçalayın. Tencereye sıvıyağı koyun ve soğan-biber karşımını kavurun. Rendelenmiş patatesin üzerine, kavurulan harcı dökün. Burada dikkat edilmesi gereken husus, patatesi tencereye dökmemek. Yoksa istemediğimiz hal olan macun kıvamına gelebilir. İç malzemesine tuz ve baharatları ekledikten sonra karıştırıyoruz. Yuvarlak olarak tezgaha serdiğimiz yufkaları, ortadan ikiye bölüyoruz. Yufka ıslatma malzemelerini çırptıktan sonra, yarım ay şeklindeki yufkaların üzerine iyice yayıyoruz.
Ardından yufkanın iki yanına resimde görüldüğü gibi harcı koyuyoruz. Rulo şeklinde sarıp, kenarlardan kıvırmaya başlıyoruz.
Ortada iki dolama olduğunda bıçakla ikisini ayırıyoruz. Böylece iki kere gül böreği yapmak için uğraşmamış oluyoruz. Bir kerede hazırlayıp, bıçakla bölüyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, börekleri diziyoruz. Üstlerine silikon fırçasıyla yumurta sarısı sürüp, çörekotu sepeliyoruz. 180 derecelik fırında yaklaşık yarım saatte pişiyor.
Afiyet olsun :)
Pazar günümüzü neşelendirdin. Çok güzel bir sürpriz oldu. Her ne kadar yol bulmakta zorlansak da iyi bir pazar geçirdik. Tekrar görüşmek üzere. Herkese selamlar.
YanıtlaSilFeneryolu Sokağı :)
Benim içinde öyleydi :) Teşekkürler
YanıtlaSil